Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ"— Transkript prezentace:

1 FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
APLIKAČNÍ PROGRAMY, PROGRAMOVACÍ JAZYKY, FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ Karin Tylšerová

2 DRUHY APLIKAČNÍHO SOFTWARE
webové prohlížeče komunikační programy kancelářské balíky podnikové aplikace překladače programovacích jazyků grafické programy CAD programy počítačové hry výukové programy pomocné programy [utility] speciální programy pro různé profese programovací jazyky DRUHU by mělo být asi DRUHY, ne?

3 Webové prohlížeče (Browsers)
= Počítačový program, který slouží k prohlížení internetových stránek, neboli World Wide Webu (WWW) umožňuje komunikaci s HTTP serverem a zpracování přijatého kódu (HTML, XHTML, XML apod.), který podle daných standardů zformátuje a zobrazí webovou stránku Textové prohlížeče zobrazují stránky jako text, obvykle velmi jednoduše formátovaný. Grafické prohlížeče umožňují složitější formátování stránky včetně zobrazení obrázků. Pro zobrazení některých zvláštních součástí stránky, jako jsou Flash animace nebo Java applety, je třeba prohlížeč doplnit o specializované zásuvné moduly. Když píšeš webové prohlížeče, asi by bylo dobré mít to i tak v angličtině, tedy browsers (pokud to tam máš jako počeštěné slovo, pak browsery).

4 Typy webových prohlížečů
Běžné web. prohlížeče GRAFICKÉ: Windows Internet Explorer Opera Google Chrome Mozilla Firefox Safari TEXTOVÉ: Links Lynx Jen poznámka k organizaci graf. web. prohl. … Safari bych zařadil asi na konec, jedná se, pokud vím, čistě o UNIXový browser, mezi ten a windowsové bych pak napsal Mozillu, ta je přizpůsobena oboum, ostatní jsou snad zase pouze windowsové.

5 Komunikační programy Programy sloužící k internetové komunikaci po celé síti, tj. po celém světě Bezplatné (freeware) Skype TeamSpeak Mumble Ventrilo Viber KakaoTalks Kik Messenger ChatON Internetové komunikaci PO celé síti …

6 Kancelářské balíky = Skupina kancelářského software prodávaného jako celek, který nabízí určitý stupeň propojení jednotlivých aplikací v balíku. Jeho součástí obvykle bývá textový procesor, tabulkový procesor, nástroj na tvorbu prezentací či databázový systém. Někdy se v balíku též objevují groupwarové nástroje či grafické editory.

7 Kancelářské balíky Textový procesor (Word, Writter)
Tabulkový procesor (Excel, Calc) Nástroj pro prezentace (Powerpoint, Impress) Databázový systém (Access, Base) Další nástroje: Vektorový grafický editor (OO Draw, konkurence Correl) Nástroj pro mat. rovnice (Equation, Math) Tvorba letáků, plakátů, tiskovin (MS Publisher) ová komunikace (MS Outlook) A další: MS Groove, MS OneNote, MS Picture Manager, MS InfoPath…

8 Podnikové programy = užitečné speciální programy určené firmám pro řízení a správu podniku Funkce spec. programů: Tvorba faktur (Fakturace, Fakturka, 2HCS Fakturace) Daně a daňová přiznání (TAX 2011, TaxEdit S3…) Kniha jízd (AUTOPLAN, Kniha jizd 2011, SPZ ) Další fce: Personalistika (mzdy, rozpis směn) Řízení výroby Účetnictví… atd. atd. atd.

9 Též nazývány kompilátory.
Nástroje využívané programátory pro vývoj SW. Slouží pro překlad algoritmů zapsaných ve vyšším programovací jazyku do strojového kódu. Prvním programem, který by bylo možno označit jako překladač, byl A-0 Systém z roku 1952. Nejznámější překladače: GCC (GNU Compiler Collection) Intel C++ Compiler (ICC) Microsoft Visual Studio (přesněji v něm obsažené překladače C++, C#, Visual Basic atd.) Glasgow Haskell Compiler (GHC) Turbo Pascal, následně Delphi Borland C++, následně C++ Builder Free Pascal Nevím, co je pro Tebe důležité, ale zde máš o překladačích nějaké povídání:

10 Grafické programy 2 typy
Programy pro vektorovou grafiku (OpenOffice Draw, Correll Draw, Callisto) Programy pro rastrovou grafiku (Adobe Photoshop, GIMP, Zoner Photo Studio, PhotoFiltre, …)

