VISUAL BASIC Práce se soubory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Pascal - příklady.
Programování funkcí v Excelu
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
Teorie zpracování dat Ukázková písemka. Kapitola 4 Je dána tabulka Zam (login, jmeno, plat, funkce), implementovaná je v SŘBD používajícím indexové soubory.
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Základy Visual Basicu.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Jazyk vývojových diagramů
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Mgr. Jan Lavrinčík, DiS..  pro proměnnou typu Date alokováno 8 bajtů paměti, které obsahují spakovaný vzorek bitů nejen pro datum, ale i pro přesný čas.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
MATLAB LEKCE 1.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Datové typy a práce s nimi
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Jazyk vývojových diagramů
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
VISUAL BASIC PRALG.
Datové typy a struktury
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Příklady v jazyku C – část 4
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.
Soubory s náhodným přístupem Vytváření adresáře. Adresář Úkolem je vytvořit jednoduchý adresář, ve kterém zapisujete jméno a adresu Údaje budou uloženy.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Základní příkazy OS UNIX (1)
Transkript prezentace:

VISUAL BASIC Práce se soubory

Práce se soubory 1/2 Vstupní data pro programy bývají uloženy do souborů Vstupy pro výpočet, nastavení vzhledu aplikace Výsledky práce programu je potřeba uchovat – uložit do souboru Výsledky výpočtu, nakreslený obrázek, napsaný dokument Umožňuje to rozsáhlá skupina nástrojů Nástroje pro manipulaci se soubory a adresáři Nástroje ke vstupu a výstupu dat (čtení ze souboru, zápis do souboru)

Práce se soubory 2/2 Práce se soubory má čtyři části 1. Určit soubor včetně cesty 2. Otevřít soubor pro přístup 3. Pracovat se souborem 4. Uzavřít soubor

Typy souborů Podle obsahu Podle přístupu Textové – posloupnost znaků Binární – posloupnost jedniček a nul Databázové – záznamy s položkami Podle přístupu Sekvenční – čtení resp. zápis dat tak, jak jdou za sebou, jako když tiskne tiskárna S libovolným způsobem přístupu – čtení záznamů v rozsáhlých databázích

Otevření souboru Příkaz OPEN Otevírá soubor Po otevření je možno k otevřenému souboru přistupovat daným způsobem (číst z něj nebo do něj zapisovat) K otevřenému souboru potom přistupujeme pomocí manipulačního čísla

Příkaz OPEN Open název_souboru For režim As# číslo Název_souboru Režim Včetně cesty Režim Způsob přístupu k souboru As# Přiděluje souboru jedinečné manipulační číslo, pomocí kterého se k souboru nadále přistupuje Rozsah čísel je 1..511

Režim otevření souboru Určení způsobu přístupu k souboru Input – vstup ze souboru do programu Čtení dat ze souboru Output – výstup z programu do souboru Zápis dat do souboru - přepisování Append - výstup z programu do souboru Zápis dat do souboru na jeho konec – přidávání Random – čtení i zápis Binary – binární režim pro čtení i zápis

Příkaz CLOSE Close # číslo Close Uzavírá otevřený soubor s uvedeným manipulačním číslem Bez udání čísla uzavírá všechny otevřené soubory

Důsledky příkazu CLOSE Umožňuje použít soubor pro další použití manipulační číslo pro další přidělení Dokončuje poslední zápisy z vyrovnávací paměti vyprázdní buffer

Příklad práce se souborem Dim nazevsoub As String Dim znak As string*1 …… Private Sub …… nazevsoub = “c:\muj.txt“ Open nazevsoub For Input As# 1 …… ‘práce se souborem Close #1 End Sub

Příkaz INPUT Čte data z otevřeného souboru Input #číslo, seznam Číslo manipulační číslo z příkazu OPEN Seznam seznam jednoduchých proměnných (nikoliv polí) Jednotlivé identifikátory jsou odděleny čárkou Data ve čteném souboru musí svým charakterem a polohou odpovídat typu jednotlivých proměnných v seznamu

