Sestavení energetické a emisní bilance Moravskoslezského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Výroba elektrické energie - obecná část
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ

Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Role zemního plynu v energetice ČR z pohledu MŽP
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Operační program životní prostředí
Webové portály LDS/MDS
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Registr spaloven odpadů
Časová disagregace emisí
Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Sestavení energetické a emisní bilance Moravskoslezského kraje Zmapování datových toků, sběr dat Volba nástrojů a zpracování dat Ukázka zpracování vstupních dat Stav sběru dat a zpracování bilancí Otakar Hrubý – HO Base

Zmapování datových toků, sběr dat Důraz na maximalizaci využití již zpracovaných, verifikovaných a pravidelně aktualizovaných relevantních podkladů Využití standardizovaných „oficiálních“ vstupů (např. údaje souhrnné provozní evidence stacionárních zdrojů z ČHMÚ v podobě typizovaných sestav, statistiky ERÚ, ČSÚ, geodata ÚAP...) Zdokumentování zdrojů datových podkladů pro zajištění metodické opakovatelnosti a věcné porovnatelnosti (vyhodnocení trendů, monitoring dopadu navržených opatření) Minimalizace individuálních „vlastních“ modelových dopočtů (minimalizace závislosti řešení na konkrétním zpracovateli)

Volba nástrojů a zpracování dat Alfanumerická databáze (datový sklad) databázové prostředí – normalizace vstupních údajů, napojení na společné číselníky, koeficienty, faktory Programová nadstavba (model) porovnatelnost výsledků v důsledku „normalizace“ struktury a obsahu výstupů, sjednocení metodiky výpočtů bilancí Geodata (mapy) projekce územně zobrazitelných informací z databázové části nad mapovými podklady (sítě, zdroje, bilanční souhrny apod.) Výstupy (souhrnné zprávy) Prezentace (web)

Ukázka zpracování vstupních dat Data o provozu stacionárních zdrojů Ukázka zpracování vstupních dat Vývoj počtu provozoven stacionárních zdrojů REZZO 1 a REZZO 2 v letech 2008-2012, Moravskoslezský kraj Kromě reálných přírůstků a úbytků evidovaných stacionárních zdrojů mají na vývoj počtu těchto zdrojů výrazný vliv i formální změny v evidenci. Úbytek počtu zdrojů REZZO 2 v roce 2010 byl zapříčiněn tím, že původně zvlášť evidované zdroje v rámci jednoho areálu byly v od tohoto roku vykazovány jako jeden zdroj. Další výrazný pokles evidovaného počtu nastal v roce 2012 v důsledku změny ohlašovací povinnosti provozovatelů spalovacích zdrojů, zakotvené v nejnovějším zákoně o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. Od roku 2010 již nejsou emise NH3 z chovů hospodářských zvířat u zdrojů REZZO 1 a REZZO 2 sledovány prostřednictvím Souhrnné provozní evidence (SPE). Tyto emise, vypočítávané modelově dle metodiky VÚZT Praha, jsou od roku 2010 prezentovány výhradně v rámci REZZO 3.

Lokalizace evidovaných provozoven Instalovaný tepelný výkon

Spotřeba paliv Vývoj spotřeby paliv ve stacionárních zdrojích REZZO 1 a 2 [TJ], Moravskoslezský kraj ODZE: koksárenský plyn, vysokopecní plyn, bioplyn, komunální odpad, dřevo, sláma, jiný druh biomasy plynná paliva: zemní plyn, propan-butan, jiná plynná paliva ostatní pevná paliva: černé uhlí tříděné a prachové, hnědé uhlí tříděné a prachové, brikety, proplástek, jiná tuhá paliva kapalná paliva: těžký topný olej, lehký topný olej, extralehký topný olej, nafta, jiná kapalná paliva

Spotřeba paliv Podíl jednotlivých kategorií na celkové spotřebě ze stacionárních zdrojích REZZO 1 a 2 [%], Moravskoslezský kraj

Spotřeba paliv ORP Ostrava, Třinec, Karviná a Frýdek-Místek: tyto 4 územní celky zahrnují cca 94 % z celkové spotřeby kraje ve zdrojích této kategorie.

