Referát č.8 Jakub Pelikán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika, základní pojmy
Advertisements

Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
Složení počítače a základní pojmy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Základy počítačů a kancelářský software
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Software – aplikace, programy
Software Dělení programů.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Systémový software Aplikační software
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačová grafika - úvod
programové vybavení počítače
SOFTWARE.
Význam a rozdělení software
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
Opakování učiva pro 7. ročník
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software Aplikační programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů v počítači. Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů.
Programové vybavení počítače
Opakování hardware a software.
Opakování učiva pro 8. ročník
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Prezentační software Vypracovali: Zdeněk Zych Jonáš Fiala Adam Ratkovský.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
IB111 Programování a algoritmizace
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Identifikátor materiálu: EU
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Informatika Soubory a složky
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_18_Aplikační_programy TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Rozdělení software podle účelu 2
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
SOFTWARE II Aplikační software.
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Opakování učiva pro 7. ročník
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Opakování učiva pro 8. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Referát č.8 Jakub Pelikán

Obsah Aplikační software Programovací jazyky Formáty datových souborů

Aplikační software není systémový software! = programové vybavení počítače, které umožňuje spouštění nebo zpracování aplikačního softwaru Aplikační software – je programové vybavení, které je navrženo a vytvořeno pro řešení nějakého konkrétního problému

Software (SW) Systémový SW Aplikační SW Operační Firmware systém Antivirové programy Databázové systémy Ekonomické a informační systémy Grafické editory - bitmapové - vektorové Hry Internetové prohlížeče (browsery) Kancelářské balíky Pomocné programy - utility Poštovní programy Prezentační programy Správci souborů a archivační programy Tabulkové kalkulátory Technické programy (CAD, CAM, CAE, …) Textové editory a DTP programy Výukové programy Vývojové nástroje (nástroje pro tvorbu programů, kompilátor, debugger, …) další Firmware Operační systém OS pro osobní počítače Mobilní OS Síťový OS

Aplikační Software( programy) Aplikační software (zkráceně aplikace) je veškeré programové vybavení počítače (tj. software), které je určeno pro přímou interakci s uživatelem. Účelem aplikačního software je zpracování a řešení konkrétního problému uživatele. Pro interakci s uživatelem má v počítači typicky grafické nebo textové rozhraní. Aplikační Software( programy)

Dělení aplikačních softwarů Aplikační software můžeme rozdělit do různých skupin, které se mohou překrývat. Některé aplikace mohou patřit i do více skupin. Antivirové programy Databázové systémy Ekonomické a informační systémy Grafické editory - bitmapové - vektorové Hry Internetové prohlížeče (browsery) Kancelářské balíky Pomocné programy – utility

Poštovní programy Prezentační programy Správci souborů a archivační programy Tabulkové kalkulátory Technické programy (CAD, CAM, CAE, …) Textové editory a DTP programy Výukové programy Vývojové nástroje (nástroje pro tvorbu programů, kompilátor, debugger, …) další

Antivirové programy Antivirový program by měl patřit do základní výbavy každého počítače. V širých vodách internetu číhá nebezpečí v podobě virů, červů, trojských koňů, špionážního software a dalších škodlivých programů. K nákaze může dojít snadno a bez vědomí uživatele, ale také kvůli jeho nepozornosti nebo důvěřivosti v klamavé nabídky a odkazy.

