Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Unikátní JOHNSON´S® Baby Koupel pro celé tělo i vlásky 500 ml
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
LIPIDY.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Steroidy.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
IMMUBLEND.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Tuky Výživa ve sportu I.
K RÄUTERHO F KYSELINA HYALURONOVÁ + FYTOKOMPLEX Řada obličejové kosmetiky s kyselinou hyaluronovou a fytokomplexem.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Lipidy.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy obecný popis.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika

MARTIN PROKEŠ VINAŘSTVÍ PROQIN

 rodové vinařství PROK+VIN=PROKeš+VINařství VELKÉ NĚMČICE, rovnoběžka 49°SŠ  primární produkce  malé šarže přívlastkových vín  klasická šumivá vína metodou kvašení v lahvi  nové projekty  Sabrage – sekání sektů  nízkoalkoholická šumivá vína  hroznový (vinný) olej

 Prvotní alkoholové kvašení  Asambláž  mísení vína  Druhotné alkoholové kvašení  tirážní likér, víno se plní do sektových lahví, opatří se korunkovým uzávěrem  uloží se do sklepa, kde v chladu probíhá kvašení velmi pomalu.  víno v uzavřených lahvích kvasí v rozmezí 10 – 60 dnů.  Zrání vína na kvasinkách  autolýza kvasinek, minimálně 9 měsíců  Remuláž  setřásání sedimentu do hrdla láhve.  Degorzáž  odstranění sedimentu z hrdla láhve  hrdlo s kvasničním kalem se zamrazí v solance, odstraní se korunkový uzávěr s sediment pod tlakem vystřelí ven  Dozáž  doplnění dozážním likérem, určuje se výsledný obsah zbytkového cukru v sektu

Hroznový olej - vinný olej  je rostlinný olej  lisovaný ze semen různých odrůd Vitis vinifera  sekundární produkt při výrobě vína  sekundární zpracování odpadu

 MATOLINY  SEPARACE HROZNOVÝCH SEMEN  SUŠENÍ SEMEN  SEMENA  LISOVÁNÍ ZA STUDENA  OLEJ  FILTRACE  ÚPRAVA, ZPRACOVÁNÍ foto, zdroj: Prokeš Martin

video:, zdroj: Martin Prokeš

foto:, zdroj: Martin Prokeš

složkaTypProcento Kyselina linolová ω-6 nenasycené 72% Kyselina olejová ω-9 nenasycené 16% Kyselina palmitová nasycené mastné kyseliny 7% Kyselina stearová nasycené mastné kyseliny 4% Kyseliny alfa-linolenová ω-3 nenasycené méně než 1% Kysliny palmitolejové ω-7 nenasycených méně než 1% fenoly tokoferol 0,8 - 1,5 % steroidy kampesterol, beta-sitosterol, stigmasterol vitamin E Α-tokoferol forma vitamínu E

 GASTRONOMIE  KOSMETIKA  zvláčňující a stahující vlastnosti  při léčbě akné a dalších kožních problémů  obsahuje kyselinu linolovou, polynenasycené mastné kyseliny, což je nezbytnou součástí buněčných membrán  poskytuje výživu pro kůži a pomáhá při kožní regeneraci  pro péči o vlasy, balzámy na rty, krémy a pleťové vody  hroznový olej má antiseptické a hydratační vlastnosti a je zvláště efektivní pro pleť kolem očí

 FARMACIE a LÉKAŘSKÉ VYUŽITÍ  antioxidanty (resveratrol)  vitamin E, flavonoidy, vitamín C a beta-karoten  snižuje hladinu cholesterolu, a to zejména škodlivého LDL cholesterolu  bylo zjištěno, že zvýšení HDL, dobrý cholesterol, který snižuje riziko koronárních onemocnění  některé studie prokázaly, že extrakt z hroznových jader může být užitečné při kontrole růstu rakovinných buněk v žaludku, tlustého střeva, prostaty a plic  sloučeniny mohou vést ke zlepšení zraku, pružnosti kloubů a krevní oběh  při snižování symptomů spojených s alergiemi a astmatem, protože potlačuje tvorbu histaminu

PROQIN WINERY Phone: Mgr. Ing. Martin Prokeš, Ph.D. Research Assistant DEPARTMENT OF MARKETING AND TRADE FACULTY OF BUSINESS AND ECONOMICS MENDEL UNIVERSITY IN BRNO