Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 13. 2. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Advertisements

NÁZEV: VY_32_INOVACE_494_Slovesný způsob
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
Slovesa a mluvnické kategorie
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 1 - SE ČLENEM URČITÝM
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Procvičujeme tvary sloves
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.06 Anotace: Prezentace je zaměřena na podmiňovací způsob u sloves. Obsahuje základní pravidla tvoření. Vzdělávací oblast: český.
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Slovesa.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tvarosloví – slovesa 1 Střední odborná škola Otrokovice
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
CJL mluvnice Tvarosloví – slovesa Mgr. Zina Omelková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
OB 21 – VVP – HUM – CJL – PAV – M – MLUVNICKÉ KATEGORIE U SLOVES.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_15_MLUVNICKÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Jir_II_07 Slovesa a přechodníky
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Digitální učební materiál
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Jazyk a komunikace Tematický okruh: Tvarosloví Téma: Slovesa Metodický list/anotace: Žáci si stručně zopakují základní mluvnické kategorie sloves a prakticky si procvičí zvláště určování slovesného rodu, způsobu a vidu. Možno využít i v ostatních ročnících.

Mluvnické kategorie sloves Osoba (1.,2.,3.) Číslo (jednotné – singulár, množné – plurál) Čas (přítomný, minulý, budoucí) Způsob (oznamovací, rozkazovací, podmiňovací) Rod (činný a trpný) Vid (dokonavý a nedokonavý)

U následujících sloves určete slovesný způsob a vid a pak utvořte vidový protějšek Dělal bych, jako bych to neviděl. Upozorni ho, aby nezapomněl na schůzku. Vyprávěl mi příběh ze svého dětství. Poprosil mě, abych mu půjčil učebnici. Uvidíme, zda se zachová čestně. Utíkej rychle, ať tě nedohoní. Nakupuj jen levné věci, protože šetříme. Procvičujte si ohebné druhy slov. Kočka zamňoukala a zmizela.

Řešení Podm., N, udělal Podm.,N, neuviděl Rozk., D, upozorňuje Podm., D, nezapomínal Ozn., D, prosil Podm., D, půjčoval Ozn., D, vidíme Ozn., D, chová se Rozk., N, uteč Ozn., D, honí Rozk., N, nakup Ozn., N, ušetříme Rozk., N, procvičte Ozn., D, mňoukala Ozn., D, mizela

Rozhodněte, zda se jedná o činný nebo trpný rod a věty převeďte tak, aby slovesa byla v opačném slovesném rodu: Jednalo se o vás na schůzi. Žáci odevzdali přihlášky k maturitě. Na šampionátu se získalo mnoho ocenění.. Musíme pracovat každý den. Staví se tu nové domy. Co se hraje dnes v divadle? V Čechách se pije hodně piva. Tady se dobře vaří. Co vaříš? Pokoje musí být vyklizeny už dopoledne. Informovali jsme ředitele.

Řešení (T = trpný, Č = činný) T; Jednali jsme o vás na schůzi. Č; Přihlášky k maturitě byly odevzdány. T; Na šampionátu získali mnoho ocenění. Č; Musí se pracovat. T; Stavíme tu nové domy. T; Co hrají dnes v divadle? T; V Čechách pijeme hodně piva. T; Tady dobře vaří. Č; Co se vaří? T; Pokoje jsme museli vyklidit už dopoledne. Č; Ředitel byl už informován.

Citace, zdroje a literatura KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ÚSTAVU PRO JAZYK ČESKÝ AV ČR. Pravidla českého pravopisu. Praha: Fortuna, 2011, ISBN