Simulovaný případ havárie na zimním stadionu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
jmenuji se dráček HASÍK
Jak se vám dýchá?.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
CHLADÍCÍ STROJ.
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_06 Název materiálu:Evakuace Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Nebezpečné vlastnosti látek
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Amoniak.
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Atomové elektrárny.
A M O N I A K ČPAVEK NH3.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Chování v případě nebezpečí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
Přístup k posouzení rizika
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Hydroxidy.
Ochrana obyvatel za mimořádných událostí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Cvičeni Rizika spojená s toxickými látkami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_11_19_Nebezpečné látky. Havárie s únikem nebezpečných látek Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo11 Označení materiálu evo11_tisnove_linky.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0505_evakuace Téma: Evakuace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ochrana obyvatel při radiační havárii. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (Krizový zákon) Vyhláška SÚJEB o funkci a organizaci celostátní radiační.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Bc. Lucie Tyemnyáková, 1. CNP - PS. - střední Indie - hl. městem indického státu Madhya Pradesh - počet obyvatel: cca 1,7 mil. lidí - město jezer
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Evakuace VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_EVAKUACE
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Význam propojení chemické a zdravotnické legislativy v oblasti chemických hrozeb MUDr. Michael V í t, PhD Centrum hygieny práce a pracovního lékařství.
Transkript prezentace:

Simulovaný případ havárie na zimním stadionu Autoři :Alexandra Sadílková :Darina Štěpánová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Krizová radiobiologie a toxikologie, 1. ročník

Úvod V ČR je v současné době v provozu 161 zimních stadiónů. Během uplynulého desetiletí začala probíhat jejich částečná, místy, především v klubech s vrcholovým zázemím, jejich úplná rekonstrukce. Nejčastěji používanou pracovní látkou (chladivem) je čpavek NH3, který se řadí k ekologicky nejšetrnějším chladivům Pro lidský organismus je však jedovatý .

NH3 –toxikologický profil Nesprávně nazýván čpavek bezbarvý plyn, štiplavého zápachu, svíravé chuti zásadité povahy, žíravý, toxický a dráždivý za vysokého tlaku se dá zkapalnit a ve zkapalněném stavu se používá jako chladící médium Ve vodě je mimořádně dobře rozpustný, je dobrým rozpouštědlem a s kyselinami reaguje za vzniku amonné soli

Toxické účinky na organismus účinky na sliznice očí a dýchacích cest může poškodit plicní tkáně Nízké koncentrace: vyvolávají kašel, podráždění očí, nosu a hrdla Vyšší koncentrace: leptají sliznice dýchacích cest, vyvolávají otok hrtanu a mohou způsobit záněty kůže, očí, hrdla a plic. Vysoké koncentrace vedou k zástavě dechu, případně způsobují otok plic, poruchy CNS

Vliv na životní prostředí pro vodní organizmy je velmi toxický a může vést až k jejich úhynu. Při vyšších koncentracích v půdě dochází k vyluhování do spodních vod, což způsobuje jejich závadnost. S vodou reaguje velice dobře

Expoziční limity v ČR PEL 14 mg/m3 (přípustný expoziční limit chemické látky v ovzduší) NPK-P 36 mg/m3 (nejvyšší přípustná koncentrace chemické látky v ovzduší) 94 mg/m3 již po 5 minutové expozici silně dráždí oči, vyvolávají slzení, způsobují podráždění nosu a hrdla a bolest na prsou Koncentrace vyšší než 500 mg/m3 mohou způsobit okamžitou smrt udušením

Chladicí systém zimního stadionu pracovní látkou (chladivem) je čpavek NH3 Chladivo je použito pouze v primárním okruhu vlastního kompresorového chlazení, jež je umístěno ve strojovně Chlazení ledové plochy je pak zajištěno průtokem nemrznoucí kapaliny (roztokem ethylen-glykolu) v sekundárním okruhu.

