Základy úprav fotografií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Úprava fotografie – ostatní efekty
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Změny rozměrů a otočení fotografie
Rovnání horizontu, úprava kolinearity a perspektivy
Úprava fotografie v ZME Mgr. Ivana Pechová. Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Parametry ovlivňující kvalitu fotografie Parametry.
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Grafický editor GIMP (9)
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.05/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.11/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autor materiálu: Mgr. Jiří Černohorský Datum vytvoření: říjen 2012.
Editace - globální úpravy - tonalita obrazu
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.17/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – transformace, jas,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Barva popředí a pozadí Nastavení barev popředí/pozadí najdeme v Panelu nástrojů. Barvu popředí používáme především při kresleni s nástroji jako Tužka,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA ČERVENÝCH OČÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen v projektu Pořadové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úpravy rastrových obrázků. Úpravy geometrické Ořezání (clip) Otočení (rotate)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Vyrovnání horizontu VY_32_INOVACE_GR_794. Vyrovnání horizontu obrázku Pokud se nám při expozici snímku nepodařilo srovnat fotoaparát s vodorovnou linií.
Barvy VY_32_INOVACE_GR_788. BARVY Barva popředí a pozadí - jejich nastavení Barva popředí a pozadí slouží k nastavení barev nástrojů, které ji používají.
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé.
Masky vrstev Nástroj vhodný pro úpravu a retuš fotografií.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Odstranění červených očí
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Grafický editor GIMP (8)
Základy úpravy digitální fotografie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Grafický editor GIMP (9)
Obrazový materiál pro pracovní list – Barvy
Digitální učební materiál
Převod objektů mezi formáty
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (5)
Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop
Počítač a digitální fotoaparát
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
VY_32_INOVACE_09_ICT_538_Jnc
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Grafický editor GIMP (5)
Základy úprav fotografií
Rovnání horizontu, úprava kolinaerity a perspektivy
Úprava fotografie - efekty
Změny rozměrů a otočení fotografie
Základy úprav fotografií
Zoner Photo Studio 16 Popis programu. Zoner Photo Studio 16 Popis programu.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základy úprav fotografií Zoner Photo Studio

Základy úprav fotografií vylepšení expozice analýza fotografie pomocí histogramu nastavení úrovně jasu a kontrastu úprava snímků pomocí křivek změna barev prostřednictvím úpravy odstínu, sytosti a světlosti

Průzkumník Zde volíme složku a v ní obrázek, určený k editaci. Poklepáním na obrázek přejdeme do režimu Editor.

Editor Paleta nástrojů Režim Editor nabízí po levé straně paletu nástrojů. Pro úpravy použijeme v menu volbu Upravit

Editor Nejjednodušší úkon nabízí funkce Upravit>Vylepšit obraz>Vylepšit expozici

Vylepšit expozici Nejjednodušší je zaškrtnout Automatické vylepšení Původní snímek Vylepšený snímek Nejjednodušší je zaškrtnout Automatické vylepšení

Uložení upraveného snímku

Analýza snímku podle histogramu Jasy od černé po bílou Chybí černá a velmi tmavé odstíny Histogram dává informaci o rozložení jasů na snímku. Volba Zobrazit>Histogram

Úrovně - úprava histogramu K úpravám obrazu zvolíme funkci Úrovně volbou Upravit>vylepšit obraz>úrovně

Úrovně - úprava histogramu Původní snímek Vylepšený snímek Nejjednodušší je zaškrtnout Automatická korekce barev

Úrovně - úprava histogramu Hodnota 17 Černý bod Levý jezdec (černý trojúhelník), zvaný též „černý bod“, jsme posunuli doprava ( z hodnoty 0 na hodnotu 17). Náhledové pravé okno ukazuje, že se obrázek ztmavil.

Úrovně - úprava histogramu (střední jezdec) Hodnota 0,82 Střední jezdec Přesunem středního jezdce doprava (z hodnoty 1,00 na hodnotu 0,82) se „tvrdost barev“ výrazně zvýšila. Kombinací tří jezdců lze tedy ladit kontrast.

Úprava pomocí křivek Photo Studio však nabízí vyšší stupeň úpravy – úpravu ve křivkách, který umožní ovlivnit jasy a stíny v různých jasových oblastech různě.

Křivky Šedý plný graf ukazuje průběh hodnoty jasů.

Křivky Na úhlopříčce si kliknutím zvolíme uzlové body. Může jich být v podstatě libovolné množství, v praxi volíme obvykle dva až tři. Tažením uzlového bodu vzhůru obraz zjasňujeme, tažením dolů ztmavujeme. Úhlopříčka se tažením dvou bodů změní v křivku esovitého tvaru.

Tažením dolů se obrázek ztmavil Tažením dolů se obrázek ztmavil Křivky Tažením dolů se obrázek ztmavil Tažením dolů se obrázek ztmavil Velmi často stačí maličké prohnutí křivky, aby se obrázek projasnil nebo ztmavil.

Úprava barev Nástroje pro úpravu barev pustíme Upravit>Vylepšit obraz>Upravit barvy, případně poklepáním na ikonku červeného, modrého a zeleného kruhu.

Úprava barev V levé části jsou táhla pro posílení nebo potlačení jednotlivých kanálů RGB, vpravo pak táhla pro odstín, sytost a světlost. Nás bude zajímat především sytost.

Úprava sytosti Posunutím táhla vpravo sytost zvyšujeme, vlevo ubíráme. Zvýšení sytosti Posunutím táhla vpravo sytost zvyšujeme, vlevo ubíráme.

Snížení sytosti na nulu Úprava sytosti Snížení sytosti na nulu Snížením sytosti na nulu dojdeme k černobílému obrázku.

Základy úprav fotografií pomocí programu Zoner Photo Studio Zdroje informací: Jiří Vaníček, Radovan Mikeš – Informatika pro zš a víceletá gymnázia 3. díl, Computer Press Brno, 2006 Pavel Navrátil - Počítačová grafika a multimédia, Computer Media, 2007 Ondřej Neff - Celoplošné úpravy fotografií v programu Zoner Photo Studio 9 v šedesáti lekcích - http://vyuka.lide.cz/kurz-digitalni-fotografie-zdarma.aspx

Základy úprav fotografií pomocí programu Zoner Photo Studio autor prezentace: syblik@zsdobrichovice.cz autor fotografií: syblik@zsdobrichovice.cz