Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Nařízení Brusel II Příslušnost (pravomoc) soudů
Doručování soudních a mimosoudních písemnosti v Evropské unii
Doručování soudních a mimosoudních písemnosti v Evropské unii
DOVOLÁNÍ.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Evropské úpadkové právo
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Osobní bankrot - Insolvence -
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Územní samospráva Kraje
Procesní subjekty.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Evropský platební rozkaz
Veřejnosprávní činnost
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
APLIKAČNÍ VZORY ÚVOD. OBECNÉ KROKY 1. KONSTATOVÁNÍ PRAVOMOCI SOUDU STÁTU A 2. KVALIFIKACE SKUTKOVÉ OTÁZKY A KONSTATOVÁNÍ PRÁVNÍHO INSTITUTU ČI OTÁZKY.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Územní samospráva Obce
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Východiska evropské úpravy
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Obchodní společnosti I.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
BI201K Úvod do práva ICT I.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Přeshraniční fúze obchodních společností
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU

Cíl mezinárodního insolvenčního práva – důvod jeho vzniku Úpadek je obecně chápán jako situace, kdy dlužník nedisponuje dostatečnými finančními prostředky k úhradě jeho závazků (není schopen uhradit své dluhy). Každé národní právo má vlastní regulaci řešení úpadku – vypořádání dlužníkova majetku mezi jeho věřitele, tak by každý z věřitelů dostal uhrazenu alespoň část své pohledávky. Problém vzniká v případě, že má dlužník majetek ve více zemích – existují velké rozdíly mezi jednotlivými národními regulacemi a postihnout v insolvenčním řízení majetek dlužníka v jiné zemi způsobuje velké obtíže (tento postup nemusí být s národním právem tohoto státu slučitelný).

Cíle mezinárodního insolvenčního práva Mezinárodní insolvenční právo reaguje na situace, kdy má dlužník, který je v úpadku majetek ve více zemích. Cílem je stanovit přesná pravidla zajišťující, že dlužníkův majetek nebude v insolvenčním řízení opomenut (tj. veškerý majetek dlužníka bude použit k úhradě jeho dluhů). Mezinárodní insolvenční právo je založeno na principu univerzality – tj. insolvenční řízení zásadně postihuje veškerý majetek dlužníka bez ohledu na to, kde se tento majetek nachází. ALE! K postižení majetku dlužníka na území určitého státu je nutné disponovat rozhodnutí orgánu tohoto státu, který má k vydání takového rozhodnutí pravomoc – důsledné uplatnění principu univerzality by znamenalo zásad do suverenity jiného státu (resp. výkon pravomocí jednoho státu na území státu druhého). Proto byl vytvořen tzv. princip kontrolované univerzality (principle of controlled universality) – zásadně má probíhat jedno insolvenční řízení, které postihuje majetek dlužníka. Vedle tohoto primárního insolvenčního řízení může probíhat sekundární insolvenční řízení v jiném státě, toto však může postihovat pouze majetek dlužníka v tomto státě.

Snahy o unifikaci mezinárodního insolvenčního práva 1997 – Komise UNCITRAL vypracovala návrh vzorového zákona o přeshraniční insolvenci. Tento zákon upravoval postavení správce a uznání insolvenčního řízení probíhajícího v jednom státě ve státě druhém. Na základě tohoto zákona nemělo insolvenční řízení probíhající v jednom státě žádné účinky v jiném státě – současně byly stanoveny podmínky mezinárodní právní pomoci. Od roku 1990 existuje Evropská úmluva o některých mezinárodních aspektech konkursního řízení – byla otevřená k podpisu, ratifikační proces probíhal ale velmi pomalu, úmluva nikdy nevstoupila v platnost. Neobsahovala komplexní úpravu, upravovala jen některé instituty.

