FYZICKÁ ORGANIZACE SIMM (SINGLE INLINE MEMORY MODULE) JE PAMĚŤOVÝM MODULEM POUŽÍVANÝM NA ZÁKLADNÍCH DESKÁCH PROCESORŮ ÚROVNĚ PENTIUM. DNES DOŽÍVÁ NA ZÁKLADNÍCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Advertisements

Paměti RAM.
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
VNITŘNÍ PAMĚŤ.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Konfigurace paměti v prostředí MS-DOS
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_HARDWARE_S1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MainBoard.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1. ELEKTRICKÝ SIGNÁL VSTUPUJE DO uPROCESORU 2.VYMAŽE DATA KTERÁ ZŮSTALA V REGISTRECH VNITŘNÍ PAMĚTI 3. NASTAVÍ REGISTR CPU – ČÍTAČ INSTRUKCÍ NA F000 ADRESA.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Vnitřní (operační paměť)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
RAM Random Acess Memory. RAM? Random Acess Memory Read Write Memory Statické - tranzistory Dynamické – kondenzátory Propustnost v řádech GB/s.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
PC základní jednotka.
Operační systém Windows
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paměti typu RAM.
Hardware číslicové techniky
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Logická organizace paměti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa paměti.
Využití v praxi operační paměti RAM
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační paměť
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Adresace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Paměť.
Transkript prezentace:

FYZICKÁ ORGANIZACE SIMM (SINGLE INLINE MEMORY MODULE) JE PAMĚŤOVÝM MODULEM POUŽÍVANÝM NA ZÁKLADNÍCH DESKÁCH PROCESORŮ ÚROVNĚ PENTIUM. DNES DOŽÍVÁ NA ZÁKLADNÍCH DESKÁCH STARŠÍCH POČÍTAČŮ. PŘÍSTUPOVÁ DOBA – ns. KAPACITA (DNES POUŽÍVANÉ 72 PINOVÉ SIMMY) – 4, 8, 16, 32 NEBO 64 MB. PAMĚŤOVÁ ŠÍŘKA – PAMĚŤ JE ROZDĚLENA NA MENŠÍ KOUSKY, JEJICHŽ INFORMACE SE PŘENÁŠEJÍ NA SBĚRNICI. PARITNÍ BIT – K OSMIBITOVÝM MODULŮM BYL PŘIDÁN I DEVÁTÝ. JEHO ÚČELEM BYLA KONTROLA ČINNOSTI PAMĚTI. ECC (ERROR CHECKING AND CORRECTING) – SAMOOPRAVNÝ KÓD POUŽÍVAJÍCÍ SE U DRAHÝCH PC, HLAVNĚ SERVERŮ.

DIMM (DUAL INLINE MEMORY MODULE) JE VYLEPŠENÍM SIMMu. DESKA, NA NÍŽ JSOU UMÍSTĚNY PAMĚŤOVÉ MODULY JE DELŠÍ, OBSAHUJE 168 PINŮ, COŽ JI UMOŽŇUJE 64 BITOVOU KOMUNIKACI. DIMM JE RYCHLEJŠÍ (64 BITŮ JE PŘENESENO NAJEDNOU) A MÁ VĚTŠÍ KAPACITU INSTALOVANÉ PAMĚTI. PRO JEHO POUŽITÍ JE POTŘEBA DELŠÍ BANK – DIMM MUSÍ BÝT PODPOROVÁN ZÁKLADNÍ DESKOU. DDR DIMM (DUAL INLINE MEMORY MODULE) STEJNĚ JAKO SDRAM, JSOU I DDR PAMĚŤOVÉ MODULY NAZÝVÁNY DIMMy, S SDRAM VŠAK NEJSOU ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ. DDR MODULY JSOU 184-PINOVÉ A MAJÍ JINAK UMÍSTĚNÉ VÝŘEZY (KLÍČE), TAKŽE SE ANI OMYLEM NEDAJÍ ZASUNOUT DO PATIC PRO SDRAM. MAJÍ TAKÉ NIŽŠÍ NAPÁJECÍ NAPĚTÍ 2,5V A S TÍM SOUVISEJÍCÍ NIŽŠÍ SPOTŘEBU A MENŠÍ TEPELNÉ ZTRÁTY.

