1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Vypracoval: Jiří Hlaváček
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Prezentace bakalářského oboru
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
Počítačové sítě – teorie
Podnikové informační systémy úvod
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva II. Ročník:4. Datum.
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
PC SÍTĚ I.
INTERNET.
Digitální učební materiál
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Počítačová síť a typy sítí
Návrh počítačové sítě malé firmy
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Počítačové sítě Základní pojmy.
Základy informatiky část 6
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Internet.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Úvod do počítačových sítí
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy přenosových systémů –seznámit se s architekturou.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
Základní pojmy při používání Internetu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Transkript prezentace:

1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s architekturou TCP/IP –seznámit se se strukturou Internetu –seznámit se s principy síťových služeb –seznámit se možnostmi, které Internet poskytuje

2 Počítačové sítě Úvodní přednáška Informace o předmětu Doporučené studijní zdroje: –Rita Pužmanová: Moderní komunikační sítě, vyd. ComputerPress, 2006, ISBN: –Dilip C. Naik: Internet - standardy a protokoly, vyd. Computer Press, 1999 –Libor Dostálek, Alena Kabelová: Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS, ComputerPress, 2002, ISBN: –Rita Pužmanová, Pavel Šmrha: Propojování sítí s TCP/IP, vyd. KOPP, 1999 –William Stallings: Data and Computer Communications, Prentice-Hall, Inc., 2003

3 Počítačové sítě Úvodní přednáška Obsah předmětu: Přednášky –Úvod do teorie datových přenosů –Přehled přenosových technologií –Architektura TCP/IP Semináře – cvičení –Přenosová média –Produkty pro výstavbu sítí –Konfigurace a analýza síťového provozu –Implementace architektury TCP/IP v OS Unix – internetové služby

4 Počítačové sítě Úvodní přednáška Na předmět „Počítačové sítě“ navazují volitelné předměty –„Bezpečnost informačních systémů“ – zaměřený na problémy bezpečnosti dat zvláště v distribuovaném prostředí, způsoby zabezpečení dat proti napadení –„Počítačové sítě II“ (magisterský stupeň) – prohloubení a rozšíření teoretických a praktických znalostí získaných v základním předmětu

5 Počítačové sítě Úvodní přednáška Network Koncový uživatel – síť je prostředek poskytující službu (např. interaktivní komunikaci, pošta, přístup k informacím – WWW, počítačové hry, e-obchod, e-learning, intranety - podnikové IS, atd.) Manager ICT – síť je systém tvořený rozmanitými technologiemi navzájem kooperujícími za účelem poskytovat/využívat specifické služby. Služba – řízená výměna informace asymetrická nebo symetrická (model klient – server nebo peer – to – peer)

6 Počítačové sítě Úvodní přednáška Telekomunikační sítě – pokrytí, směrovost, technika přenosů –telefonní síť –radiové vysílání (rozhlas, TV) –internet –mobilní sítě –kabelová TV Snaha provozovatelů - využívat prostředky jiné sítě (technologie, infrastrukturu) vedou k poskytování integrovaných služeb

7 Počítačové sítě Úvodní přednáška Vývoj služeb počítačových sítí –sdílení technických prostředků – transparentní pro koncového uživatele výpočetní zdroje (terminálové sítě) data (souborový server) další HW vybavení (tiskový server ….) distribuované výpočetní systémy

8 Počítačové sítě Úvodní přednáška –uživatelské síťové služby výměna informací –interaktivní (ICQ..) –neinteraktivní ( ) –datová –nedatová (hlas) přenos informací (přenos souborů, WWW, multimediální přenosy…)

9 Počítačové sítě Úvodní přednáška Co se očekává – kam směřuje vývoj v oblasti ICT –rychlost –spolehlivost služeb –různorodost síťových služeb –integrace služeb –zajištění bezpečnosti pro přenášená data –snižování finančních nákladů

10 Počítačové sítě Úvodní přednáška Základní komunikační model – základní koncept přenosu informace Zdrojový systémCílový systém Přenosový systém zdrojvysílač cílvysílač přijímač agent

11 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť