Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty - 23. 5. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Environmentálna politika v SR; Ružomberok Environmentální politika v ČR Ing. Vladislav Bízek, CSc. Ředitel inženýrsko-konzultační společnosti.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Kritika konceptu udržitelného rozvoje
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropský sociální fond v ČR
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Krizová spirála – „černý pátek“ – pokles ceny akcií -chudnou bohatí akcionáři – příčina – nadvýroba – řešení? omezit výrobu – důsledek – propouštění.
Společenská odpovědnost organizací
Krajina a životní prostředí
Udržitelný nerůst Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno | LA SZ Výštice kresby: Katka Jelínková.
Ruská federace x WTO a OECD
NEZAMĚSTNANOST.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
Sociální zabezpečení v EU
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
Globální problémy lidstva
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Obhajoba diplomové práce
Úvod, základní principy a cíle
Festival lokální ekonomiky 2016
Podnikatelské koncepce
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty

Čelíme několika krizím současně: Ekologická krize „Každý, kdo věří, že exponenciální růst může pokračovat donekonečna, je buď blázen, nebo ekonom.“ Kenneth Boulding Ekonomická krize Sociální krize

Sociální a zdravotní problémy jsou horší v zemích s větší příjmovou nerovností

Problémy, které má růst řešit, spíše prohlubuje…  Nerovnost  Chudoba  Dluh  Nezaměstnanost  Problémy životní prostředí

(Udržitelný) nerůst  Vznik ve Francii (Décroissance/Degrowth)  „Sociálně spravedlivé postupné snižování produkce a spotřeby, které zvyšuje lidskou spokojenost a zlepšuje ekologické podmínky na lokální i globální úrovni, v krátkodobém i dlouhodobém horizontu“ Schneider, Kallis, Martinez-Alier  „Cílem nerůstu je vytvoření společnosti, ve které se bude lépe žít a současně se bude méně pracovat a spotřebovávat.“ Serge Latouche

Cesta ke společnosti nerůstu  Daně  Omezení reklamy  Lepší distribuce pracovní doby  Omezení „zprostředkované spotřeby“  Lokalizace  Změna hodnot  Přetvoření pojmů  Pozitivní prezentace nerůstu

Nerůst vs. udržitelný rozvoj  Kritika udržitelného rozvoje  Udržitelný rozvoj je všeobecně přijatý (lokálně i globálně)  Shodné nástroje i cíle  Spolupráce namísto odmítnutí?

Děkuji za pozornost!