Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Tematická oblast: Prací.
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Oddělování složek směsí
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Příprava a vlastnosti tuků
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
FYZIKA 9 ASTRONOMIE ILUSTRACE K TÉMATU SLUNCE Mgr. Eva Smolíková 2013.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
CZ.1.07/1.1.10/
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Anotace: Na číselné ose čtou čísla, která se postupně objevují.
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
TUKY (LIPIDY).
Suroviny pro cukráře II. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková Tuky

VY_52_inovace_CH_9.58 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_9.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Tuky Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 2.3.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: 25.3.2013 Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem tuků s jejich stavbou, složením a použitím.

Jsou estery glycerolu a kyselin s větším počtem uhlíků v molekule Tuky

Složení tuků a olejů Estery vyšších mastných kyselin a glycerolu Kyselina palmitová C15H31COOH Kyselina stearová C17H35COOH Kyselina olejová C17H33COOH Kyselina linolová C17H31COOH Kyselina linolenová C17H29COOH Kyselina arachnidová C17H27COOH Glycerol CH2(OH)CH(OH)CH2(OH) Složení tuků a olejů

Tuky- rozdělení Pevné- estery kyseliny palmitové a stearové Kapalné- estery kyseliny olejové (mají mezi uhlíky dvojné vazby) Slunečnicový, řepkový, olivový Tuky- rozdělení

Tuky v lidském těle Chrání vnitřní orgány Tepelná izolace Složka potravy Zdroj energie Zásobní látky Tuky v lidském těle

Tuky- původ Rostlinného původu- semena rostlin Získávají se lisováním semen Živočišného původu Získávají se škvařením, vyluhováním v organických rozpouštědlech Tuky- původ

Získávání rostlinných tuků lisováním a následnou extrakcí z olejnatých částí rostlin - semen a plodů (řepky, máku, sóji, slunečnice, kokosových ořechů, podzemnice olejné, lnu, bavlníku, sezamu) čištění (sušení) a loupání (drcení) semen, úprava semen vyhřívání a vlhčení, lisování za studena (menší výtěžnost, ale zisk nejjakostnějšího panenského oleje za tepla (větší výtěžnost, ale horší kvalita - pro technické oleje a výrobu mýdel) kombinace obou způsobů (nejdříve se lisuje za chladu se ziskem jedlého oleje a pak se zbylé výlisky znovu rozemelou a lisují se za tepla se ziskem technického oleje) Získávání rostlinných tuků

Získávání rostlinných tuků zpracování výlisků (obsahují ještě dost tuku; využívají se jako krmivo pro vysoký obsah bílkovin nebo se znovu rozemelou a v nich obsažený zbylý olej se získá extrakcí) extrakce - vyluhování rozpouštědly (benzín, benzen, sirouhlík a tetrachlormethan) → získá směs tuku a rozpouštědla odstranění rozpouštědla destilací → získá se tuk a extrakční šrot (využití pro krmení) rafinace surového oleje-čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot ztužování, aromatizace, vitaminizace... Získávání rostlinných tuků

margarín (tuhá emulze) se vyrábí emulgací - smícháním tuku s vodou nebo mlékem stoprocentní tuky - neobsahují téměř vodu (99 % tuku, 1 % vody, škrobu, konzervačních činidel) fritovací tuky - odolné proti připalování Živočišné tuky

Získávání živočišných tuků vepřové sádlo- škvaří se nebo se vytavuje, lisování a extrakce škvarků mlékárenské máslo se vyrábí stloukáním pasterované smetany v máselnici, přidává se smetanový zákys hnětení másla s úpravou množství vody v másle formování, balení, expedice, skladování v čistotě Získávání živočišných tuků

Mýdla jsou- směsi sodných, draselných nebo sodno-draselných solí vyšších mastných kyselin (kyseliny palmitové, olejové, stearové) výroba: směs tuků se štěpí pomocí NaOH nebo KOH → zmýdelňování vysolování (NaCl) → promývání vodou; další vysolování → bělení oddělení jádra (budoucí mýdlo) od mýdlového klihu (nerozštěpený tuk) barvení, parfumace, tvarování, balení Výroba mýdla

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky http://www.google.cz/search?q=tuky&hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 http://www.google.cz/search?q=tuky&hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=semena+slune%C4%8Dnice&oq=semena+slune%C4%8Dnice&gs_l=img.3..0i24l2.712634.719895.0.720418.20.12.0.8.8.0.145.1313.0j10.10.0...0.0...1c.1.5.img.ngTghfe0xFI&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.bGE&fp=4e3c21a82c01a7ec&biw=911&bih=443 Použité zdroje

http://www. google. cz/search. q=tuky&hl=cs&client=firefox-a&rls=org http://www.google.cz/search?q=tuky&hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=s%C3%A1dlo&oq=s%C3%A1dlo&gs_l=img.3..0l10.54503.58614.2.59522.21.14.1.0.0.3.145.1294.2j10.12.0...0.0...1c.1.5.img.a_esDjEHqhI&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.bGE&fp=4e3c21a82c01a7ec&biw=911&bih=443 http://www.google.cz/search?q=tuky&hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#hl=cs&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=obezita&oq=obezita&gs_l=img.3..0l10.134.6363.5.6759.24.9.9.4.4.2.163.1032.1j7.8.0...0.0...1c.1.5.img.7oNYdTMb8mc&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.bGE&fp=4e3c21a82c01a7ec&biw=911&bih=443 http://chemie-podklady.kvalitne.cz/septima/zapisy/M_06_03.pdf Použité zdroje

http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://lfk. kx http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://lfk.kx.cz/palach/eri/obrazky/mydlo.jpg&imgrefurl=http://lfk.kx.cz/palach/eri/mydlo.html&h=418&w=573&sz=14&tbnid=dT4zSHxrysDx3M:&tbnh=90&tbnw=123&prev=/search%3Fq%3Dm%25C3%25BDdlo%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=m%C3%BDdlo&usg=__gzi5nC-8HnOst9jPy6B--whwNYg=&docid=8LXwjOFJKd_JrM&hl=cs&sa=X&ei=-qoxUYLoBZKP4gSr-4GIAQ&ved=0CEAQ9QEwAw&dur=657 Použité zdroje