Emise základních znečišťujících látek Emise škodlivin ze zdrojů REZZO 1 a REZZO 2 [t/r], Moravskoslezský kraj

Vliv produkce železa a oceli na emise Vliv produkce železa a oceli v ArcelorMittal a Třineckých železárnách [kt/r] na celkové emise z technologických procesů [t/r] Nejvyšší pokles emisí TZL zaznamenaly v uplynulém pětiletí provozy ArcelorMittal Ostrava a.s. (závod 12-Vysoké pece: pokles o 533,88 t, závod 10-Koksovna: pokles o 166,56 t, závod 13-Ocelárna: pokles o 124,36 t a ostatní provozy). Odprášení bylo výsledkem opravy elektrostatických odlučovačů a instalace tkaninových filtrů v provozech Aglomerace (spékání železné rudy).

Emise sledovaných znečišťujících látek a CO2

Vybrané údaje ze SLDB 2011

Spotřeba elektřiny Vývoj spotřeby elektřiny brutto v sektorech národního hospodářství [GWh], Moravskoslezský kraj

Výroba elektřiny Porovnání výroby a spotřeby elektřiny [GWh], Moravskoslezský kraj

Instalovaný elektrický výkon Instalovaný výkon zdrojů [MWe], Moravskoslezský kraj Z původních cca 0,3 % v roce 2001 se v roce 2013 zvýšil podíl instalovaného elektrického výkonu elektráren využívající OZE (vodní, větrné a solární elektrárny) na 5,5 %.

Distribuce elektřiny Vývoj dodávky elektrické energie [GWh/r], členěno dle kategorie odběratele, Moravskoslezský kraj Množství distribuované elektřiny, prostřednictvím soustavy ČEZ Distribuce, a.s., se v posledních 3 letech pohybuje ve výši kolem 6 TWh. Na celkové spotřebě se cca 22 % podílejí domácnosti (MOO), 13 % podnikatelský maloodběr (MOP) a 65 % velkoodběratelé (VO).

Distribuce elektřiny

Distribuce elektřiny Podíl tarifních sazeb na dodávce elektrické energie ze sítí ČEZ Distribuce, a.s. v rámci jednotlivých odběrových kategorií, Moravskoslezský kraj, rok 2011 U dvoutarifové sazby C25D a C26D trvá nízký tarif 8 hodin, sazby C35D 16 hodin a C45D 20 hodin denně. Sazby C55D a C56D jsou využívány pro provoz tepelných čerpadel. Navíc se v kategorii podnikatelského maloodběru vyskytuje spotřeba elektřiny v sazbě C62D (8,29 %), která určena pro účely osvětlování veřejných prostranství. Sazby u podnikatelského maloodběru (MOP) mají obdobný charakter využití, jako v případě domácností. Sazby C01D, C02D a C03D (standard) jsou jednotarifové sazby, využívané pro krytí spotřeby bez akumulace, odstupňované dle celkové výše odběru (malý, střední, vyšší). Třetí významnou skupinu domácností pak tvoří zákazníci v sazbě D45D (Přímotop – 18,26 %), která je vhodná pro odběrná místa s elektrickým přímotopným vytápěním. Provoz přímotopných spotřebičů je operativně řízen a musí být blokován v době platnosti vysokého tarifu. Nízký tarif trvá 20 hodin denně. Nejvyšší spotřebu v domácnostech vykazují zákazníci se sazbou D02D (Standard - 45,5 %) – což je sazba, vhodná pro odběrná místa s běžnými elektrickými spotřebiči, např. byty nebo rodinné domy, které nemají elektrické vytápění ani elektrický ohřev vody. Další významnou skupinu odběratelů tvoří odběratelé se sazbou D25D (Aku8 - 28,41 %), která je vhodná pro odběrná místa s akumulačním vytápěním a ohřevem vody. Provoz akumulačních spotřebičů je operativně řízen a musí být v době platnosti vysokého tarifu blokován. Nízký tarif trvá 8 hodin denně. Z hlediska struktury sestavení výsledné energetické bilance jsou pak u domácností významné ještě sazby D55D a D56D (TČ – 2,9 %), což jsou sazby pro odběrná místa s vytápěním pomocí tepelného čerpadla.

