PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
Advertisements

Evropa Podnebí a vodstvo.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
AFRIKA Geografická poloha.
Přírodní podmínky v Evropě
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
SEVERNÍ EVROPA.
Obecná charakteristika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Povrch ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Evropa.
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Severní Evropa Švédsko
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Přírodní podmínky Evropy
- poloha - rozloha - reliéf
VY_52_INOVACE_03/2/24_ZEMĚPIS
EVROPA.
Západní Evropa Západní Evropa Z_123_Evropa_Západní Evropa Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
EVROPA Povrch.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_03 N á zev materi.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
EVROPA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_01_Evropa Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ JIŽNÍ EVROPA TEMA: ZEMĚPIS.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
SEVERNÍ EVROPA.
Evropa - povrch VY_32_INOVACE_12_ZEMĚPIS_Evropa – povrch
Podnebné pásy – mírný pás
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Přírodní společenstva v České republice
Krajina České republiky
VY_V/2_INOVACE_29_Mírný pás
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06_Z8_Skála TÉMA: Evropa - test
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Evropa - Přírodní oblasti
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
Obecná charakteristika kontinentu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_VLASTIVĚDA
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Přírodní podmínky V české kotlině.
10. JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY Podle přírodních podmínek a vývoje rozdělujeme Evropu do osmi přírodních oblastí: Skandinávie Britské ostrovy Atlantská Francie Hercynská střední Evropa Alpsko-karpatská oblast Středomoří Východoevropská rovina Ural

KONTROLNÍ OTÁZKY: Jaký je povrch oblasti? Co je charakteristické pro oblast? Jaké je podnebí oblasti? Co je typické pro vodstvo oblasti? Co roste v oblasti? Zajímavosti oblasti?

Skandinávie Převážně roviny, na západě Skandinávské pohoří Fjordy – úzké zářezy moře do pevniny (úzká údolí ledovcového původu) Drsné a velmi deštivé; dlouhé a chladné zimy Krátké prudké řeky (vodní elektrárny) Jehličnaté lesy (zpracování dřeva) Sopky na Islandu

Atlantská Francie Nížiny v západní části, vysočiny ve východní Vznik v prvohorách Mírné oceánské Velké řeky lesy byly většinou vykáceny a přeměněny na zemědělskou krajinu Pěstování vína

BRITSKÉ OSTROVY převažují pahorkatiny a vrchoviny, na jihovýchodě nížiny zeleň mírné, deštivé, mlhy jezera ledovcového původu – velmi hluboká lesy byly většinou vykáceny a přeměněny na pastviny tajemná jezera, mlhy, chov ovcí a skotu

Hercynská střední Evropa Na jihu vysočina, na severu přechází v nížinu Navazuje na Atlantskou Francii, název má podle Hercynského vrásnění Mírné vnitrozemské podnebí (patří sem i ČR) Velké řeky, ledovcová jezera v horách 1/3 pokrývají lesy (původní listnaté a smíšené byly nahrazeny jehličnatými monokulturami)

Alpsko-karpatská oblast Výrazně hornatá oblast Vysoká pohoří Rozhraní mezi oceánským a vnitrzemským podnebím; mezi mírným a středomořským podnebným pásem (Alpy) prudké řeky, vodní elektrárny Mění se s nadmořskou výškou (obr.uč.str.23)

Středomoří převážně hornatý Leží na třech poloostrovech (Pyrenejský, Apeninský, Balkánský) Mírná deštivá zima, horké suché léto Málo vody v létě, v zimě časté povodně Převládají nízké stromy (druhy dubu) a křoviny (myrta, pistácie) Sopky – Etna (nejvyšší evropská sopka, činná), Vesuv

Východoevropská rovina převážně nížiny Má rozlohu jako všechny zbývající oblasti dohromady Mírné vnitrozemské podnebí, na severu přechází do subpolárního Řeky jsou napájeny hlavně tajícím sněhem, široké, vodnaté Od severu jsou za sebou: tundra tajga (jehličnaté lesy) listnaté a smíšené lesy stepi pouště a polopouště Velké úrodné oblasti

Ural Hornatá centrální část (osu tvoří pohoří Ural), jinak i pahorkatiny x Drsná studená zima, krátké a chladné léto Naleziště minerálů (skoro 1/5 všech minerálů na Zemi)

OPAKOVÁNÍ Otázky v učebnici na straně 25