Fakultativní výkazy finančního účetnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
CASH FLOW 3..
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
Oceňování majetku a závazků
Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
FINANCE 2014/2015.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Cash Flow Jiří Uhman.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
1.roč. magisterského studia
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Finanční výkazy obchodních společností a jejich vazby
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Základy účetnictví 3. přednáška.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Finanční řízení podniku: Technická univerzita v Liberci
Úvod do podnikových financí
Přednáška č.5 controlling cash-flow
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Finanční výkazy obchodních společností
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
2. Přednáška Účetní výkazy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Podniková ekonomika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Cash Flow v účetnictví společnosti
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Cash Flow cv..
Transkript prezentace:

Fakultativní výkazy finančního účetnictví Cash-flow Výkaz o změnách vlastního kapitálu

Přehled o peněžních tocích Je upraven Zákonem o účetnictví,Prováděcí vyhláškou k tomuto zákonu a ČÚS č. 023 Od r. 1971 v USA povinnou součástí účetní závěrky Od r. 1975 povinným výkazem ve VB Od r. 1978 doporučuje IV. Direktiva EU Od r. 1977 v platnosti IAS 7 – Cash flow V ČR – povinný pro auditované účetní jednotky

CF odpovídá manažerům na otázku, odkud se peníze a peněžní ekvivalenty vzaly a kam se poděly CF umožňuje vypreparovat peněžní prostředky z výnosů a nákladů, identifikovat jejich původ a případně určit jejich další užití.

Teorie cash flow CF – je definován jako skutečný pohyb (tok) peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů podniku za určité období Čistý CF = peněžní příjmy – peněžní výdaje za určité období Čistý CF – kladný x záporný CF – je východiskem pro řízení likvidity - schopnosti uhrazovat závazky

Peněžní prostředky: peníze v pokladně, peníze na běžných účtech (ne termínovaných), ceniny, peníze na cestě Peněžní ekvivalenty: aktiva snadno přeměnitelná na peníze – dluhopisy, státní pokladniční poukázky, peníze na termínovaných účtech (3m)….

Náklady x výdaje Výnosy x příjmy = ne každý náklad je peněžním výdajem a naopak a ne každý výnos je peněžním příjmem a naopak Tzn. nelze identifikovat pohyb peněžních prostředků sledováním nákladů, výnosů a výsledku hospodaření

Vztah CF a zisku Zisk ≠ dostatek peněžních prostředků Zisk = výnosy – náklady Transformace zisku v peněžní prostředky = dobrá platební schopnost podniku

Z hlediska vztahu CF a zisku rozlišujeme tyto situace Výsledek hospodaření je přímo transformován v peníze- situace, kdy náklady jsou zároveň peněžními výdaji a výnosy peněžními příjmy – př. Nákup materiálu za hotové, tržby za hotové, platba úroků z BÚ, připsané úroky apod. Je tvořen výsledek hospodaření, ale bez tvorby peněžního toku, náklady nejsou výdaje a výnosy nejsou příjmy, např. výdej materiálu do spotřeby, ´vyfakturovaný prodej výrobků, odpisy strojů Je tvořen CF ale bez tvorby výsledku hospodaření –vynaložené či přijaté peníze nepředstavují vznik N a V, např. úhrady pohledávek a závazků, nákup zboží za hotové, vrácení nadměru DPH apod. Situace 2. a 3. způsobují rozdíly mezi ziskem a CF

Metody vykazování Cash flow a) Přímá metoda je založena na vykazování skutečných příjmů a výdajů, které se uspořádají podle činností. Pro tuto metodu musí být speciálně uzpůsoben účetní software. a1) čistá přímá metoda a2) nepravá přímá metoda b) Nepřímá metoda

Čistá přímá metoda je založena na sledování skutečných příjmů a výdajů a jejich agregaci do předem vymezených položek – 211, 221, 261 atd. je problémová, neboť peněžní účty neumožňují zjistit účel, tato metoda neumožňuje rozčlenit přehled CF na provozní, investiční a finanční činnost, bylo by tedy nutné zavést k těmto účtům rozsáhlejší analytickou evidenci

Nepravá přímá metoda nevyžaduje úpravy účetního systému a spokojí se s daty běžné poskytovanými z účetnictví výnosy a náklady daného účetního období se při použití této metody korigují o změny položek rozvahy na příjmy a výdaje např. náklady na materiál se upravují na výdaje o změny stavu závazků k dodavatelům materiálu, tržby z prodeje se korigují o hodnotu pohledávek apod.