Tepelná čerpadla

Stav sběru dat a zpracování bilancí Bilance roční spotřeby primárních paliv a energie Vyjmenované zdroje dle Přílohy č. 2 k zákonu o ovzduší č. 201/2012 Sb. (REZZO 1 + REZZO 2: SPE-ISPOP): ČHMÚ předána typizovaná sestava (roky 2008 - 2012) Hromadně sledované zdroje: lokální topeniště: Proveden modelový výpočet spotřeby pevných a kapalných paliv ze SLDB 2011 s využitím průměrných kvalitativních znaků pevných paliv, spalovaných v domácnostech (TEKO) Distribuce zemního plynu – zažádáno o data dodávek ZP v členění dle kategorie odběratele (VO+SO, MO, DOM) v detailu za jednotlivé obce Spotřeba a výroba elektřiny na území Moravskoslezského kraje: podklady ERÚ Distribuce elektřiny: předány vstupy od ČEZ distribuce, a.s. o dodávkách v členění dle odběratelských kategorií (VO, MOP, MOO) a sazby v detailu za jednotlivé obce (roky 2011 - 2013. Využití ODZE na území Moravskoslezského kraje: + parciální vstupy ze SPE (bioplyn, dřevo, biomasa, vysokopecní a koksárenský plyn), odhad využití nízkopotenciálního tepla TČ, FVE, MVE, VTE (ERÚ) – odhad využití solární energie pro solární termické systémy Klimatické podmínky na území Moravskoslezského kraje: denostupně - podklady ČHMÚ

Stav sběru dat a zpracování bilancí Bilance emisí sledovaných znečišťujících látek a CO2 Údaje o emisích z evidovaných, vyjmenovaných zdrojů dle Přílohy č. 2 k zákonu o ovzduší č. 201/2012 Sb. (REZZO 1 + REZZO 2 ze SPE-ISPOP) Dopočet emisí ze spotřeby pevných a kapalných paliv v lokálních topeništích (emisní faktory převzaty z Přílohy č.2 k vyhlášce č. 205/2009 Sb. „Emisní faktory“) Emise TZL ze stavební činnosti - z výstavby bytových a nebytových budov (ČHMÚ) Emise TZL ze zemědělství - z chovů hospodářských zvířat a polních operací při pěstování zemědělských plodin (ČHMÚ, VÚZT) Emise VOC z plošného použití organických rozpouštědel (SVÚOM) Dopočet emisí CO2 ze spotřeby paliv - použity „standardní“ emisní faktory v souladu se zásadami IPCC. Emisní faktory pro výpočty emisí CO2 ze spalovacích procesů byly převzaty z emisní databáze Registru emisí a zdrojů znečišťování ovzduší, vedeného pro potřeby emisních bilancí ČHMÚ Dopočet emisí ze spotřeby zemního plynu v domácnostech a malých podnikatelských zdrojích Dopočet emisí CO2 z dodávky elektřiny ze systémových elektráren

Stav sběru dat a zpracování bilancí Bilance konečné spotřeby energie (po přeměnách) Dodávka tepla ze sítí CZT Dalkia, a.s. v jednotlivých městech v členění na byt/nebyt a způsob využití (otop, ohřev TV)

Stav sběru dat a zpracování bilancí Bilance konečné spotřeby energie (po přeměnách) Dodávka tepla ze sítí CZT Dalkia, a.s. v jednotlivých městech v členění na byt/nebyt a způsob využití (otop, ohřev TV)