Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Psychické stavy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Koncepce péče o staré občany
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Psychohygiena seniora
Emoce (city).
Období dospělosti.
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Obecná a vývojová psychologie
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Péče o seniory.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
PÉČE O SENIORY OLGA BÜRGEROVÁ.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Seminář Trauma.
Pozdní dospělost = období bilancování Pavlína Bílá Marianna Majerová.
Jonatán Müller, Matěj Hužvár, Tomáš Urban
Řízení a plánování kariéry
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Vývoj člověka Ontogeneze.
Psychologie v obezitologii
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Komunikace učitele se žáky
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let. Období stárnutí Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let.

Kdy nastává opravdové stáří? Když úbytek psychických a fyzických sil člověku neumožňuje plnit dosavadní povinnosti v povolání a v ostatním životě. Mezi jednotlivci jsou podstatné rozdíly.

Projevy stárnutí

Tělesná stránka Involuce všech orgánů, snížení hmotnosti a výšky. Zvýšená unavitelnost. Snížení funkční schopnosti endokrinního systému. Zastavení činnosti některých žláz s vnitřní sekrecí. Změna celkového vzhledu člověka: schoulená postava, pomalé reakce a pohyby.

Psychické změny Jsou důsledkem strukturních a funkčních změn NS a sociálních vlivů. Dochází ke zhoršení paměti, pociťování, vnímání, myšlení, adaptability, vitality. Citová oblast: - labilita, - tvorba protikladných citů - citová zranitelnost

Osobnost v preseniu Odchod do důchodu - deprese - obavy z budoucnosti - bezradnost z nadbytku volného času Návrat do minulosti - bilancování života

Postoje k minulosti Rozladění až deprese (když se minulý život hodnotí jako prohra, nevyužití možností). Dovršení a naplnění (při vědomí prožití hodnotného a plného života). Rezignace („všechno bylo zbytečné“), která vyúsťuje do pasivity a lhostejnosti.

Další změny Aktualizují se úvahy o celkovém smyslu života. Zmenšuje se oblast zájmů. Osobnost se stává egocentrickou a egoistickou – závist a bezohlednost izolovanost Mezigenerační odcizení – konflikty.

Další změny Prohlubují se pocity osamělosti poznamenané obavami, že si jich mladí lidé dost neváží, jsou přezíráni, zbyteční a že překážejí. únavná mnohomluvnost a přehnaná zvědavost na novinky z okolí. Snaží se vzbudit zájem o svou osobu vzpomínkami na své „staré dobré časy“.

Další změny Mění se subjektivní prožívání času – minulé roky se zdají jako něco nepříliš vzdáleného od současnosti. Tendence idealizovat zejména své mládí.

Období stáří - senium Prohlubují se: involuční změny v koordinaci a regulaci VNČ, v celé somatické oblasti, v psychických procesech a stavech, změny osobnosti směřující k jejímu rozpadu.

Další změny Oslabuje se vštěpování a délka zapamatování nového. Myšlení ztrácí logičnost, pružnost, hloubku, šířku, kritičnost a objektivitu. Adaptabilita zvl. na nové podmínky je minimální, reakce na nové prostředí je většinou negativní.

Další změny V osobnosti se začíná projevovat nižší pudová složka. Oslabují se morální zábrany, sebekontrola. „Vytrácejí“ se dovednosti a vědomosti, snižují se schopnosti. Postoje „kostnatějí“. Převládá egoismus. Pocity sociální izolovanosti.

Další změny Prohloubení psychických poruch: Demence (intelekt, charakter, city) Halucinace a bludy Degradace osobnosti Tyto změny jsou podmíněné: Organicky Sociálními podmínkami života starých lidí

Reakce člověka na stárnutí Závisí na výchově a sebevýchově ke stáří a na životní náplni ve stáří. Stáří je třeba přijmout, adaptovat se na ně. Dodržovat vhodný denní režim: - odpočinek - tělesná činnost - psychická činnost

Význam aktivity Aktivita zabraňuje vzniku: stařeckého pesimismu, depresím, vědomí nepotřebnosti a neužitečnosti, pomáhá zapomenout na vlastní problémy vyplňuje zbytek života smysluplným úsilím, až do vysokého stáří pomáhá člověku zachovat optimistický pohled.

Reakce na ztrátu aktivity Starý člověk podlehne nicnedělání, pasivitě a nečinnosti. Ztratí zájem o všechno kolem sebe. Negativní tělesné a duševní projevy se pak urychlují a prohlubují. To vede ke ztížení společenského soužití a smrt se pro takového člověka stává „jedinou a poslední nadějí“.

Sociální problémy stáří Nepřipustit si izolovanost, opuštěnost, vědomí osamělosti, beznaděje a bezmocnosti, když potřebují pomoci – rodinné tradice. Změna společenských podmínek – velké rodiny zmizely. Nebát se využít sociální služby - pečovatelská služba. Zdravotničtí pracovníci by je měli umět vyslechnout

Děkuji za pozornost