11 CAD programy computer-aided design, (počítačem podporované)
širokou činnost navrhování a technického kreslení vždy obsahují grafické, geometrické, matematické a inženýrské nástroje pro kreslení plošných výkresů a modelování objektů a dějů reálného světa Využití v architektuře, strojírenství, designérství, projektování, stavařině…

12

13 Počítačové hry Jedná se o druh softwaru vydávaného na nějakém nosiči (DVD, CD, disketa,…), který se vkládá do PC přes mechaniku k tomu určenou (CD – CD-ROM mechanika). Vyžadují pro komfortní provoz zejména ovládací zařízení, zvukovou kartu, grafický akcelerátor atd.

14 Výukové programy = konkrétní software, který je určen k výukovým účelům a je schopen plnit alespoň jednu z didaktických funkcí: expozice učiva (obrazové materiály) upevnění osvojených vědomostí a dovedností kontrola získané úrovně vědomostí a dovedností Např. Interaktivní učebnice, testové programy…

15 Utility (pomocné programy)
Slouží k zjednodušení činností, které lze jinak realizovat s vynaložením většího úsilí (např. použitím několika různých aplikací), popřípadě vyžadují jisté znalosti (příkazů, parametrů).

16 Mapovací programy Statistické programy CAD – architektura, projektování Programy pro řízení výroby v závodech Navigace (letadel, osobní a nákladní dopravy) GIS – Geoinformační systémy IS – Informační systémy (např. SkautIS…)

17 PROGRAMOVACÍ JAZYKY Např. Java, Basic, Visual Basic, Pascal, Python
= Komunikační nástroj mezi programátorem, který v programovacím jazyce formuluje postup řešení daného problému, a počítačem, který program interpretuje technickými prostředky. = Soubor pravidel pro zápis algoritmu Např. Java, Basic, Visual Basic, Pascal, Python

18 FORMÁT DATOVÉHO SOUBORU
čistě obrázkové formáty (JPG, JPEG, TIFF, GIF, BMP, PNG, …) formáty videa a hudby (AVI, WMV, MP3, MP4, …) formáty dokumentů, které lze upravovat a/nebo číst pouze specializovaným programovým vybavením (jako CDR, PDF…) Formáty z kancelářských balíčků (doc/docx, xls/xlsx, ppt/pptx, …) JPEG a JPG je prakticky totéž, zmínil bych ale třeba i BMP a PNG. WMV, MPG, … dnes už i MP4

19 Seznam formátů datových souborů
CDR: grafický soubor programu CorelDRAW CSS: soubor kaskádových stylů EPS: formát vhodný pro tisk dokumentů, který obaluje tiskové příkazy PostScriptu FLV: Flash Video, formát videa přehrávatelný pomocí aplikací Adobe Flash GIF: obrázkový formát s bezeztrátovou kompresí HTML: webová stránka popsaná jazykem HTML JPEG: obrázkový formát se ztrátovou kompresí vhodný pro fotografie PDF: otevřený formát pro zobrazování dokumentů PNG: obrázkový formát s bezeztrátovou kompresí vhodný pro grafiky na webu PHP: serverový skript v jazyce PHP SWF: soubor s aplikací Adobe Flash TIFF: obrázkový formát vhodný pro ukládání fotografií, především o velkém objemu a rozlišení dat XML: dokument ve formátu XML

20 Základní přípony dokumentů
TXT – jednoduchý text. dokument Poznámkový blok DOC – text. soubor MS Word ODT – text.soubor OO Writer XLS – tabulkový soubor MS Excel ODS – tabulkový soubor OO Calc PPT – prezentace MS PowerPoint ODP – prezentace OO Impress PDF – otevřený formát pro zobrazování dokumentů HTML – webová stránka popsaná jazykem HTML GIF – obrázkový formát s bezeztrátovou kompresí JPEG – obrázkový formát se ztrátovou kompresí vhodný pro fotografie WAV – zvukový soubor WMA - zvukový soubor MP3 – audio nahrávka, hudební soubor AVI – audiovizuální nahrávka, video MPEG – audiovizuální data POZN.: Kancelářské balíky Windows 2007 a vyšší verze k obvyklým příponám souborů z předchozích verzí kanc. balíků přidávají ještě koncovku –x (tj.: docx, xlsx, pptx…)


Stáhnout ppt "FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google