Tuky Mgr. Lenka Fasorová
Tuky přírodní nízkomolekulární látky důležitá a nepostradatelná složka potravy
Rozdělení tuků podle původu rostlinné tuky – slunečnicový olej, řepkový olej, olivový olej živočišné tuky – máslo, sádlo, rybí tuk
Rozdělení tuků podle původu rostlinné tuky živočišné tuky
Rozdělení tuků 2. podle skupenství pevné, popř. mazlavé – estery kyseliny palmitové a stearové - máslo, sádlo, lůj kapalné - estery kyseliny olejové a dalších nenasycených vyšších karboxylových kyselin - slunečnicový, řepkový, olivový olej, rybí tuk
Rozdělení tuků podle skupenství pevné kapalné
Funkce tuků v organismu termoizolační funkce ochrana vnitřních orgánů zásobní funkce zdroj energie – uvolňují dvakrát více energie než sacharidy jsou v nich uloženy vitamíny rozpustné v tucích E A D K
Tuky a výživa denní dávka tuků pro dospělého člověka 60 – 80 g ( v závislosti na tělesné námaze) průměrná spotřeba na jednoho člověka 135 g nadbytek tuků ve stravě – obezita nedostatek tuků ve stravě – zdravotní problémy – nedostatek esenciálních nenasycených mastných kyselin – linolové, linolenové … nejtěžší člověk světa vážil 485 kg
Cholesterol látka obsažená v tucích savců způsobuje aterosklerozu graf –přehled množství cholesterolu (mg/kg) v potravinách Vejce Máslo Sýry Játra Drůbež Vepřové maso Hovězí maso (libové)
DÚ: Proč je pro člověka nebezpečná obezita? Jaké zdravotní komplikace způsobuje? Sestav týdenní jídelníček, ve kterém je obsažena denní dávka tuků pro člověka. V čem spočívá nebezpečí zvýšené hladiny cholesterolu v krvi?