Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2  sklon má být takový, aby nedocházelo k divočení toku ani k usazování splavenin,  pokud je dno stabilní, doporučuje se volit podélný sklon blízký sklonu původnímu,  dno toku by se mělo pohybovat v takové výši, aby průměrná hladina v toku byla v úrovni hladin podzemní vody,  v úzkých údolích hladina vody v toku obvykle neovlivňuje hladinu podzemní vody.

3 Vztah mezi hladinou podzemní vody, hladinou v toku a kanalizační výústí

4 Optimální hloubka podzemní vody pod terénem:

5 Zmenšení velkého sklonu úprav se provádí  vložením stupně ve dně (výška je větší než 30 cm)  není-li možno zmenšit sklon dna pomocí spádového stupně, navrhujeme dno v co nejmenším možném sklonu a proti zahlubování ho stabilizujeme příčnými prahy (výška je menší než 30 cm)

6 je to takový příčný profil, který bereme jako základ úpravy pro určitý úsek toku, navrhujeme ho tak, aby tvarově co nejlépe odpovídal místním podmínkám a byl pokud možno co nejvhodnější vzhledem k rozkolísanosti průtoků.

7 Základní pojmy návrhu úprav toků:  Kapacita (průtočnost) je největší průtok, který koryto toku provede bez vybřežení,  Q n je návrhový průtok, na který se dimenzuje kapacita koryta,  (Q 210d je průtok, který je dosažen nebo překročen po dobu 210 dní).

8 Kapacita koryta se navrhuje na návrhový průtok:

9 Kapacitu koryta navrhujeme podle účelu ochrany:  Na úplnou ochranu před velkými vodami (tzv. ochrana absolutní)  profil musí provést bez vylití i největší vodu,  používá se jen výjimečně pro důležitá místa (sídliště, průmyslové objekty),  profil zpravidla navrhujeme na 100letou vodu a výšku koryta zvýšíme ještě o 30–60 cm,  Na částečnou ochranu před velkými vodami  návrhový průtok se použije podle předchozí tabulky,  hloubka koryta toku se dále nenavyšuje.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google