Život za První republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na vesnici v 18. století.
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl12
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Richard Průžek Muž, jenž obul svět.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Název Renesance v Čechách
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Vznik Československé republiky
ČSR po 1. světové válce.
Vznik měst a jejich význam
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Baroko Život v barokní době.
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
1. světová válka ( ).
ZLÍNSKÝ KRAJ.
Jan Werich Jiří Voskovec
Tomáš Garrigue Masaryk
Identifikátor materiálu: EU –
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
První Československá republika 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Léta prosperity.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
Jiří Voskovec.
Reálie - bankovky.
Československo po 2. světové válce
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Tomáš Garrigue Masaryk
CZ.1.07/1.4.00/
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hospodá ř ská prosperita v Č SR a sv ě tová krize.
Umění a věda První republiky
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
19. století opakování.
Jazz a swing v české hudbě
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Život v Československu mezi dvěma válkami
Kultura v předválečném Československu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
Obnovení demokracie v Československu
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Život za První republiky

Československá republika se skládala z těchto zemí: Čechy. Morava Československá republika se skládala z těchto zemí: Čechy Morava Slovensko Podkarpatská Rus Jednotlivé země však nebyly stejně hospodářsky vyspělé. Nejvyspělejší byly Čechy a Morava, méně pak Slovensko a nejchudší byla Podkarpatská Rus.

Průmysl Po skončení války bylo postaveno mnoho průmyslových závodů a Československo se brzy stalo jedním z nejvyspělejších průmyslových států. Byla zavedena osmihodinová pracovní doba, čímž se zlepšily životní podmínky dělníků. K nejvýznamnějším podnikům tehdy patřily: Baťovy závody ve Zlíně. Vyrostly z malé ševcovské dílny. Baťa zde zaváděl nejnovější americké způsoby výroby (např. výrobní pásy). Jeho dělníci měli vysoké platy. Stavěl pro dělníky moderní rodinné domky . Baťovým botám nemohly žádné jiné konkurovat ani kvalitou ani cenou.

Zemědělství Většina velkostatků, které byly dříve v rukou šlechty a církve, byly rozděleny drobným rolníkům. Stále zde však převládala namáhavá ruční práce. Ze zemědělských produktů se staly ve světě nejznámějšími: cukr, pivo a chmel.

Kultura Lidé často chodili do divadel. Vedle státních divadel vznikala soukromá divadla, nejdůležitější z nich bylo Osvobozené divadlo. Založili ho Jiří Voskovec a Jan Werich. Psali hry, které byly plné humoru, satiry a písní. Hudbu k jejich písním psal skladatel Jaroslav Ježek. Známým spisovatelem té doby byl také Karel Čapek (mimo jiné blízký přítel T. G. Masaryka).

Jak se tehdy žilo? Poctivá práce řemeslníka, dělníka, učitele či lékaře byla ctěna a zaručovala slušný život jeho rodině. Lajdáctví a nepoctivost se odsuzovaly. Lidé si víc vážili vzdělání a vzdělaných občanů. Lidé byli více skromní a spořiví, zbytečně neutráceli. Ženy nechodily do práce, protože je muži uživili. Život byl mnohem méně uspěchaný než nyní, lidé měli více času na sebe a svou rodinu. Ve vzájemných vztazích bylo více úcty, slušnosti a zdvořilosti. Pracovalo se od pondělí do soboty, v neděli se vyráželo na výlety- pěšky, vlakem, autobusem nebo výletním parníkem. Oblíbenou zábavou byl biograf, kde se hrály zpočátku němé filmy. Oblibu si získával i rozhlas.

Život za první republiky Zápis do sešitu Život za první republiky Nejrozvinutější země byly Čechy a Morava, zaostalejší bylo Slovensko a nejchudší byla Podkarpatská Rus. Průmysl - vznikaly nové průmyslové podniky, nejznámější byly Baťovy závody ve Zlíně - byla zavedena osmihodinová pracovní doba Zemědělství – velkostatky patřící šlechtě a církvi byly rozděleny drobným rolníkům - převládala ruční práce, která zůstávala namáhavou - nejznámější ve světě chmel, cukr a pivo Kultura – Jiří Voskovec a Jan Werich založili Osvobozené divadlo, pro které psali hry plné humoru, satiry a písní (skladatel Jaroslav Ježek) - spisovatel Karel Čapek (hovory s TGM) Jak se žilo? Poctivá práce zaručovala slušný život pro celou rodinu. Nepoctivost a lajdáctví se odsuzovalo. Lidé si vážili vzdělání. Lidé byli víc skromní a spořiví. Život byl méně uspěchaný, bylo více času na rodinu. Oblíbenou zábavou byl biograf.

Otázky: Které země První republiky byly nejrozvinutější? Která země První republiky byla nejzaostalejší? Který nejznámější průmyslový podnik v této době vznikl, co vyráběl? Lišila se pracovní doba dělníků tehdy a dnes? Proč byla práce v zemědělství stále velmi namáhavá? Kdo založil Osvobozené divadlo, co o něm víš? Jmenuj alespoň jednoho spisovatele tvořícího v tomto období. Co z tehdejšího způsobu života bys rád přenesl do toho dnešního?

Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart http://cs.wikipedia.org/wiki/Prvn%C3%AD_republika, přístupné k 30.12.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk , přístupné k 30.12.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Ba%C5%A5a , přístupné k 30.12.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A5ovy_z%C3%A1vody , přístupné k 30.12.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobozen%C3%A9_divadlo , přístupné k 30.12.2010