Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Výživa člověka.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Výživa ve sportu I.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze

Funkce tuků ve výživě Zajišťují udržení tělesné teploty a mechanickou ochranu orgánů Jsou zdrojem energie pro metabolizmus buněk Jsou důležité pro využití vitaminů rozpustných v tucích a dalších ochranných látek, slouží jako stavební kameny pro tvorbu některých hormonů, buněčných membrán a nervových tkání Dodávají stravě jemnost chuti a příjemnost při žvýkání a polykání Při tepelné úpravě z nich vzniká řada látek, které podmiňují charakteristickou chuť a vůni pokrmů Vyvolávají po určitou dobu po požití pocit sytosti

Tuky Sloučeniny glycerolu a mastných kyselin (MK) Nasycené MK nemají v řetězci dvojnou vazbu převažují v tucích živočišného původu zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku KVO tělo je potřebuje jen v malé míře Mononenasycené MK mají jednu dvojnou vazbu obsaženy v rostlinných olejích pro hladinu cholesterolu neutrální, pro zdraví důležité

Tuky Vícenenasycené MK mají větší množství dvojných vazeb nejvíce obsaženy v tucích rostlinných a v rybím některé z nich si tělo neumí samo vytvořit a musí je přijímat stravou (tzv. esenciální) pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou nezbytné pro správný vývoj mozku a oční sítnice přidávají se do kojenecké výživy a rostlinných tuků Trans MK podílejí se na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi vznikaly při starších technologických postupech výroby, kterými se ztužovaly rostlinné oleje doma mohou vzniknout při přepálení tuku v moderní výrobě margarínů již k jejich vzniku nedochází

Zastoupení nasycených a nenasycených MK Poznáme na první pohled => čím je tuk při teplotě okolí tužší, tím více má nasycených MK tuhé nebo polotuhé jsou tuky živočišné s výjimkou některých rybích tekuté jsou rostlinné oleje (kromě palmového) tuhý je kokosový tuk a kakaové máslo

Rozdělení tuků Podle původu: rostlinné (rostlinné oleje a tuky) živočišné (máslo, sádlo, lůj) Tuky zjevné – přidávané při přípravě pokrmů Tuky skryté – obsažené v surovinách a výrobcích

Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné Vhodnost tuku pro výživu posuzujeme podle: obsahu cholesterolu složení mastných kyselin (za předpokladu hygienické nezávadnosti) Tuky živočišné – obsahují cholesterol Tuky rostlinné neobsahují cholesterol (v množství významném pro výživu) obsahují rostlinné steroly (fytosteroly), které působí jako antagonisty cholesterolu Z hlediska obsahu sterolů vždy platí: Rostlinné tuky jsou vhodnější než živočišné

Mýty kolem rostlinných tuků Mýtus „Rostlinné tuky obsahují trans mastné kyseliny (TFA)“ Skutečnost TFA se v rostlinných tucích vyskytovaly v minulosti díky výrobnímu postupu ztužování díky moderní výrobní metodě je TFA v moderních margarínech jen stopové množství Mýty jsou přiživovány na internetu či v médiích lživá zpráva v e-mailových schránkách, únor 08 článek „Margaríny hrozí rakovinou“, Deník, březen 08 Dokladem nepravdivosti je testování tuků z let 2004 a 2007

Roztíratelné tuky rok 2004 a 2007 10 „nejlepších“ 2004 10 „nejlepších“ 2007 0,6 Flora s vlákninou 0,5 Flora Light DELIKAT mit Joghurt 0,4 Zlaté ráno St. Hubert Rama Creme Bonjour 0,3 Rama máslová Veto fit Hera Perla Flora Bertolli Rama 0,2 Rama Linie Perla Tip TFA % Výrobek

Roztíratelné tuky rok 2004 a 2007 10 „nejhorších“ 2004 10 „nejhorších“ 2007 2,3 Olé 15,0 Roztíratelný tuk Máslo se smetanovým zákysem 15,2 Finea light mix Máslo 15,3 Zlatá Haná Jihočeské nedělní máslo 16,7 Linco na pečení 2,5 Olivia rostlinný tuk s olivovým olejem Jedlý rostlinný tuk 2,6 TESCO rostlinný tuk na pečení 18,3 Linco Family 3,3 Stella extra 22,7 Palmarin 4,8 EASY 26 5,4 Baking margarine 70% 26,9 Rela 7,2 Jedlý roztíratelný tuk nízkotuèný 27,5 Lukana cukrářská TFA % Výrobek

Závěry zkoumání Ve složení mastných kyselin rostlinných roztíratelných a směsných roztíratelných tuků došlo k výraznému zlepšení Až na malé výjimky můžeme jejich složení z hlediska výživového hodnotit pozitivně

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST