Vladimíra Zedková Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Název projektu: Zaměstnávání lidí s autismem Roman Turský.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Komunitní péče.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Model transkulturní péče
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Pojetí a přínos kurzu „Základy speciální pedagogiky“
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář v Poslanecké sněmovně „Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?“ Praha 17. dubna 2015.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Pečující osoby Barbora Uhlířová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
S POLEČNOST A PEČUJÍCÍ OSOBY Konference Podpora pečujících osob Jan Michalík, Petra Tomalová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Týdenní stacionáře.
Sociální práce s rodinou 4
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Dobrovolnické programy
Kontaktní pracoviště v Mostě
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jeho vliv na funkci rodiny Vladimíra Zedková Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Ústav speciálněpedagogických studií

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Řídí se zákonem 435/2004 sb., o zaměstnanosti V současnosti rychle rozvíjející se fenomén Napomáhá ke zkvalitnění života a seberealizaci Omezené možnosti zaměstnání

Rodina a člen se zdravotním postižením Narození dítěte s postižením je zátěž ovlivňující funkci celé rodiny Aktivace obranných mechanismů Změna rodičovských postojů Komunikace zaměřena především na osobu s postižením Stereotyp Přetrvávání vztahů na základě povinnosti Ztráta společenské prestiže, životní perspektivy

Změny v zaměstnání spojené s péčí o osobu blízkou Ukončení pracovního poměru (častěji ženy) Změna zaměstnání u partnera Zvýšení izolace od okolí Snížení ekonomické úrovně rodiny Návrat do původního zaměstnání považován za nemožný Ochota vykonávat i podřadnější zaměstnání Rekvalifikace Nezaměstnanost brána jako komplikace Zaměstnání na částečný úvazek Ochota zaměstnavatele Typ a stupeň postižení, popřípadě kombinace Kombinované postižené – zaměstnání = komplikace?

Možnosti zaměstnání osob se zdravotním postižením Zrakové postižení - administrativa (př. pracovník call centra), technických oborů (ladič klavíru), zdravotnické obory (fyzioterapeut, masér), humanitní obory (sociální práce, psychologie, sociologie, historie…), pedagogické obory (speciální pedagogika, andragogika Sluchové postižení - administrativní pozice (účetnictví, pomocné práce při organizaci seminářů apod.), asistent zubního technika, cukrář, čalouník, elektrikář, pekař, kuchař, oděvník, krejčí, zahradník, zámečník, ekonom, IT technik, humanitní a pedagogické obory apod. Mentální postižení - ošetřovatelství zvířat, pomocník v administrativní práci (skartování papírů, obsluha kopírovacích strojů), zahradnické práce, pomocní kuchaři, pomocníci ve zdravotnictví, dělníci apod.

Tělesné postižení – volný trh práce, největší komplikací je úprava prostředí, popřípadě užívání kompenzačních pomůcek Důležitá je podpora a motivace rodiny Zaměstnání pozitivně ovlivňuje jedince i celou rodinu U osob s těžším kombinovaným postižením je situace značně náročnější

Výzkumné šetření – internetový průzkum sledování příspěvků rodičů dětí se zdravotním postižením Nejčastěji přispívaly ženy pečující o děti s kombinovaným postižením Syndromatická i nesyndromatická etiologie

Výzkum - Pracovní kompetence osob pečujících o člena rodiny se zdravotním postižením Michalík, Valenta, 2008 Dotazníkové šetření (225 respondetnů) Péče o člena s III. – IV. stupněm postižení Většina dotazovaných je v současné době nezaměstnaná Pocit společenské izolace z důvodu nezaměstnanosti Ochota vykonávat i podřadnější práci Ochota podstoupit rekvalifikaci Nezaměstnanost je nevyhovující Zvýšení společenské izolace Zhoršení ekonomické situace Zhoršení společenského života

Výzkum – Psychická zátěž laických pečujících o osobu se zdravotním postižením 55% dotazovaných má stálé zaměstnání 21% dotazovaných je v důchodu 24% věnují svůj čas celodenní péči o osobu blízkou U 30% diagnostikován syndrom vyhoření Nejrizikovější faktory: délka vykonávané role pečovatele, soužití ve společné domácnosti, zdravotní stav pečované osoby Subjektivní stresory - nadměrné napětí, neznalost situace, psychická a fyzická zátěž, změna mezilidských vztahů (spory v rodině, hádky, omezení komunikace, rutina, pocit povinnosti) Zvýšení spotřeby návykových látek Zhoršení zdravotního stavu

Výzkum – Rozhovory s pečujícími osobami Průzkumu se zúčastnily nejčastěji ženy Průměrný věk osoby s postižením 22 let Ve všech případech osoby s kombinovaným postižením Většina dotazovaných je v současné době bez zaměstnání Osoba blízká dochází do zařízení (škola, stacionář) Možnosti zaměstnání dítěte (subjektivní hodnocení rodičů) na velmi nízké úrovni

Velmi malá účast osob se zdravotním postižením na aktivizačních činnostech Velmi nízká informovanost rodičů o možnostech zaměstnávání dítěte Rodiče nevědí s kým by se tato možnost dala konzultovat Většina dotazovaných pocítila negativní ovlivnění ve vztazích

Rodiče pociťují vliv faktu, že mají dítě s postižením i v současné době (převážně negativně) Dítě s postižením ovlivňuje rodinné vztahy i v současné době Dítě s postižením ovlivňuje i možnosti zaměstnání Ekonomická situace je hodnocena převážně neuspokojivě Největší strach v budoucnosti rodiče mají z neschopnosti postarat se o dítě z důvodu ubývání fyzických i duševních sil a předčasného úmrtí dítěte

Shrnutí Zaměstnání má pozitivní vliv (na členy se zdravotním postižením i osoby pečující) Samostatnost, profesní úspěchy a částečná nezávislost Zvýšení ekonomické, společenské situace Pozitivní vliv na vztahy v rodině Obtížnější situace u člena rodiny s těžkým, popřípadě kombinovaným postižením Přednášková činnost o této problematice by mohla zvýšit informovanost

Děkuji za pozornost