SOFTWARE operační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Software start počítače a operační systém.
Složení počítače a základní pojmy
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Software – aplikace, programy
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
programové vybavení počítače
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Srovnání operačních systémů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační systémy - úvod
SOFTWARE II Aplikační software.
Operační systémy.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informatika – Operační systémy
Operační systémy.
Transkript prezentace:

SOFTWARE operační systémy

Software - základní rozdělení Aplikace Operační systémy Textové editory ( Word, 602…) Grafické programy ( Photoshop…) Komunikace (Skype, ICQ…) Hry (Minecraft, LoL…) …a mnoho dalších Windows (XP, Vista, 7, 8…) Linux (Ubuntu, Debian ...) Mac OS (OS X)

Operační systémy Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí.

Operační systémy soubor programů, které řídí činnost technického vybavení počítače a umožňují a usnadňují činnost aplikací hlavním úkolem OS je zprostředkovat vazbu mezi technickým vybavením počítače a aplikacemi OS poskytuje aplikacím služby a aplikace voláním těchto služeb ovládají technické vybavení počítače aplikace by neměly mít přímý přístup k technickému vybavení počítače Aplikace Operační systém Technické vybavení

Operační systémy Operační systém tedy umožňuje: - ovládat počítač – umožňuje spouštění programů funguje jako překladatel, umožní komunikaci mezi hardware a programy rozhoduje, kolik paměti, procesorového času, přístupu na disk, prostoru na obrazovce dostane každý program, aby mohly souběžně fungovat reaguje na chyby programů

Druhy OS MS Windows (XP, Vista, 7, 8…) OS X (Mac) Linux (Ubuntu, Mandriva, RedHat…) MS DOS Poznejte loga jednotlivých operačních systémů !

Další operační systémy Android Symbian Firefox OS … a další

MS Windows Klady: Nejpoužívanější OS Zápory: Velká podpora ze strany vývojářů aplikací Snadné uživatelské prostředí Zápory: Více vytěžuje HW Velké množství virů Příliš omezené pro více zkušené uživatele

Linux Klady: Prakticky na něj neexistují viry Technicky zdatnější si ho mohou jakkoliv upravovat Je tedy možné ho přizpůsobit třeba pro konkrétní potřeby firmy, pro různé počítače nebo jiná zařízení Je zdarma (alespoň běžné osobní použití) Velká spousta programů zdarma Zápory: Je uživatelsky o něco složitější Oblíbené programy a hry často nemají linuxovou verzi – vydavatelé jej tolik nepodporují Spousta modelů hardwaru nemá zajištěnou podporu pro Linux. Někter z těchto modelů nejde vůbec korektně zprovoznit Není blbuvzdorný – tedy pokud děláte něco špatně systém vás na to 8x neupozorní a prostě provede co chcete – což může mít fatální náledky

OS X Klady: Čistý design Dobrý přístup pro grafické aplikace Vzhledem k malému počtu podporovaného HW dobrá stabilita OS Zápory: Pouze pro počítače od Apple Malý výběr aplikací Spousta profesionálních aplikací na OS X vůbec nevychází, stejně jako je něj velmi málo moderních her Naprostá uzavřenost systému, uživatel nemůže prakticky nic měnit

Jaký OS tedy vybrat? Hrajete na PC hlavně hry? – berte Windows Pracujete jako grafik v programech od Adobe? – berte Mac Chcete rychlý síťový software pro váš server? – berte Linux (ale můžou být i Windows) Využíváte PC jen na základní potřeby – Internet, psaní základních textů, hudba a pouštění filmů? – Berte Linux, je zdarma a umí to  Děláte od každého něco? – berte Windows je pro něj největší výběr aplikací