Úvod do metodologie vědy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metody zkoumání ekonomických jevů
AV stručná prezentace.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Sociologický výzkum.
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Definování cíle a hypotézy
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Základní principy geografického výzkumu
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Personální plán pro podnikatelský plán
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
MARKETING Přednáška P
Věda & struktura vědecké práce
Úvod do kvalitativního výzkumu
Ukazatele kvality Program školení.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Úvod do psychologie II. přednáška
Induktivní postupy ve výuce matematiky
MARKETING Přednáška P
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Úvod do metodologie vědy J. Hendl

Věda Utříděný soubor poznatků v dané oblasti Proces získávání poznatků, výzkum Sociální podsystém kultury

Obecná systematika věd (jeden z návrhů) Obecné vědy a.Logika, matematika, kybernetika b.Filosofie c. Náboženství d. Informace Fyzikální vědy (fyzika, chemie, země, vesmír) Biologie Člověk (antropologie, psychika, medicína) Sociální oblast (společnost, politika, vzdělávání, právo, ekonomie) Kultura (jazyky, texty a literatura, umění) Technika (a hospodářství)

Výzkum Systematický proces řešení problémů Systematický proces sběru a analýzy informací pro určitý účel Problematizuje a syntetizuje dosavadní znalosti Zahrnuje kritickou analýzu Vede ke zvyšování znalostí

Metoda, metodologie Metoda - systém pravidel a principů umožňující dosažení cíle z určitého bodu (ve vědě jde poznání) Metodologie - nauka o metodách v různých oblastech činnosti (zvláště ve vědě)

Vědecká metoda získání poznatků Určení problému Určení hypotéz, návrh řešení Realizace systematického sledování (sběr a analýza dat) Interpretace výsledků Provedení závěrů

Výzkum v empirických vědách je: Teoretický Návrh, explorace nebo testování teorií nebo představ, který má výzkumník o tématu a světě, v kterém pracuje. Empirický Zakládá se na pozorování a měření reality – co vnímáme o světě kolem sebe. Spojení obou pojmů – porovnávání teorie o tom, co se děje ve světě, s daty o tom, co se skutečně událo.

Teorie Základním cílem vědy je získání znalostí na základě faktů. Teorie je množina propojených tvrzení, která vysvětluje určitá fakta.

Jazyk vědy Učení se vědě je podobné jako učení se jinému předmětu. Nejdříve je nutné se naučit jazyk (jargon).

Pojem: proměnná, veličina Proměnná: Označení vlastnosti, které může nabýt různých hodnot Hodnota: Specifická hodnota proměnné The Nature of Research

Proměnná Příklad Proměnná : Sex Hodnota: žena, muž The Nature of Research

Proměnná Příklad Proměnná: Souhlas s … Hodnota: 1 = silně nesouhlasí 2 = nesouhlasí 3 = neutralní 4 = souhlasí 5 = silně souhlasí The Nature of Research

Typy proměnných Nezávislá: Ovlivňuje nebo způsobuje něco jiného Je ovlivněná jinými proměnným Závislá:

Hypotéza Hypotéza je tvrzení o predikci na základě nějaké teorie. Popisuje konkrétně (spíše než teoreticky) nějaké očekávání ve výzkumu. Alternativa (naše predikce) Nulová (základní stav) Jednostranná, dvoustranná (směr)

Logické uvažování ve výzkumném procesu Vývoj vědeckých znalostí se děje pomocí: Deduktivního uvažování Induktivního uvažování

Dedukce Teorie Hypotézy Pozorování Konfirmace Deduktivní uvažování směřuje od obecného k více specifickému. přístup "top-down". Teorie Hypotézy Pozorování Konfirmace

Indukce Induktivní uvažování směřuje obráceně, od pozorování k zobecnění. "bottom up„ přístup teorie Hypotéza Konfigurace dat Pozorování

Data Kvantitativní (popis pomocí proměnných) Kvalitativní (popis pomocí textů a obrazů)