HIstorickoprávní souvislosti vzniku nařízení č. 1346/2000 Před podpisem Amsterodamské smlouvy byl vytvořen návrh úmluvy týkající se unifikace mezinárodního insolvenčního práva v EU. Úmluva nebyla podepsána – její text byl převeden do nařízení – nařízení č. 1346/2000 o insolvenčních řízeních.

Základní charakteristika nařízení č. 1346 Vstoupilo v účinnost 31.5.2002. Pro všechny členské státy s výjimkou Dánska. Založeno na principu kontrolované univerzality –ale odlišně od vzorového zákona UNCITRAL.

Základní charakteristika nařízení č. 1346 Obsah : Procesní řešení úpadku (insolvenční právo procesní)– upravuje příslušnost pro insolvenční řízení a některé aspekty jejich průběhu. Insolvenční právo hmotné – např. postavení likvidátora. Insolvenční právo kolizní – upravuje právo aplikovatelné na konkrétní řízení.

Nařízení o insolvenčních řízení – působnost Aplikuje se na kolektivní insolvenční řízení, která zahrnují částečné nebo úplné zabavení majetku dlužníka a jmenování správce podstaty. Nevztahuje se na úpadková řízení, která se týkají pojišťoven, úvěrových institucí, investičních podniků majících v držení finanční prostředky nebo cenné papíry třetích osob a podniků kolektivního investování.

Nařízení o insolvenčních řízení – základní pojmy Insolvenční řízení – kolektivní řízení – jsou vymezena v příloze A nařízení. Správce podstaty - osoba nebo subjekt, jejichž funkcí je spravovat nebo prodat majetek, který byl dlužníkovi zabaven, nebo dohlížet na správu jeho záležitostí. Seznam těchto osob a subjektů je obsažen v příloze C.

Nařízení o insolvenčních řízení – princip kontrolované univerzality Příslušné k zahájení insolvenčního řízení jsou soudy členského státu, na jehož území jsou soustředěny hlavní zájmy dlužníka. V případě společnosti nebo právnické osoby se za místo, kde jsou soustředěny hlavní zájmy, považuje sídlo, pokud není prokázán opak. Jedná se o tzv. hlavní insolvenční řízení, které má účinky i na majetek dlužníka v jiném členském státu. Správce podstaty jmenovaný soudem příslušným dle hlavních zájmů dlužníka může vykonávat veškeré pravomoci, které mu jsou svěřeny podle práva státu, který řízení zahájil, v jiném členském státě, dokud v tomto státě není zahájeno jiné úpadkové řízení nebo učiněno ochranné opatření bránící jejich výkonu na základě návrhu na zahájení úpadkového řízení v tomto státě.

Nařízení o insolvenčních řízení – princip kontrolované univerzality Soud jiného členského státu, než kde jsou soustředěny hlavní zájmu dlužníka, může zahájit insolvenční řízení proti témuž dlužníku jen, pokud má dlužník provozovnu na území tohoto členského státu. Účinky takového řízení jsou omezeny na majetek, který se nachází na území tohoto členského státu.) Jedná se o tzv. vedlejší insolvenční řízení. Účinky vedlejšího řízení jsou omezeny pouze na majetek dlužníka na území tohoto členského státu.

Nařízení o insolvenčních řízení – princip uznání rozhodnutí Článek 16 nařízení - Rozhodnutí o zahájení úpadkového řízení učiněné soudem členského státu, který je příslušný podle článku 3, je uznáváno ve všech ostatních členských státech od okamžiku, kdy nabude účinku ve státě, který řízení zahájil. To platí i v případě, kdy úpadkové řízení nemůže být v jiném členském státě proti dlužníku daného typu zahájeno.. Současně to neznamená, že nemůže být zahájeno vedlejší insolvenční řízení.

Nařízení o insolvenčních řízení – rozhodné právo Rozhodným pro úpadkové řízení a jeho účinky je právo toho členského státu, na jehož území bylo úpadkové řízení zahájeno. Stejné pravidlo platí i pro vedlejší řízení – tj. právo státu, který vedlejší řízení zahájil.