Vznik střídavého proudu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střídavý proud v energetice
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Elektromotor a třífázový proud
Vznik střídavého proudu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
PN přechod v el. poli.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Obvody střídavého proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Využití elektromagnetu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Střídavý proud(napětí) vznik
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Lineární elektromotor
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Rozvod elektrické energie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Vedení elektrického proudu v látkách
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Elektrické spotřebiče
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Polovodičová dioda.
Elektrické stroje a zařízení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Elektromagnetická indukce 2
Nestacionární magnetické pole
Tato prezentace byla vytvořena
Třífázová soustava střídavého proudu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
Druhy transformátorů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Ly Dieu Huong Marie Fialová. Cíl Prohloubit si znalosti v oblasti elektrické energie, na které jsme všichni závislí Cesta Výroba vlastních zdrojů.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceElektromagnetická.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Komutátor.
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
Střídavý proud - 9. ročník
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Vznik střídavého proudu

Vznik střídavého el. proudu Elektrický proud – usměrněný pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. Stejnosměrný elektrický proud: velikost je konstantní směr je konstantní zdroje jsou galvanické články a baterie, dynama Střídavý elektrický proud: druh elektrického proudu, u kterého se mění jeho směr a velikost v čase nejčastější závislost na čase je harmonická (sinus) zdroje jsou alternátory (střídavé generátory)

Vznik střídavého el. proudu Otáčí-li se závit cívky v magnetickém poli permanentního magnetu, indukuje se do vodiče elektromotorické napětí, v uzavřeném obvodu el. proud. Elektrický proud je sbírán uhlíkovými kartáči přiléhajícím k vodivým prstencům. Obr.: http://elektross.gjn.cz/obrazky/generator1.gif [1]

Praxe: trojfázový zdroj střídavého el. proudu V praxi se nepoužívá otáčivá cívka a statický magnet, ale naopak, otáčivý magnet umístěný mezi tři cívky (nebo 6, 9, 12…). V každé z nich zvlášť se indukuje el. napětí; vzájemně jsou fázově posunuta o 120°, viz obr. Obr.: http://elektross.gjn.cz/obrazky/generator2.gif [2] Obr.: http://elektross.gjn.cz/obrazky/generator5.gif [3]

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 13. 10. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://elektross.gjn.cz/obrazky/generator1.gif [2] http://elektross.gjn.cz/obrazky/generator2.gif [3] http://elektross.gjn.cz/obrazky/generator5.gif