Příklad na INPUT ‘ Vstupní soubor: data.txt ‘ Struktura souboru: abcdef 998 3.14159 Dim s As String Dim i As Integer Dim d As Double Sub…… Open “data.txt“ For Input As #1 Input #1,s,i,d Close #1 Print “s=“ , s Print “i=“ , i Print “d=“ , d End Sub

Řetězcové hodnoty - obecně Úvodní mezery jsou ignorovány Řetězec začíná jiným písmenem než mezera končí posledním znakem před mezerou Pokud začíná uvozovkama, čtou se znaky až do dalších uvozovek, včetně mezer, čísel, čárek a dalších libovolných znaků Příklad vstupních dat: “Ahoj světe“ 998 3.14 Pokud by “Ahoj světe“ nebylo v uvozovkách, muselo by se číst do dvou proměnných

Číselné hodnoty - obecně Úvodní mezery jsou ignorovány Akceptují se znaky, které k číslu patří (znaménka + a -, desetinná tečka) Čtení končí prvním nečíselným znakem (mezera, alfabetický znak)

Příkaz LINE INPUT Přečte ze souboru jeden řádek zakončený znakem s kódem 13 /Cariage Return). Znaky konce řádku - Chr(13) a Chr(10) - jsou z řetězce vypuštěny. Line Input #číslo, proměnná proměnná - místo uložení Čteny jsou všechny znaky v daném řádku (včetně mezer, čísel, uvozovek a jiných znaků) a uloženy do proměnné. Další příkaz přečte následující řádek.

Příkaz GET Get #číslo, záznam , proměnná Obdobně jako Line Input přečte jeden řádek (záznam), ale lze specifikovat libovolný záznam (řádek v databázi). číslo - manipulační číslo otevřeného souboru záznam - pořadové číslo záznamu, který chceme přečíst

Příkaz PRINT Print #číslo, seznam zapisuje data do otevřeného souboru oddělovače v seznamu ";" (středník) - znak se zapíše na další pozici "," (čárka) - znak se napíše do další zóny (jedna tisková zóna = 14 znaků) oddělovač použitý na konci seznamu způsobí, že další příkaz print bude zapisovat na stejný řádek (potlačení přechodu na další řádek)

Příkaz WRITE Write #číslo, seznam Výrazy jsou v seznamu odděleny čárkou Každý nový příkaz WRITE píše na nový řádek Řetězcové hodnoty jsou ve výstupním souboru ohraničeny uvozovkami Jednotlivé hodnoty jsou ve výstupním souboru odděleny čárkou

Příkaz PUT Put #číslo, záznam, proměnná Obdoba příkazu GET pro výstup Příkazy GET a PUT jsou vhodné pro jednoduchou obsluhu databází, neboť dovolují manipulovat se záznamy v libovolném pořadí na rozdíl od sekvenčního přístupu.

Práce s adresáři ChDir cesta - nastavení pracovního adresáře Dim cesta As String ...... cesta = "D:\USER\MOJE" ChDir cesta ChDrive disk - mění pracovní (aktuální) logickou jednotku MkDir cesta - vytváří nový adresář

Funkce EOF vrací logickou hodnotu dosaženo konce souboru EOF (číslo) End Of File vrací logickou hodnotu True - zda bylo False - zda nebylo dosaženo konce souboru

Příklad na funkci EOF Z otevřeného souboru čte postupně znaky a vypisuje je na obrazovce Dim znak As string*1 Open "data.txt" For Input As #1 Do While Not EOF(1) ‘smyčka do konce souboru Input #1, znak ‘přečte znak ze souboru 1 Print znak ‘vypíše přečtený znak Loop Close #1

Zadání úlohy 1. Vypsat na obrazovku jmenný kalendář 2. Vypsat dnešní datum a kdo má svátek 3. Vypsat svátky na dalších 7 dní Použijte soubor jmena.txt Najdete jej na serveru v složce tříd Překopírujte jej do C:\jmena.txt Hotový program bude uložen na serveru ve složce třída\vaše jméno\kalendar\vaše soubory