PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_060301 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Účtování prodeje materiálu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Peníze a monetární politika
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
SYNTETICKÁ A ANALYTICKÁ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Krátkodobý finanční majetek Peníze na cestě
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Krátkodobý finanční majetek Ceniny
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
inventarizace majetku a závazků
Krátkodobý finanční majetek Pokladna
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
DUM - Digitální Učební Materiál
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Peněžní prostředky.  při hotovostním platebním styku se používají hotové peníze = peněžní prostředky, které jsou:  v podobě papírové  v podobě v mincí.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetek podniku a zdroje financování
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
PRÁVNÍ REGULACE PENĚŽNÍHO SYSTÉMU
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Měnové právo I 30. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Měnové právo I 5. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary,
Transkript prezentace:

PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Peníze Peníze jsou cokoli, co slouží jako všeobecně přijímaný prostředek směny.

Charakteristika peněz snadná přenosnostsnadná dělitelnosttrvanlivostrozeznatelnost

Funkce peněz prostředek směny účetní jednotkauchovatel hodnot

Historický vývoj peněz 1.Naturální směna2.Komoditní peníze3.Papírové peníze4.Bankovní peníze

Směna zboží za zboží. Bylo ale těžké najít osobu, která by byla ochotna přijmout za zboží, které chceme, zboží, které jí nabízíme. Rozpad směny na dvě transakce: ZbožíPeníze Zboží 1.Naturální směna

Osoba A měla 5 prasat Osoba B měla 50 l olivového oleje Naturální směna

Jako peníze sloužily různé komodity. Plnohodnotné peníze. Razily se první zlaté a stříbrné mince. Osoba A měla 5 prasat Osoba B měla 50 l olivového oleje Osoba C měla 1 krávu 2.Komoditní směna

směnka jako obchodní úvěr, bankovky vydávaly banky, státovky vydával panovník. Papírové peníze Vznik emisní banky 3.Papírové peníze

bezhotovostní peníze, peníze na účtech, dnes tvoří 90 % peněz. Bankovní peníze

Formy peněz 1.Bankovky a mince2.Emise hotových peněz3.Ochranné prvky4.Padělání bankovek5.Platnost bankovek Hotovostní peníze

Bankovky a mince Jsou peníze v hotovostní formě (mají fyzickou podobu). Bankovky se tisknou ve Státní tiskárně cenin. Nominální hodnota bankovek: 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, Kč, Kč, Kč Mince se razí od roku 1995 v mincovně v Jablonci nad Nisou (v letech 1993 a 1994 se razily v mincovně v Hamburgu). Nominální hodnoty mincí: 1 Kč, 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč, 20 Kč, 50 Kč Bankovky a mince

Emise hotových peněz Bankovky a mince může emitovat (vydávat) pouze Česká národní banka (ČNB). ČNB rozhoduje o množství emitovaných peněz a nominální hodnotě. V její kompetenci je také rozhodnout o materiálu, rozměrech, výtvarném řešení, hmotnosti a ochranných prvcích bankovek a mincí. Autorem výtvarného řešení bankovek je O. Kulhánek. Emise hotových peněz

OCHRANNÉ PRVKY PENĚZ PrůhledkaVodoznak Skrytý obrazec Ochranný okénkový proužek Tiskové techniky Fluorescentní vlákna Hologram (platí pro EU) Opticky proměnlivá vlákna Ochranné prvky peněz

Padělání bankovek Rozlišujeme několik stupňů padělání bankovek. Podle stupně padělání může jít o trestný čin nebo přestupek. Za padělání se ukládá nepodmíněný trest, tzn. odnětí svobody až na 15 let. Za padělání se považuje také reprodukce bankovek a mincí bez souhlasu ČNB → pokuta. Padělání bankovek

Platnost bankovek Platnost bankovek je stanovena předpisem. Pokud se stahují bankovky a mince z oběhu, ČNB stanoví vyhláškou dobu stahování. Po ukončení doby platnosti nesmí nikdo přijímat tyto peníze jako platidlo. Z vyhlášky vyplývá, že banky musí přijímat tyto bankovky a mince min. 5 let po ukončení doby platnosti. Platnost bankovek

Formy peněz 1.Bankovní depozita2.Multiplikace bankovních depozit Bezhotovostní peníze

Bankovní depozita Bezhotovostní peníze (bankovní depozita) jsou peníze na účtech. Dnes tvoří 90 % objemu peněz. Jsou vytvářeny obchodními bankami tzv. multiplikací bankovních depozit (znásobování peněz). Bankovní depozita

Multiplikace bankovních depozit ČNB vydá do oběhu Kč Uložení do banky Banka uloží 5 % jako PMR → 50 Kč 950 Kč poskytne banka jako úvěr 950 Kč je uloženo do banky Banka uloží 5 % jako PMR → 47,50 Kč 902,50 Kč poskytne banka