Nepřímá metoda CF Je založena na úpravě výsledku hospodaření: O nepeněžní operace (náklady, které nejsou spojeny s úbytkem peněz – např. odpisy, tvorba rezerv atd. a výnosy, které nejsou spojeny s přírůstkem peněz – např. snížení rezervy atd.) O dopad operací, které mají vliv na rozvahu (tzn. změna stavu zásob, změna stavu pohledávek, změna stavu závazků)

Cash flow z provozní činnosti Zjišťování cash flow nepřímou metodou (CF z provozní činnosti, zjednodušený postup) Výsledek hospodaření podniku po zdanění Úpravy o nepeněžní operace + náklady, které nejsou zároveň výdaji - výdaje, které nejsou zároveň náklady + příjmy, které nejsou zároveň výnosy - výnosy, které nejsou zároveň příjmy Změny pracovního kapitálu + přírůstky krátkodobých závazků - přírůstky pohledávek a zásob Cash flow z provozní činnosti Zdroj: vlastní zpracování

Přehled o peněžních tocích Peněžní toky z provozní činnosti Peněžní toky z investiční činnosti Peněžní toky z finanční činnosti

Struktura přehledu CF Provozní činnost – základní výdělečná činnost ú.j. a ostatní činnosti, které nelze přiřadit k finanční či investiční činnosti. peněžní úhrady od odběratelů-za výrobky, zboží, služby,… peněžní platby dodavatelům-za materiál.. peněžní platby zaměstnancům příjmy a výdaje z mimořádné činnosti splatná daň z příjmů – včetně záloh

Struktura přehledu CF 2) Investiční činnost informuje o tom, v jaké míře podnik vynakládá peníze na dlouhodobá aktiva, která budou v budoucnu generovat zisk, zahrnuje nabývání a pozbývání dlouhodobých aktiv (eventuálně úvěrů, půjček a výpomocí, které nelze považovat za provozní a finanční činnost – ke spřízněným osobám)

Struktura přehledu CF Do peněžních toků z investiční činnosti patří: Příjmy z prodeje dlouhodobého majetku Příjmy ze splátek úvěrů a půjček od spřízněných osob Platby za pořízení dlouhodobých aktiv Platby související s poskytnutím úvěrů a půjček spřízněným osobám

Struktura přehledu CF 3. Finanční činnost Je tvořena případy, které mají za následek změny ve velikosti a složení vlastního kapitálu a dlouhodobých závazků Do CF z finanční činnosti patří: příjmy z emise akcií, dluhopisů, příjmy z peněžních darů, příjmy od vlastníků na úhradu ztrát minulých období výplata dividend atd..

Strukturu celkového CF lze znázornit takto: A Počáteční zůstatek peněz a peň. ekvivalentů B Peněžní tok (CF) z provozní činnosti C Peněžní tok (CF) z investiční činnosti D Peněžní tok (CF) z finanční činnosti E Zvýšení (snížení) peněžních prostředků F Konečný zůstatek peněz a peň. ekvivalentů A+B+C+D = F A+E = F

Vazby mezi výkazem CF a ostatními výkazy Vazba mezi výkazem CF a rozvahou – konečný stav peněžních prostředků a pen.ekvivalentů v CF = konečný stav PP a PE v rozvaze Vazba mezi výkazem Z/Z a rozvahou = VH se v obou výkazech musí shodovat Pokud není soulad mezi CF a rozvahou – zdůvodnění rozdílů v příloze (příčina např. rozdílné třídění činností v účtové osnově a ve výkazu CF

Přehled o změnách vlastního kapitálu Cíl výkazu = rozšířit vypovídací schopnost účetní závěrky o informace týkající se příčin změn celkové výše i jednotlivých složek vlastního kapitálu mezi rozvahovými dny Je upraven Zákonem o účetnictví a Prováděcí vyhláškou č. 500/2002 k tomuto zákonu § 44 Informace o změnách vl. kapitálu mohou být obsaženy v tomto přehledu, či jako doplňující informace k rozvaze v rámci přílohy Opět povinný pro auditované účetní jednotky

Přehled o změnách vl. kapitálu je těsně spjat s rozvahou - změny stavů jednotlivých složek VK v rozvaze a přehledu se musí shodovat, je těsně spjat s výsledovkou, která vysvětluje vznik výsledku hospodaření, který je dále analyzován v přehledu, má vztah s přehledem CF prostřednictvím příjmů a výdajů s dopadem na VK, pro jeho sestavení je nutné vést přehlednou analytickou evidenci k syntet. účtům VK – 411,..

Vzor přehledu o změnách VK

Děkuji za pozornost!