Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Ročník:3.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava - opakování
Soustava trávicí - část 2.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Další možnosti skončení pracovního poměru Ročník:3. Datum.
Digitální učební materiál
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Trávicí soustava.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Pohyb zaměstnanců v podniku Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Digitální učební materiál
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávící soustava – 2.část
Opakování - trávicí soustava
Digitální učební materiál
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Požární ochrana Tematická oblast: Zdravotnická příprava Téma: Trávicí systém, slinivka břišní, játra Ročník: 2. Datum vytvoření: říjen 2013 Název: VY_32_INOVACE_09.1.16.ZDP Anotace: Charakteristika trávicího systému, typy orgánů trávicího systému, slinivka břišní , játra, onemocnění jater a slinivky. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Struktury Smart Artu můžeme v tištěné podobě využít i k písemnému zkoušení. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.

Trávicí systém, slinivka břišní, játra

Druhy systémů v organismu Trávicí systém Dýchací systém Močový systém Pohybový systém Imunitní systém Krvetvorný systém Nervový systém Další: Oběhový systém Reprodukční systém Endokrinní systém Lymfatický systém Periferní nervový systém Systém organismu

Charakteristika trávicího systému souhrn orgánů a žláz zajišťují příjem potravy mechanické a chemické zpracování vstřebávání živin vyloučení nestravitelných zbytků délka trávicí soustavy cca 8 m

Typy orgánů trávicího systému Trávicí soustava Orgány trávicí trubice tvoří prostor pro trávení a vstřebávání živin Žlázy vylučují enzymy a látky, které jsou potřebné k trávení Slinivka břišní Játra

Schéma trávicí soustavy Obrázek 1

Žlázy trávicí soustavy Slinivka břišní (pankreas) měří okolo 25 cm a leží za žaludkem společně se žlučníkem vede do dvanáctníku (začátek tenkého střeva), kam se dostává natrávená potrava ze žaludku → 1. funkce → schopnost trávení potravy vylučuje trávicí enzymy k štěpení cukrů, tuků a bílkovin 2. funkce – napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi produkuje hormony (insulin, glukagon) Obrázek 2

Žlázy trávicí soustavy Játra největší orgán (žláza) červenohnědé barvy v dutině břišní zajišťují detoxikaci organismu (z protékající krve odčerpává škodliviny, jedovaté látky) tvoří žluč (vylučují s ní nadbytečné látky do střeva) podílí se na procesu trávení váží okolo 1500g zásobují tělo železem, vitamíny a řadou dalších látek jsou velmi prokrvené, tuhé s křehkou tkání; při prudkém nárazu může dojít k masivnímu, život ohrožujícímu krvácení pravý (větší) a levý lalok Obrázek 3

Nemoci slinivky a jater Tato onemocnění jsou závažná, protože obě žlázy plní v lidském těle důležité funkce. slinivka diabetes (cukrovka) akutní zánět slinivky chronický zánět slinivky nádory slinivky DŮVODY: Alkohol Špatné stravování játra steatóza jater (ztukovatění) cirhóza jater mononukleóza žloutenka DŮVODY : Alkohol, špatné stravování Nadměrné užívání léků

OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Jaké funkce plní trávicí systém? Příjem potravy, mechanické a chemické zpracování, vstřebávání živin, vyloučení nestravitelných zbytků. 2) Z jakých orgánů se skládá trávicí systém? Ze slinivky břišní a z jater. 3) Vysvětlete pojem fontanela? Vazivové lupínky mezi lebečními kostmi. 4) Jakou délku přibližně má trávicí systém? 8m.

Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000 ISBN 80 - 86297 - 05 - 5. Obrázek 1: MARIANA RUIZ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 23.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg Obrázek 2: TRAINING.SEER.CANCER.GOV. Wikimedia Commons [online]. [cit. 23.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_pancrease.jpg Obrázek3: LIVER - GALL BLADDER. Wikimedia Commons [online]. [cit. 24.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1087-liver.png Klipart – dostupný pod licencí Microsoft Office 2003 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/