Schéma chlazení: primárním chladicím okruhem NH3 je vychlazován 35% roztok etanolu, který chladí ledovou plochu

Strojovna

Zimní stadion v ČB 14 tun kapalného amoniaku Patří mezi tzv. nezařazené zdroje rizika - technologická zařízení obsahující menší množství nebezpečných látek, než jsou dány v limitech zákona č. 353/1999 Sb (méně než 50 t NH3) Amoniak v kapalném skupenství je skladován pod vysokým tlakem (100 MPa)

Modelová situace Únik veškerých zásob amoniaku Částečný odhad škod a možnosti šíření toxického oblaku Amoniak je těžší než vzduch, drží se proto při zemi Při úniku vzniká „těžká mlha“ Proto jsme si stanovili výšku toxického oblaku 3m

Rozsah toxického oblaku bude záviset na více okolnostech, např. Směru větru Rychlosti větru Vlhkosti vzduchu Členitost terénu (budovy) Dešti V naší modelové situaci jsme stanovili směr větru (převládající) – JZ, rychlost 2m/s

Tvar toxického oblaku Pro modelování toxického oblaku se nejlépe hodí válec (tak by se oblak šířil za ideálních podmínek).

Toxický oblak Toxická koncentrace NH3 v ovzduší: 500 mg/m3 – zamoří prostor o objemu 8 296 286 m3, s poloměrem 938 m 94 mg/m3 – zamoří prostor o objemu 44 672 307 m3, s poloměrem 2 185 m

Expoziční limity NPK-P PEL 36 mg/m3 – zamoří prostor o objemu 116 148 000 m3, o poloměru 3 511 m PEL 14 mg/m3 – zamoří prostor o objemu 300 382 758 m3, o poloměru 5 646 m

Simulace pomocí programu TEREX fy ISATECH s.r.o.

Simulace pomocí programu TEREX fy ISATECH s.r.o.

Neodkladná opatření Opuštění zamořeného prostředí Varování v další ohrožené oblasti Vyřazení veškerých zdrojů vznícení, zákaz kouření, vypnout motory vozidel Vytvoření omezujících ochranných vodních clon Omezení dalšího úniku

Možnosti ochrany obyvatel Sirény – smluvený varovný tón v ČR, všeobecná výstraha Informace z hromadných sdělovacích prostředků (rozhlas, TV)

Zásady chování obyvatelstva Nepřibližovat se k místu havárie Vyhledat úkryt Zůstat v co nejvyšším patře, v místnosti odvrácené od směru šíření, pokusit se místnost utěsnit Připravit se k evakuaci, pokud je vyhlášena Během doby pobytu v zamořeném prostředí se chránit (ochranná maska, dýchací přístroj, alespoň kapesník namočený ve vodě)

Obecné zásady evakuace uhaste otevřený oheň v topidlech, vypněte elektrické spotřebiče (mimo ledniček a mrazniček), uzavřete přívod vody a plynu, ověřte, zda i sousedé vědí, že mají opustit byt, nezapomeňte dětem vložit do kapsy oděvu cedulku se jménem a adresou, kočky a psy si vezměte s sebou v uzavřených schránkách, exotická zvířata, která přežijí delší dobu, nechejte doma, zásobte je před odchodem potravou, vezměte evakuační zavazadlo, uzamkněte byt, na dveře dejte oznámení, že jste byt opustili a dostavte se na určené místo.

Limitní množství NH3 Guidelines for Quantitative Risk Assessment, "Purple Book", CPR 18E, TNO, The Hague 1999 IAEA - TECDOC - 727, Manual for the classification and prioritisation of risks due to major accidents in process and related industries, International Atomic Energy Agency, Austria, 1996 ARAMIS "Accidental Risk Assessment Methodology for IndustrieS in the framework of the SEVESO II directive", User Guide, December 2004,

limity českého zákona o prevenci závažných havárií (a stejně tak limity evropské direktivy Seveso II.) jsou přibližně desetinásobně vyšší než zákonné limity v USA a několikanásobně vyšší než doporučované limity uznávaných mezinárodních metodik. v ČR existuje reálná potřeba hodnocení rizik zařízení s menším množstvím nebezpečných látek než je stanoveno v legislativě.