Jednotka analýzy Základní jednotka analýzy je hlavní entita, která nás zajímá v daném výzkumu. jedinci skupiny artefakty (knihy, fotografie, noviny) geografické oblasti (města, státy) sociální interakce (dyadické vztahy, rozvody, zločin) Program, intervence

Pravděpodobnostní vztah Skoro všechna tvrzení mají pravděpodobnostní charakter, nic není jisté: vztahy, diagnosa, efektivita terapie

Kauzalita Zajímá nás příčinnost, vztah příčiny a afektu. Některé studie jsou pouze observační, co se děje Kauzalita – proč se tak děje, příčinné řetězce, jak příčiny (intervence) vedou k určitým důsledkům (efektům)

Hillova pravidla příčinnosti (1965) Síla asociace – velikost účinku Konzistence – různá místa, lidé, čas Specificita efektu – jenom jedna příčina (deprese-hypoaktivita) Časová následnost Dávka-účinek Biologická plausibilita (teorie) Koherence – není v rozporu s tím, co je všeobecně známé (více žen má depresi, také více hypoaktivní) Experimentální evidence

Typy empirických výzkumných studií

Typy výzkumu 1. Základní 2. Aplikovaný Má kořeny ve zkoumání základních fenoménů, nemusí mít bezprostřední dopad, rozšiřuje znalosti tvorbou a vyhodnocováním teorií 2. Aplikovaný Má základ ve snaze zlepšit praxi Testují se teoretické koncepty

Typy výzkumu 1. Neexperimentální (observační) 2. Experimentální Sběr dat bez aktivní intervence 2. Experimentální Výzkumník určuje hodnoty nezávislých proměnných

Popisné studie Mají především za cíl popis, co se děje nebo co existuje. Průzkum veřejného mínění, hledáme četnost názorů. Jde o ¨popis.

Vztahové studie Zajímají nás vztahy různých dvou nebo více proměnných. Zajímají nás rozdíly mezi muži a ženami v průzkumu veřejného mínění.

Kauzální studie Mají za cíl odhalit nebo ověřit, zda jedna nebo více proměnných příčinně ovlivňuje jednu nebo více proměnných (např. nějaký program, nebo intervence ovlivňuje parametry zdraví) Zkoumáme zda určitý typ volební kampaně ovlivní výsledky voleb.

Nomotetický, idiografický výzkum V nomoteticky zaměřeném výzkumu hledáme pravidla, zákony, které platí obecně pro mnoho případů V kontrastu s idiografickým výzkumem, kdy nám jde o prozkoumání jednoho určitého případu (kazuistika).

Charakteristiky dobrého výzkumu Zabývá se hledáním odpovědí na neřešené otázky Zdůrazňuje rozvoj teorie, zobecnění Zahrnuje sběr nových dat pro nové účely Vyžaduje pečlivě navržený plán výzkumu, procedur pro sběr dat a jejich anal ýzu Usiluje o objektivitu a logiku Výsledky jsou úplně a přesně zaznamenány a dokumentovány

Příspěvek výsledků výzkumu Výzkum podporuje rozvoj daného oboru (zvyšuje kvalitu péče o pacienta, svěřence, žáka) Zvyšuje kvalifikaci Plnění požadavků pro doktorát Zvyšuje schopnost kriticky posuzovat vědeckou práci jiných Orientace ve světě vědy

Jak vznikají výzkumné projekty? Známé problémy s nedostatečným řešením Přehled literatury odhalí nezodpovězené otázky Nápady jiných Problémy v bezprostředním okolí, vlastní zkušenosti

Mám realizovat svůj nápad? Důkladná rešerše Snažím se formulovat specifickou výzkumnou otázku Bude mít odpověď nějaký význam? Je projekt proveditelný (čas, prostor, spolupracovníci, peníze, pacienti, zařízení)

Kroky výzkumu a jeho plánování 1. Identifikace problému, nápad. 2. Získání a vyhodnocení relevantní literatury pro kontext problému 3.Formulace cílů a hypotéz (vztahy proměnných, rozdíly v různých populacích). 4. Plán výzkumu 5. Výběr subjektů 6. Sběr dat 7. Analýza dat. 8. Generování závěrů.