Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie
Anotace Materiál vysvětluje flambování palačinek, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorMgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup M/01 Hotelnictví a cestovní ruch H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSložitá obsluha, flambování, palačinky Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályJe součástí výuky TOS, stolničení
Rozdíly jsou v plnění a zdobení – palačinky Suzette (syzet) se plní ořechy Milly jahodami a šlehačkou Monaco mandlemi Používají se menší a jemnější palačinky tzv. Crepes (kreps)
používáme 2 pánvičky nebo oválnou mísu na jedné připravíme základ (koktejl), druhou mírně zahřejeme
základ připravujeme z pískového cukru (krystal), lehce zkaramelizujeme a promícháme s máslem (2 lžíce cukru, 20 g másla na jednu osobu) karamel – nesmíme připálit (nepoužitelný)
přidáme ovocnou šťávu 0,02 l ovocného likéru Curacao, Grand Marnier (grán manijé,višňovku) apod. do koktejlu vložíme palačinku prohřejeme a otočíme naplníme, složíme do šátečku a přeložíme na druhou pánvičku
zahřejeme druhou pánvičku a flambujeme, vhodný je koňak, brandy či rum během flambování palačinky lehce nacukrujeme
překládáme hořící na nahřáté talíře a podléváme zbylým koktejlem z první pánvičky
zdobíme ovocem, šlehačkou, čokoládou, zmrzlinou atd.
SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.