Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cash Flow cv..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cash Flow cv.."— Transkript prezentace:

1 Cash Flow cv.

2 Co je Cash Flow? = tok peněz (příjmy a výdaje peněžních prostředků),
jejich nedostatek (tzv. platební neschopnost) může vést k závažným problémům až k likvidaci podniku. To, že má podnik zisk, nemusí znamenat, že má také peníze. Kde zjistíme hotovost podniku? Rozvaha = zachycuje stav peněz v pokladně a na běžných účtech (v podobě zůstatků příslušných účtů k datu účetní závěrky). O pohybu peněz se z rozvahy nelze příliš dozvědět. Jak zjistíte, z jakých aktivit podnik peníze získává, a naopak, kde peníze z podniku "mizí"? Pro malé a střední podnikatele je tok hotovosti, tedy cash flow,důležitější než ziskovost. Proto se výkaz cash flow považuje za nejpřesnější ukazatel úspěšnosti podniku.

3 Výkaz Cash Flow (Výkaz o peněžních tocích)
Tento výkaz manažerům zodpoví, odkud podnik peníze bere, proč se mu peníze nedostávají a jak jsou peníze v podniku použity. Díky výkazu o peněžních tocích má manažer přehled např. i o tom, proč je podnik v platební neschopnosti (nemá na zaplacení faktur), ačkoli je v zisku. Nebo naopak, jak je možné, že podnik má dostatek peněz, přestože vykazuje ztrátu. CF jsme schopni zjistit jedním pohledem z Rozvahy (Peníze=KZ-PZ). Nás však ani tak nezajímá jak je veliké, ale v kterých položkách nám „peníze utíkají“ a ve kterých je generujeme! Za tím účelem sestavujeme výkaz CF (obdoba Výsledovky – smysl není jen kolik je HV, ale hlavně, jak jsme k němu dospěli – jaké byly Vn a jaké byly N).

4 Rozlišuj CF x Výkaz CF! CF = přírůstek/úbytek peněz (částka)
Výkaz CF = důležitý účetní dokument (tabulka)

5 Existují 2 metody pro sestavení výkazu CF
Metoda přímá Metoda nepřímá – používá se pouze pro provozní CF (u investičního CF a CF z financování obě metody splývají). Investiční CF a CF z financování obsahují pouze operace, které na HV nemají žádný vliv (koupě DHM, přijetí a splácení úvěru, výplata dividend, změny ZK,...). Takže vlastně děláme přímou metodu. Metoda přímá = přesnější, ale méně často používaná, náročná na evidenci

6 Přímá metoda stanovení Cash flow (toku hotovosti)
Přímá metoda zkoumá přímo příjmy a výdaje: Cash Flow = příjmy – výdaje K počátečnímu stavu prostředků se přičítají příjmy, odečítají výdaje a ve výsledku vyjde konečný stav peněžních prostředků. Tato metoda je logická a jednoduchá pro pochopení. PS (počáteční stav) peněz + příjmy - výdaje = KS (konečný stav) peněz. Cash flow přímou metodou máte prakticky na účtech peněžních prostředků - tj. na účtech pokladny, bankovních účtech máte zachyceny pohyby peněz (příjmy na MD, výdaje na D). Jen na těch účtech to není opravdové cash flow s rozdělením na provozní, investiční a finanční činnost.

7 Nepřímá metoda stanovení toku hotovosti (Cash Flow)
Dává přímou odpověď na otázku, proč a kde se hospodářský výsledek liší od příjmů a výdajů. Cash Flow = HV + odpisy +/- změna zásob, pohledávek a závazků. k počátečnímu stavu (PS) peněžních prostředků přičtete hospodářský výsledek (HV) a upravíte ho nepřímo tak, aby po úpravách "seděl" na příjmy a výdaje, dostaneme konečný stav (KS) peněžních prostředků. pro manažery přínosnější. Vím kolik jsem vydělal (tj. HV) a teď se podívám na cash flow, kde se ztrácí a berou peníze ještě oproti tomu výdělku (HV). dá podstatně lepší informaci, kde se ztrácí či berou peníze. Dává přímo odpověď proč a kde se hospodářský výsledek liší od příjmů a výdajů. Právě ty položky, ve kterých dochází k rozdílu mezi hospodářským výsledkem a peněžními toky, tak tam přímo vylezou v korekcích, které se buď přičítají či odečítají. Proto se nepřímá metoda více v praxi používá.

8 Jak zjistím, které položky mám přičíst a které odečíst?
porovnáním konkrétních rozvahových účtů - jejich PS a KS. Pro zjednodušení si představte, zda Vám daný pohyb, např. přírůstek zásob, "tahá či netahá peníze z kapsy". Zkoumáme, zda operace je dobrá pro peněžní tok (pro pokladnu). Pokud je pohyb špatný pro pokladnu (-) tj. "peníze buď přímo ubývají, nebo nám je to nepřináší, i když by mělo", tak uvedete znaménko -. Pokud je pohyb dobrý pro pokladnu (např. odběratelé uhradili faktury) (+) tj. "peníze buď přímo přibývají, nebo bychom očekávaly, že peníze budou mizet, ale oni zatím zůstávají„(neuhrazené faktury dodavatelům), tak uvedete znaménko +. V praxi Vám cash flow vygeneruje účetní program a definice cash flow je nastavena v programu. Když je v cash flow uvedeno znaménko +, jedná se o kladný peněžní tok. Když je v cash flow uvedeno znaménko - jedná se o záporný peněžní tok.

