12.přednáška integrační metody per partes substituce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

7. Přednáška limita a spojitost funkce
Soustava lineárních rovnic
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
PA081 Programování numerických výpočtů
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Lineární rovnice se dvěma neznámými
Exponenciální a logaritmické rovnice
Exponenciální rovnice
Minimalizace logických funkcí - pomocí Booleovy algebry
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
THÉVENINOVA VĚTA Příklad č. 1 - řešení.
Lineární rovnice Kvadratické rovnice Soustavy rovnic
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
Řešení lineárních rovnic o jedné neznámé
MATEMATIKA I.
BRVKA Guillaume de l'Hospital (1661 –1704). BRVKA Používá se na výpočet limit, které mají po dosazení tvar neurčitého výrazu: Nebo mají takový tvar, který.
Neurčitý integrál. Příklad. Na ploše 10 m x 10 m se vysazuje stejný typ rostlin ve 2 barvách. Obě barvy jsou odděleny křivkou y = x ( 1 – 0.1x ). Kolik.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
2.1.2 Graf kvadratické funkce
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Výrazy.
Řešení kubických rovnic
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Diferenciální rovnice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Tato prezentace byla vytvořena
Řešení rovnic Lineární rovnice
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Mgr. Martin Krajíc matematika 1.ročník rovnice a nerovnice
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
Podíl (dělení) mnohočlenů
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Gottfried Wilhelm von Leibniz
Ryze kvadratická rovnice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Goniometrické rovnice.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Soustava lineárních rovnic
IV. Násobení lomených výrazů
Řešení rovnic Lineární rovnice 1
Pár užitečných rad, jak postupovat při řešení složitějších rovnic
I. Podmínky existence výrazu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Ryze kvadratická rovnice
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 1..
2. přednáška Differenciální rovnice
Řešení lineární rovnice
Pár užitečných rad, jak postupovat při řešení složitějších rovnic
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Pár užitečných rad, jak postupovat při řešení složitějších rovnic
Transkript prezentace:

12.přednáška integrační metody per partes substituce BRVKA Isaac Newton (1643 - 1727)

BRVKA Metoda per partes Integrační metoda per partes umožňuje integrovat některé funkce ve tvaru součinu. Vychází z derivace součinu: Pokud vztah zintegrujeme, vyjde: nabízí se nám možnost, vypočítat jeden z integrálů na pravé straně pomocí druhého. To je základní myšlenkou metody per partes, pokud má integrál tvar součinu, platí: Poznámka: jednu funkci musíme umět integrovat (označíme ji v´), druhou derivovat (označíme ji u).

Metoda per partes Typické funkce, na které můžeme použít metodu PP: BRVKA Metoda per partes Typické funkce, na které můžeme použít metodu PP: Součin polynomu a snadno integrovatelné funkce. Polynom bude u, druhá funkce bude v´. Při každém použití per partes se sníží stupeň polynomu, někdy je nutno opakovat PP vícekrát. Součin polynomu a mocniny logaritmu. Polynom bude tentokrát v´, druhá funkce bude u. Nezáleží na tom, kterou funkci jak označíme, ale vždy musíme PP použít dvakrát, vyjde rovnice, viz.dále.

Metoda per partes - úlohy BRVKA Metoda per partes - úlohy Vstupní krok píšeme do svislítek. Označíme si funkce u a v´. Provedeme pomocné výpočty, u zderivujeme, v´zintegrujeme. Dosadíme do vzorce pro per partes a dopočítáme.

Metoda per partes - úlohy BRVKA Metoda per partes - úlohy Toto sice jako funkce na per partes nevypadá, ale lehce si ji na vhodný tvar upravíme vynásobením číslem 1. Zkuste nyní tentýž integrál jinou metodou:

Dvojitá per partes - úlohy BRVKA Dvojitá per partes - úlohy Typ úloh, kde 2× využijeme metodu per partes. Po druhém použití získáme tentýž integrál jako na začátku a úlohu převedeme na rovnici. Dále nepočítáme a dosadíme. K celé rovnici přičteme zarámovaný integrál a vydělíme dvěma:

Per partes – úlohy k procvičování BRVKA Per partes – úlohy k procvičování xex+C sinx–xcosx+C (x+1)sinx+cosx+C ex(x2–2x+2)+C (2x–2)sinx+(2+2x–x2)cosx+C ex(2x2–5x+5)+C (x2–2)sinx+2xcosx+C

BRVKA substituce Substituce znamená NAHRAZENÍ. Původní proměnné nahradíme jinými proměnnými, tzn., že zavedeme nové proměnné pomocí těch původních. Řešení substitucí používáme i při řešení rovnic. Myšlenka substituce je nahrazení jistého výrazu jiným jednodušším výrazem a řešení úlohy s tímto substituovaným výrazem. Na konci řešení úlohy většinou dosadíme zpět původní výraz za substituovaný. Aby měla substituce smysl, musí se výraz, v našem případě integrál zjednodušit, a to tak, abychom mohli použít tabulku integrálů nebo metodu per partes.

BRVKA substituce Pokud chceme použít substituci při řešení integrálů, musíme substituovat jak za f(x), tak za dx. Platí: Tato věta nám při praktickém řešení úloh moc nepomůže. Lépe substituci pochopíme na příkladech. Postup: 1) V předpisu funkce najdeme výraz φ(x), za který chceme substituovat, a nahradíme ho proměnnou t. 2) Jeho derivaci φ´(x) a dx nahradíme dt. Podle t budeme integrovat, proto po substituci nesmí zbýt ve funkci žádné x.

BRVKA Substituce - návod Výraz, za který budeme substituovat, je vnitřek závorky, označíme ho t a rovnost zderivujeme. V derivaci se objevují výrazy dx a dt, tzv. diferenciály, budeme je chápat jako symbol proměnné, podle které derivujeme. (Více už by bylo nad rámec tohoto kurzu). Nahradíme v integrálu, co lze, a upravíme předpis integrované funkce tak, aby neobsahoval x. Zintegrujeme podle t a ve výsledku nahradíme t zpátky výrazem v závorce.

BRVKA Substituce - příklady

Substituce – speciální případy BRVKA Substituce – speciální případy 1) Integrály, které už umíme: Tyto integrály můžeme řešit jednoduchou substitucí za lineární výraz ax + b = t. Vidíme, že výsledek odpovídá očekávání. Tuto metodu můžeme použít jen tehdy, pokud se jedná o násobek x v první mocnině.

Substituce – speciální případy BRVKA Substituce – speciální případy 2) Integrály typu: Tyto integrály můžeme řešit substitucí za funkci f(x) = t. Příklad:

Substituce – příklady k procvičování BRVKA Substituce – příklady k procvičování x–ln|1+ex|+C

BRVKA A to je pro dnešek vše, děkuji za pozornost.