Provoz a údržba vodních toků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modernizace výuky odborných předmětů
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
s dopravní infrastrukturou
Kategorizace, zvláštní povodně
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Právní úprava ochrany vod
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ZK , př. 2 počet stran: 13 Stanovisko pracovní skupiny k výběru formy a způsobu reorganizace na úseku SÚS.
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
Správa vodních toků §48 zák. č. 254/2001 Sb. určuje správce toků „významných vodních toků“ a „drobných vodních toků“ Správci „ významných vodních toků“
Bobr - stav opatření a úvahy v oblasti systému Marchfeldkanal Wolfgang Neudorfer/Martin Mötz Betriebsgesellschaft Marchfeldkanal Břeclav,
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
Organizační členění ÚO
Vodní Elektrárna.
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
ředitel závodu Terezín
Vodní nádrže.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
UPRAVENÉ VODNÍ TOKY - JEJICH NÁVRH A PROVOZ
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Trasování lesních cest
Protipovodňová ochrana a její organizace
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
Naklady a jejich členění
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Odbor životního prostředí
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ochrana vod.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Revitalizace vodních toků
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Stavební právo.
Staveniště a zařízení staveniště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Právní problematika břehových porostů
Transkript prezentace:

Provoz a údržba vodních toků

Provoz vodního toku (VT) – soubor činností na korytě VT, v jeho inundaci a vodních dílech a dalších objektech s ním souvisejících, které jsou na zajištění spolehlivého a nerušeného odtoku vody z povodí, které VT odvodňuje a na zajištění ostatních funkcí, které jsou od VT požadovány (odběr vody, odvádění podzemních vod, plavba, život v toku, rekreace)

Údržba VT – systematická péče (včetně oprav) o koryto vodního toku, břehové porosty, vodní díla a další objekty na něm, která zajišťuje provozuschopný stav a bezporuchový a bezpečný provoz vodního toku, případně odstraňování vzniklých drobných závad.

Oprava VT – odstranění závažných závad na korytě vodního toku a vodních dílech a dalších objektech s ním souvisejících, které nelze odstranit v rámci běžné údržby VT (z důvodu velkého technického nebo finančního rozsahu prací). Opravami nedochází ke zřízení nového dlouhodobého majetku ani ke změnám návrhovývh parametrů koryta vodního toku a vodních děl na něm.

Provoz a údržba VT se týká: vlastního koryta; ochranných hrází; mezihrází; pobřežních pozemků a inundačního území; vodních děl a dalších objektů na VT s výjimkou těch, které podléhají vlastnímu provoznímu řádu nebo slouží výhradně plavbě na dopravně významných vodních cestách.

Provozní předpis – dokument, který zpracovává správce vodního toku nebo jeho části, podle něhož se řídí provoz a údržba daného vodního toku

Technickoprovozní evidence VT – je předpokladem řádného provozu a údržby VT a všech na něm vybudovaných zařízení – skutečný stav a prostorové vztahy jsou zachyceny v pasportu VT

Provoz VT zahrnuje: 1) Kontrolní činnosti: kontrola dodržování rozhodnutí příslušných vodoprávních úřadů souvisejících s VT, oznamování závažných zjištěných závad s návrhem opatření na jejich odstranění; kontrola znečišťování toku smyvy z okolních pozemků, odkládání odpadků do koryta vodního toku, nepovolených výpustí odpadních vod kontrola využívání pobřežních pozemků a pozemků a objektů v inundačním území kontrola výškových značek, říčních polygonů, plaveních znaků, mezníků a hraničních značek

Provoz VT zahrnuje: 2) Ostatní činnosti: sledování zimního režimu na VT sledování stavu koryta VT, břehových porostů, ochranných hrází, mezihrází inundačního území a objektů v něm; Protržená přehrada Soběnov na říčce Černé

sledování VD a ostatních staveb v korytě vodního toku ve vlastnictví jiných vlastníků; sledování způsobu využívání pobřežních pozemků z hlediska funkcí VT, jeho ochrany a ochrany koryta vodního toku a objektů na něm; vyznačování dosažených hladin při průtoku velkých vod na pevných částech koryta VT nebo objektech na něm a vedení dokumentace o značkách; http://www.hydrosoft.eu/html/sluzby/povodnove_znacky.shtml pravidelné a mimořádné prohlídky koryta VT; Manipulace s VD, která nepodléhají vlastnímu manipulačnímu řádu;

zachování průtočnosti a odolnosti koryta vodního toku Údržba VT zahrnuje: zachování průtočnosti a odolnosti koryta vodního toku a) udržování příčného profilu VT včetně hrází a podélného sklonu b) udržování bezporuchového stavu opevnění, aby bylo odolné proudící vodě, pohybu splavenin, vlnám a chodu ledů péče o břehové porosty, aby nebyly překážkou průtočnosti koryta a inundačního území VT péče o výškové značky, mezníky, říční polygony, kilometrovníky péče o plavební dráhu údržba funkčnosti objektů na VT

Efektivní návrh opevnění (pohozy) Celkové očekávané náklady Oblast efektivního návrhu Cena Pořizovací náklady Náklady na opravy ??? Návrhový průtok (doba opakování N) Velikost zrn pohozů Celkové náklady na opravy za dobu životnosti hydrologie toku

Efektivní návrh opevnění (pohozy) Náklady na opravy QN > QN Aktuální účetní hodnota kce Náklady na opravy Předpokládaná životnost kce [roky]

Nárůst do původní hustoty před prořezem Péče o vegetaci Nárůst do původní hustoty před prořezem

Nárůst do 2 násobné hustoty před prořezem Péče o vegetaci Nárůst do 2 násobné hustoty před prořezem