9 Jaké existují typy CF? Provozní CF = Příjmy a Vd pocházející z běžného provozu - např.? platby dodavatelům, příjmy od odběratelů, výplaty mezd …. Normálně by mělo být …..? vždy kladné číslo! Investiční CF = investiční výdaje – např.? nákupy strojů, budov …. nákup a prodej dl. aktiv. Podnik nadbytek peněz z běžné (provozní CF) činnosti investuje do obnovy a rozvoje (investiční CF). Bývá ……? záporné! CF z financování = buď Příjmy z externích zdrojů pro podnikání – např.? od bank (úvěry), investorů (vklady akcionářů /společníků), půjčky, dluhopisy, pen. dary a dotace, granty a podpory z fondů EU), nebo Výdaje na…? výplatu podílů na Z, splátky úvěrů, půjček, dluhopisů. Může být…..? jak kladné tak záporné, podle toho např. zda si podnik právě půjčuje nebo splácí úvěr nebo emituje akcie či vyplácí dividendy…. Investiční výdaje se označují jako CAPEX (capital expenditure), jsou pozorně sledovány (i v čase), protože investice představují budoucnost podniku a vlastně jen zdravý podnik investuje.

10 Př.1: Zhodnoťte situaci v následujících firmách:
Podnik bez strategie Špatný finanční management Peníze neinvestují do rozvoje podniku, pravd. leží v pokladně a na účtu bez zhodnocení

11 Podnik bez strategie Buď penězi z provozu splácí úvěr nebo odchází akcionářům jako podíly na zisku

12 Peníze z provozu investují = správná strategie

13 Jejich běžný provoz nevydělává peníze
Ztrátu pokrývají úvěrem, vklady společníků, emisí akcií….? Dlouhodobě neudržitelné!

14 Z provozu žádné peníze Na investice čerpají úvěr? Nebo investují z vkladů společníků? Budou mít na splácení úroků?

15 Ztrátu peněz z provozu pravd. financují prodejem majetku
Před bankrotem nebo po něm?

16 Př.2: Popište dopad na CF Řešení: A = 1 000 B = 950 C = 1 050

17 Př.2: Popište dopad na CF Řešení: A = - 1 000 B = - 950 C = - 1 050

18 Př.3: Sestavte CF nepřímou metodou a přímou metodou

19 Řešení:

20 Řešení:

21 Koncepce cf je důsledně založena na peněž. Pj a Vd
Koncepce cf je důsledně založena na peněž. Pj a Vd. CF hledám na účtech R, vycházíme z HV, který upravujeme na CF Odpis není výdaj, odpis je fixním nákladem! Každým rokem se HV snižuje o odpisy jako o náklady, ale ve skutečnosti žádné peníze z firmy neodcházejí (nebyly výdajem), proto nyní tuto částku musíme k HV zase přičíst! Proto u odpisů vždy znaménko +!

22 Stav peněžních prostředků na začátku období…. 320 tis. Kč Zisk …
Stav peněžních prostředků na začátku období…? 320 tis.Kč Zisk ….? 145 tis. Kč Odpisy ….? + 30 tis. Kč Nárůst zásob …..? - 40 tis. Kč Pokles pohledávek….? tis. Kč Nárůst závazků vůči dodavatelům ….? tis. Kč Pokles závazků vůči zaměstnancům …..? - 20 tis. Kč CF provozní ……? 330 tis. Kč CF investiční…..? Nárůst DHM = tis. Kč CF celkem ……? 130 tis. Kč Stav peněžních prostředků na konci období…….? 450 tis. Kč CF provozní = – = 330 CF celkem = 330 – 200 = 130

23 Př. 5: Výpočet CF přímou a nepřímou metodou
CFMEZD CF TRŽEB HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK CF provozní NEPŘÍMÁ METODA CF provozní PŘÍMÁ METODA

24 Řešení- výpočet přímou a nepřímou metodou

25 Pamatuj! Zvýšení jakékoliv položky aktiv (kromě peněžních prostředků) vyvolá ….? snížení peněžních prostředků (- peněžní tok) Snížení jakékoliv položky aktiv (kromě peněžních prostředků) vyvolá …..? zvýšení peněžních prostředků (+ peněžní tok) Zvýšení jakékoliv položky pasiv vyvolá…? zvýšení peněžních prostředků (+ peněžní tok) Snížení jakékoliv položky pasiv vyvolá ….?


Stáhnout ppt "Cash Flow cv.."

Podobné prezentace


Reklamy Google