RIMM (RAMBUS INLINE MEMORY MODULE) PAMĚŤOVÝ MODUL JE 184 PINOVÝ. MÁ JINAK UMÍSTĚNÉ KLÍČE, TAKŽE TENTO MODUL NEJDE ZASUNOUT DO JINÉ PATICE.

LOGICKÁ ORGANIZACE PAMĚTI PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI VIDEO KARTA ŘADIČ PEVNÉHO DISKU VOLNÉ PRO DALŠÍ ZAŘÍZENÍ KLÁVESNICE COM2COM1

ROZSAH ADRES (640 kB) JE ROZDĚLENA NA DVĚ FUNKČNÍ ČÁSTI: OBLAST VSTUPNĚ/VÝSTUPNÍCH ADRES (PAMĚŤ I/O) ….0-1KB OBLAST URČENOU PRO PRÁCI PROGRAMŮ … KB KONVENČNÍ PAMĚŤ (CONVENTIONAL MEMORY) PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

KAŽDÁ SOUČÁST PC MÁ PŘIDĚLENO OKÉNKO (I/O ADRESU), JÍMŽ POSÍLÁ SVÁ DATA MIKROPROCESORU, A PŘES NĚŽ JI OSLOVUJE I MIKROPROCESOR. PRVNÍ ČÁST OD ADRESY 0000H DO 00FFH, JE URČENA PRO DÍLY UMÍSTĚNÉ NA ZÁKLADNÍ DESCE. DRUHÁ ČÁST OD 0100H DO 03FFH, DEFINUJE ADRESY PRO ROZŠIŘUJÍCÍ DESKY. PRO I/O ADRESY PLATÍ ZNÁMÉ PRAVIDLO – DVĚ ZAŘÍZENÍ NEMOHOU POUŽÍVAT STEJNÉ ADRESY. KONVENČNÍ PAMĚŤ - OBLAST I/O PAMĚŤI PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

KONVENČNÍ PAMĚŤ - PROGRAMOVÁ ČÁST ZAČÍNÁ PRVNÍ ADRESOU NAD 1KB A KONČÍ NA 640 KB. PRO 32 BITOVÉ PROGRAMY, NAPSANÉ PRO OPERAČNÍ SYSTÉMY WINDOWS, NEMÁ TATO PAMĚŤ VELKÝ VÝZNAM. POKUD SE VE WINDOWS POUŽÍVJÍ STARÉ 16 BITOVÉ PROGRAMY, NAPSANÉ PRO DOS, MUSÍ SE O NICH VĚDĚT CO NEJVÍCE. DOS REZIDENTNÍ PROGRAMY OVLADAČE ZAŘÍZENÍ POZDĚJI SE PROVEDL ODSUN REZIDENTNÍCH PROGRAMŮ DO PAMĚŤOVÉHO PROSTORU NAD 640 KB. OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS MÁ JIŽ JINOU ARCHITEKTURU. REZIDENTNÍ PROGRAMY TÉMĚŘ NEJSOU POTŘEBA A VĚTŠINA OVLADAČŮ (DEVICE DRIVERS) JE JEJICH SOUČÁSTÍ. AUTOEXEC.BATCONFIG.SYS PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

OBSAZENÍ I/O PAMĚTI

REZERVOVANÁ PAMĚŤ ( RESERVED MEMORY) ADRESY TÉTO LOGICKÉ ČÁSTI PAMĚTI (OD 640 KB DO 1 MB) JSOU REZERVOVÁNY PRO TECHNICKÉ PROSTŘEDKY POČÍTAČE. V REZERVOVANÉ PAMĚTI TEDY NEUMĚJÍ PRACOVAT ŽÁDNÉ PROGRAMY (NEPOUŽÍVAJÍ JEJÍ ADRESY). OD ZAČÁTKU PAMĚTI (ADRESY 640 KB) BYL VYMEZEN PROSTOR PRO PRÁCI GRAFICKÉHO ADAPTÉRU. S VÝVOJEM NOVĚJŠÍCH ADAPTÉRŮ SE TENTO PROSTOR ZVĚTŠOVAL. DNEŠNÍ ADAPTÉRY POUŽÍVAJÍ VĚTŠINOU JINOU OBLAST. OD KONCE PAMĚTI (F0000 – FFFFF) JSOU ADRESY VYHRAZENY PRO SYSTÉMOVÝ BIOS, UMÍSTĚNÝ V NĚKTERÉM TYPU ROM NA ZÁKLADNÍ DESCE MEZI ADRESAMI VYMEZENÝMI PRO ZOBRAZOVACÍ ADAPTÉR A BIOS JE VOLNÝ PROSTOR, JEHOŽ ADRESY POUŽÍVAJÍ BIOSY UMÍSTĚNÉ NA ROZŠIŘUJÍCÍCH DESKÁCH. PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

