( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Občanská výchova 9. ročník
Česká republika-demokratický stát
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Starověký Řím 6. ročník.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Starověký Řím.
Počátky římského městského státu
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Registrační číslo projektu:
Krize římské republiky
5.1 Starověký Řím Starověký Řím období císařství 27 př.n.l. – 476 n.l.
Republikánské instituce Petr Machala. z latinského res publica = věc veřejná Co se vám vybaví, když se řekne republika?
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Starověký Řím.
Starověké Athény Petr Machala.
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
Řím v době královské Petr Machala.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Starověký Řím.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_2D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Krize a zánik republiky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Dějepis Římská republika 1.
Etruskové a založení Říma
POČÁTKY ŘÍMA.
Starověký řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Vytvořil: Jakub Řezníček
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál:
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Římská republika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Sjednocení říše TÉMATICKÝ.
POČÁTKY ŘÍMA.
Počátky starověkého Říma
Transkript prezentace:

(510-27 př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Římská republika (510-27 př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Zasedání senátu

z lat. res publica – věc veřejná Republika – od vyhnání posledního krále (510 př. Kr.) do počátku císařství (27 př. Kr.) z lat. res publica – věc veřejná postupně měl každý občan právo podílet se na řízení státu shromaždiště občanů – forum Romanum – úřady, obchody, chrámy… Rekonstrukce fora Romana

Forum Romanum

Řízení republiky v čele republiky – dva konzulové volení na jeden rok (byli zároveň vrchními veliteli řím. armády) senát – 300 starších a zkušených mužů, vrchní dozor nad úředníky, financemi, správou i bezpečností, uzavíral smlouvy a mír lidová shromáždění – volba úředníků, přijímání zákonů, trestání zločinů

v době velkého ohrožení státu v čele republiky jeden diktátor na chodu státu se podílejí všichni římští občané – muži ženy, otroci a cizinci volit ani hlasovat nemůžou Diktátor Sulla

Boj plebejů s patricii plebejové – mohli volit, nemohli však být zvoleni chudí plebejové problémy s dlužním otroctvím snaha dosáhnout stejných práv jako patriciové odchod plebejů z Říma → oslabení vojska patriciové plebejové

patriciové ustoupili → tribunové lidu 2 úředníci z řad plebejů měli právo veta (zakazuji) Gaius Gracchus – tribun lidu

Sepsání zákonů plebejové si později vymohli sepsání zákonů, podle kterých budou rozhodovat soudy před tím ústně předávané nepsané zákony → nespravedlivé zákony dvanácti desek platné pro všechny vystaveny na foru Romanu

v pol. 3. století př. Kr. získali plebejové přístup do všech úřadů (včetně konzula) jeden z konzulů dokonce musel být plebej práva patricijů a plebejů vyrovnána

Otázky a úkoly Co znamená slovo republika? Z jakého jazyka bylo přejato do češtiny? Kdo stál v čele republiky? Jaké úkoly měl senát? Co znamená právo veta? Kde byly vystaveny zákony dvanácti desek a proč? Náročnější otázka: Objasni, za jakých okolností stál v čele republiky diktátor? Jaké měl pravomoci?

Římská republika 510 – 27 př. Kr. (zápis) od vyhnání posledního krále (510 př. Kr.) do počátku císařství (27 př. Kr.) z lat. res publica – věc veřejná postupně měl každý občan právo podílet se na řízení státu v čele republiky – dva konzulové volení na jeden rok (byli zároveň vrchními veliteli řím. armády) senát – 300 starších a zkušených mužů, vrchní dozor nad úředníky, financemi, správou i bezpečností, uzavíral smlouvy a mír lidová shromáždění – volba úředníků, přijímání zákonů, trestání zločinů v době velkého ohrožení státu v čele republiky jeden diktátor plebejové – mohli volit, nemohli však být zvoleni snaha dosáhnout stejných práv jako patriciové odchod plebejů z Říma → oslabení vojska patriciové ustoupili → tribunové lidu 2 úředníci z řad plebejů, měli právo veta (zakazuji) plebejové si později vymohli sepsání zákonů, podle kterých budou rozhodovat soudy před tím ústně předávané nepsané zákony → nespravedlivé zákony dvanácti desek platné pro všechny vystaveny na foru Romanu v pol. 3. století př. Kr. získali plebejové přístup do všech úřadů (včetně konzula)

Použité materiály http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maccari-Cicero.jpg http://intranet.grundel.nl/thinkquest/homeforum.html http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Tavares.Forum.Romanum.redux.jp g http://aeneas.byzantinewalls.org/2011/01/28/the-forum- romanum/ http://bbfclan.eu/hra/viewtopic.php?f=223&t=1487&start=120 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulla_Glyptothek_Munich_30 9.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gaius_Gracchus_Tribune_of_the _People.jpg http://tabularomana.blog.cz/1101/zapis-iii-od-dob-kralu-az-po- zakony-xii-desek http://www.atllanka.net/index.php?text=240 Dějepis, pravěk a starověk, Nová škola 2007 Dějepis, pravěk a starověk, SPN 1997