Zelená nebo červená úsporám? Čtyři důvody, proč je program „Zelená úsporám“ předvolební kampaní Strany zelených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bytové družstvo U Arény
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Financování třetí stranou pro projekty zabývající se energií dřeva v obcích Jonas Mey Berlínská energetická agentura Liberec,
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Další podpůrné programy Tzv. Norské fondy Program Zelená úsporám (národní zdroje) EFEKT (národní zdroje) Panel Investice na úsporu energií pořízené metodou.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Tepelné čerpadlo 3.
BYTOVÁ DRUŽSTVA 2010 Ing. Tomáš Kopecký, Lišov
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Společnost Skanska je tu pro vás
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Vytápění plynem patří mezi ekonomicky a ekologicky významné způsoby zajištění tepla a teplé vody a jeho podíl na trhu s bydlením stále stoupá. Vývoj legislativy.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Nový zákon o ochraně ovzduší z pohledu obce s rozšířenou působností.
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 26. června, Liberec Programy revitalizace bytového fondu pro řešení energetické náročnosti JUDr. Ing. Eva Helclová ředitelka.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Státní podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení Program Nový PANEL JUDr. Jan Wagner.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
Poskytování energetických služeb se zárukou nejen ve veřejném sektoru
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Presentation Title 1st September 2002
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Transkript prezentace:

Zelená nebo červená úsporám? Čtyři důvody, proč je program „Zelená úsporám“ předvolební kampaní Strany zelených

Program „Zelená úsporám“ 1.Podmínky pro čerpání prostředků získaných z prodeje kreditů na skleníkové plyny byly vytvořeny již za vlád ČSSD. 2.Topolánkova vláda však připravila systém sociálně diskriminační, ekologicky sporný a chaotický.

Zelená nebo červená úsporám? Čtyři chyby programu „Zelená úsporám“ 1.Z programu jsou vyloučeni provozovatelé centrálního zásobování teplem 2.Z programu jsou vyloučeni obyvatelé panelových domů 3.Podmínky spolufinancování vylučují z programu nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny obyvatel 4.Program je nepřipraven po technické stránce

Zelená nebo červená úsporám? Z programu jsou vyloučeni provozovatelé centrálního zásobování teplem  CZT patří mezi nejekologičtější způsoby vytápění.  Investiční nároky na změnu technologie jsou vysoké.  Změna technologií by se okamžitě projevila na snížení spotřeby především uhlí, což odpovídá závěrům tzv. Pačesovy komise

Zelená nebo červená úsporám? Z programu jsou vyloučeni obyvatelé panelových domů  Bezdůvodná diskriminace velké skupiny obyvatel  Vysoká zanedbanost panelového bytového fondu  Panelové domy jsou často obývány nizkopříjmovou skupinou obyvatel bez možnosti řešit problém vlastními prostředky

Zelená nebo červená úsporám? Podmínky spolufinancování vylučují z programu nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny obyvatel Ve světě se úspěšně aplikuje léty prověřená metoda, která uvedené nedostatky vládního návrhu řeší. Část investice by podle ní měla být hrazena z úspor energie metodou EPC (energy performance contracting). Tato část v rozsahu 90 až 60 % investiční akce je financována bankovním úvěrem, kde za zaplacení úvěru plně zodpovídá dodavatel energeticky úsporné investiční akce. Tento systém tedy umožňuje zateplit přibližně o 70% domů více, než vládou navržený projekt, a zároveň neklade nároky na vlastní zdroje občanů. Je tedy určen i pro sociálně slabší rodiny.

Zelená nebo červená úsporám? Program je nepřipraven po technické stránce  Program byl zpuštěn bez jasného technického zabezpečení.  Pověřená pracoviště nezvládají nápor žadatelů a nejsou schopna podávat informace.  Mění se podmínky jak na straně poskytovatele, tak není ani jisté, které banky budou moci poskytovat úvěry

Zelená úsporám? Červená úsporám!