OVOCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.17 Anotace: Prezentace seznamuje s dělením plodů podle oplodí a druhy plodů. Vzdělávací oblast: Plody a semena Autor: Ing. Jiří.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Generativní orgány rostlin
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
OVOCNÉ DŘEVINY.
Růžovité.
Rostliny v okolí lidských obydlí
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Rozdělení ovocných rostlin
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Ovoce.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zdroj obrazového materiálu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SEMENA A PLODY.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Potravinářské zbožíznalství
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_65_PRV1
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Drobné ovoce.
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_34_ kvetoucí_stromy_ad1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Peckoviny.
Šablona III/2 Druhy dužnatých plodů Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_79_Druhy dužnatých plodů.
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Období: září – prosinec 2011
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Potravinářské zbožíznalství
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

OVOCE

JÁDROVÉ OVOCE JABLKA nejvýznamnější ovocný druh plastická plodina rezistence SLOŽENÍ fruktosa; glukosa, sacharosa, sorbitol škrob kyselina jablečná vitamin C, flavonoidy PPO pektiny patulin

JÁDROVÉ OVOCE ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, dřeně lisování tvar sušení velikost pevnost dužniny a slupky šťavnatost, výlisnost barva tmavnutí dužniny chuť Odrůdy: James Grieve; Golden Delicius, Idared; Spartan, Rubín, Jonagold, Šampion; Gloster, Melrose, Topaz /Zvonkové, Boskopské, Ontario/

JÁDROVÉ OVOCE Kdoule

JÁDROVÉ OVOCE HRUŠKY náročnější na půdu a teplotu nižší vlhkost tolerantní k znečištění ovzduší (SO2) náročné na skladování SLOŽENÍ fruktosa; glukosa, sacharosa škrob kyselina jablečná, citronová flavonoidy, PPO K, Zn pektiny sklereidy – kaménčitost

JÁDROVÉ OVOCE kompoty proslazování zmrazování lisování tvar ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty proslazování zmrazování lisování tvar sušení velikost pevnost dužniny a slupky kaménčitost hniličení skladovatelnost Odrůdy: Konference, Clappova; Boscova, Williamsova; Lucasova /Solanka, Pařížanka, Hardyho/

PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU NEOJÍNĚNOU / ČERVENÉ PECKOVINY TŘEŠNĚ srdcovky, chrupky, polochrupky teplejší, sušší, chráněné polohy VIŠNĚ sladkovišně, skleňovky, kyselky, amarelky nejméně náročný, tolerantní druh časově rozložená sklizeň PTÁČNICE, MAHALEBKA sklizňové „třešňové týdny“ (IV/V)

TŘEŠNĚ, VIŠNĚ SLOŽENÍ glukosa, fruktosa kyselina jablečná anthokyany ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty šťávy velikost plodů pomazánky pevnost dužniny a slupky proslazování barva dužniny a slupky zmrazování odlučitelnost stopky praskání plodů Odrůdy: Kordia; Kaštánka, Karešova Morela pozdní, Fanal

PECKOVÉ OVOCE šarka SE SLUPKOU OJÍNĚNOU / SLIVONĚ ŠVESTKY PRAVÉ náročnější na vlhkost půdní i vzdušnou méně náročné na teplotu a půdu POLOŠVESTKY, SLÍVY, RENKÓDY, MIRABELKY teplejší, hlubší, vlhčí půdy chráněnější polohy šarka resistentní a tolerantní odrůdy Odrůdy: Stanley, Čačanská, Švestka domácí Zelená renklóda Nancyská

SLIVONĚ SLOŽENÍ sacharosa, fruktosa, glukosa kyselina jablečná, chinová anthokyany, flavonoidy, karotenoidy ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty povidla velikost a tvar plodů sušení pevnost, barva, chuť slupky proslazování pevnost dužniny zmrazování odlučitelnost pecky obsah sušiny a pektinů

PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU PLSTNATOU – meruňky, broskve, (mandle) MERUŇKY náročné na půdu (provzdušněnost) citlivé na kolísání teplot BROSKVE broskve pravé, tvrdky (cling), nektarinky okrajová oblast pěstování náročné na půdu, teplotu, závlahu SLOŽENÍ sacharosa, glukosa, fruktosa kyselina citronová (broskve), jablečná karotenoidy P, K amygdalin

BROSKVE A MERUŇKY kompoty protlaky, džemy nektary proslazování ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy nektary proslazování zmrazování sušení tvar a velikost barva a loupatelnost slupky barva a pevnost dužniny odlučitelnost pecky Odrůdy Velkopavlovická Redhaven, Envoy, Flamingo

DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY RYBÍZ červený, bílý písčitohlinité půdy s dobrou zásobou vláhy střední a vyšší polohy RYBÍZ černý vyšší nároky na půdu a klima dostatek živin a vláhy ANGREŠT vyšší nároky na půdu než rybíz odolnější k nízkým teplotám SLOŽENÍ fruktosa, glukosa kyselina citronová kyselina šťavelová vitamin C, (E), flavonoidy pektin

DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy šťávy, vína zmrazování délka a kompaktnost hroznů velikost bobulí barva technologická zralost Holandský červený

DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY BORŮVKA, BRUSINKA, KLIKVA sbírané lesní plody kulturní odrůdy SLOŽENÍ kyselina benzoová (vakciniin), šťavelová vitamin C, anthokyany glykosidy VYUŽITÍ kompoty, šťávy, zmrazování, sušené plody

DROBNÉ OVOCE - JAHODY JAHODNÍK vytrvalá bylina jahodník velkoplodý – jahodník obecný nároky na půdu, teplotu a vláhu poškození květů mrazem SLOŽENÍ kyselina citronová; šťavelová, salicylová vitamin C, anthokyany lipidy

JAHODY kompoty protlaky, džemy nektary zmrazování proslazování ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy nektary zmrazování proslazování velikost a tvar, dutiny vybarvení plodu probarvení dužniny postavení kalichu zanoření nažek Odrůdy: Elsanta, Senga sengana, Dukát

DROBNÉ OVOCE – MALINY, OSTRUŽINY souplodí drobných peckoviček plané nebo kulturní MALINY - oddělitelné od květního lůžka OSTRUŽINY - pevně srostlé s lůžkem kompoty pomazánky šťávy zmrazování velikost a soudržnost plodů barva

VINNÁ RÉVA nenáročná na půdu a vodu nároky na teplo; poloha SLOŽENÍ glukosa, fruktosa kyselina vinná; jablečná, citronová flavonoidy, resveratrol TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY šťávy kompoty velikost a barva bobulí (rozinky) síla slupky semena