Internetové prohlížeče Internet Explorer Mozilla Firefox Opera Google Chrome Safari

Kancelářské programy Textové editory : Poznámkový blok PSPAD Wordpad Notepad Textové procesory : Word WordPerfect Abiword Ostatní : Acrobat Reader Prezentační programy : PowerPoint Flash Tabulkové procesory : Excel Calc

Prezentační programy Prezentační program je počítačový program, který umožňuje vytvořit prezentaci, tj. sérii stránek s přehledně zobrazenými informacemi. Tvorba prezentace se typicky skládá z následujících kroků: • výběr nebo tvorba pozadí • výběr nebo tvorba objektů, které má prezentace obsahovat (texty a obrázky) • přiřazení dynamických prvků k objektům – možnost oživení prezentace - zvukem nebo animací • úprava kompozice (rozmístění prvků na obrazovce) Máme např. MS Powerpoint, Open office impress

programovací jazyky jsou jazyky sloužící k tvorbě počítačových programů (programování). Programování je proces algoritmizace dané úlohy, tj. vytváření postupu, jenž vede k řešení dané úlohy. XML, HTML, WML apod. nejsou programovací jazyky ale jazyky značkovací Nebýt programovacích jazyků, museli bychom PC ovládat pomocí přepínačů. Díky kódu si spolu mohou člověk a stroj celkem dobře rozumět – a to přesto, že počítač „myslí“ jen pomocí jedniček a nul. SEBASTIAN SPONSEL Programovací jazyky

Proč používáme programovací jazyky? Zjednodušují přenos určitého typu informace Noty v hudbě Matematické formule Elektrotechnická schémata Vyznačují se velkou přesností vyjádření Přirozené jazyky – vynechávání, gramatické chyby, víceznačnost Jsou obvykle proveditelné na počítači Značkovací jazyky (HTML) – data, ne program Specifikační jazyky (λ-kalkul) – teoretický výzkum

První programovací jazyky kolem 1946 Konrad Zuse – Plankalkul použit také pro šachy rukopis publikován až v roce 1972, nebyl nikdy implementován 1949 John Mauchly - Short Code první počítačový jazyk skutečně použitý na elektronickém zařízení určen pro zadávání rovnic "ručně kompilovaný" jazyk 1951 Grace Murray Hopper prosazovala vytvoření vyšších jazyků pracovala na návrhu prvního překladače zavedla pojem "počítačový virus"

Další programovací jazyky FORTRAN (1954-57) Algol 60 (1958-60) COBOL (1960) BASIC (1964) Pascal (1968-71) 1980-83 Ada 1972 C 1972 Smalltalk 1982-85 C++ 1994-95 Java 2000-02 C# Další programovací jazyky

Typy programovacích jazyků Imperativní jazyky Posloupnost příkazů měnících stav výpočtu Možnost opakovaného přiřazení do proměnné Deklarativní jazyky Posloupnost podmínek Počítač musí najít postup, jak je dodržet Funkcionální jazyky – ML, Haskell, LISP Logické jazyky – PROLOG, CLP, Gödel, Mercury Dotazovací jazyky - SQL Typy programovacích jazyků

Formáty datových souborů Formát datového souboru určuje význam dat v elektronickém souboru. Formáty souborů rozpoznáváme podle : přípony „index.html“ je soubor jménem „index“, formátu HTML Podle hlavičky Podle metadat Možnost ukládat data mimo soubor a jeho název.

Formáty datových souborů některé programy otevřou soubor cizího formátu, ale často se pak zobrazí jen jako nesrozumitelné znaků. Některé formáty jsou navrženy pro ukládání přesně daného typu dat, například JPEG je určen na uchovávání statických obrázků. Jiné mohou sloužit pro několik typů dat, např.: multimediální kontejnery(GIF slouží pro uchovávání jak statických obrázků, tak jednoduché animace; QuickTime mov může obsahovat různá multimediální data).

příklady přípon .7z - Komprimovaný soubor programem 7zip .dat - Základní datový soubor .doc - Dokument Microsoft Office Word .flv - Flash video soubor .iso  - Obraz CD/DVD .jpg  - Grafický souborový formát .m3u - Playlist souborů mp3 (Winamp) .mp3  - Kompimovaný audio soubor .pdf  - Soubor Adobe Acrobat (Adobe Reader) .swf - Animovaný soubor pro Internet ShockWave Flash .wmv  - Video soubor, Windows Media Video

Děkuji za pozornost a dobrou chuť Vám přeji 