OBSAZENÍ PAMĚTI

REZERVOVANÁ PAMĚŤ ( RESERVED MEMORY) UMA (UPPER MEMORY AREA) V REZERVOVANÉ PAMĚTI JSOU NĚKTERÉ ČÁSTI, KTERÉ NEJSOU VYUŽÍVÁNY ŽÁDNOU HARWAROVOU KOMPONENTOU. PŘI POUŽITÍ PROGRAMU DOS TAK DOCHÁZELO K PARADOXNÍ SITUACI – V KONVENČNÍ PAMĚTI CHYBĚL KAŽDÝ KILOBAJT, ALE V REZERVOVANÉ PAMĚTI ZŮSTALO VOLNÝCH NĚKOLIK DESÍTEK ČI STOVEK KILOBAJTŮ. PROTO BYL OS DOS DOPLNĚN O SPECIÁLNÍ PROGRAMY – PAMĚŤOVÉ MANAŽERY (HIMEM.SYS A EMM386.EXE). JEJICH POUŽITÍ DOVOLILO I ZPŘÍSTUPNĚNÍ VOLNÝCH ADRES V REZERVOVANÉ PAMĚTI PRO PROGRAMY SPOUŠTĚNÉ V KONVENČNÍ PAMĚTI. PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

PAMĚŤ NAD 1 MB ROZŠIŘOVÁNÍ ADRESOVÉ SBĚRNICE, POKLES CEN PAMĚTÍ A POTŘEBA VĚTŠÍHO PAMĚŤOVÉHO PROSTORU PRO PROGRAMY ZPŮSOBILY ZPŘÍSTUPNĚNÍ PAMĚTI NAD 1 MB PRO PROGRAMY DOSu. DOSÁHLO SE TOHO VYUŽITÍM PAMĚŤOVÝCH MANAŽERŮ. STRÁNKOVÉ MANAŽERYNESTRÁNKOVÉ MANAŽERY PAMĚŤ NAD 1MB SE ROZDĚLILA NA STRÁNKY, DO REZERVOVANÉ PAMĚTI SE UMÍSTIL PŘEPÍNAČ (PAGE FRAMES), KTERÝ POSÍLAL DATA NA URČITÉ ADRESY URČITÝCH STRÁNEK PROGRAM EMS NEBO EMM. V POSLEDNÍCH VERZÍCH DOSu – EMM386.EXE UMOŽNĚNO ROZŠÍŘENÍM ADRESOVÉ SBĚRNICE U PC –AT. PO ŠIRŠÍ SBĚRNICI JE MOŽNÉ VYGENEROVAT VÍCE ADRES, PROTO NENÍ POTŘEBA ŽÁDNÝCH PŘEPÍNAČŮ STRÁNEK. ADRESOVÁNÍ ZAJIŠŤUJE PAMĚŤOVÝ MANAŽER XMS (XMM). V DOSU SE JMENUJE HIMEM.SYS PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

HMA (HIGH MEMORY AREA) PRVNÍCH 64 KB NAD 1 MB TYTO PAMĚTI DOKÁŽÍ POUŽÍVAT NĚKTERÉ PROGRAMY BĚŽÍCÍ POD MS-DOS A TAKÉ SÁM OPERAČNÍ SYSTÉM DOS, ČÍMŽ SE UŠETŘÍ KB V KONVENČNÍ PAMĚTI. PAMĚŤ NAD 1MB HMA BIOS REZERVOVANÁ PAMĚŤ VIDEO KONVENČNÍ PAMĚŤ VOLNÉ MÍSTO PRO UŽ.PRG TSR, DOS, OVLADAČE OBLAST I/O PAMĚTI

VÝKON POČÍTAČE