SOFTWARE a HARDWARE Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Advertisements

Seznámení s počítačem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
Hardware a Software.
R ISKUJ. C O JE VÍC ? /4 Nápověda.
Základní součásti PC Základní Škola.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Základní pojmy V informatice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Hardwarové vybavení počítače
Počítač a jeho příslušenství
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
ICT = informační a komunikační technologie
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Seznamujeme se s počítačem II. hygiena práce
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Programové vybavení počítače
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Výukový program Poznávání počítače.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
HARDWARE Co je to ?.
DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT2 Vytvořeno:3. 7.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
PC sestava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mgr. Miroslava Telingerová
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

SOFTWARE a HARDWARE Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací období 3. Předmět Informatika Téma hodiny Software a Hardware Označení VY_32_INOVACE_07_Sofware a Hardware Autor Mgr. Petr Vitásek

SOFTWARE Software neboli programy (aplikace) jsou nehmotné vybavení počítače. Jde o všechny programy a data uložená v počítači na která si nemohu sáhnout.

Rozdělení software 1.) Operační software – zabezpečuje základní chod počítače, je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Příklady operačních systémů: LINUX

Rozdělení software 2.) Aplikační software – textový editor, grafický editor, tabulkový procesor, program pro posílání pošty, multimediální program, antivir, hry apod. Příklady operačních systémů: MS Word hry Zoner pošta

HARDWARE Hardware je fyzické vybavení počítače. Hardware je vše, na co si můžeme sáhnout – monitor, klávesnice, myš, tiskárna, sluchátka, harddisk, disketa, CD, reproduktory apod.

Základní části počítače Monitor - je výstupní zařízení Klávesnice - je vstupní zařízení Myš - je vstupní zařízení Skříň počítače

Další vybavení počítače reproduktory sluchátka skener tiskárna USB flash paměť web kamera fotoaparát

Jak správně a bezpečně zacházet s počítačem... Počítač je elektrický přístroj jako každý jiný, proto zacházení s ním musí být bezpečné a ohleduplné, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. Nikdy počítač nerozebíráme a následně nepoužíváme, mohlo by dojít k jeho vyhoření a úrazu uživatele. V případě požáru nebo zápachu po spálenině jej okamžitě odpojíme od el. zásuvky! Rozhodně nic nehasíme vodou!

Ukázky nesprávného používání počítače...

Hygiena při práci s počítačem Pro správné zdraví je důležité dodržovat základní pravidla hygieny i při práci s počítačem. Umístění monitoru Správné umístění monitoru je bokem k oknu. Okna jsou opatřeny žaluziemi nebo závěsy, kterými lze dle potřeby zatemnit okno. Nesprávné umístění je zády k oknu nebo proti oknu.

Správné sezení u počítače Židle musí být tak nízká, abychom dosáhli nohama na zem. Sedíme rovně, opřeni zády o opěradlo židle a nehrbíme se. Ruce nad klávesnicí svírají s lokty pravý úhle. Na monitor koukáme ze vzdálenosti 50 – 70 cm.

KONEC