BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikrobi?.
Advertisements

Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
KOŽNÍ SYSTÉM.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Obvodová NS.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Obvodová nervová soustava
Nervová soustava.
Nemoci a poškození kůže
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Nádory v oblasti dutiny ústní
Kostra 2.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nervová soustava NOSITELÉ SIGNÁLŮ.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Kostra.
Nemoci dýchacích cest.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
Bolest, teorie vertebrogenní bolesti
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Nemoc AIDS v Africe.
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Tetanus a Trachom.
Číslo v digitálním archivu školy
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
TETANUS.
PÉČE O KLIENTY S BOLESTÍ 13
Opěrná soustava Kostra hlavy a trupu.
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
ALGICKÝ SYNDROM OLGA BÜRGEROVÁ
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
Míšní nervy Olga Bürgerová.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
vypracoval-Martin Vítů
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Lidské tělo - kostra.
Lymská borelióza.
ŠABLONA 32 Obvodová nervová soustava
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
DMO dětská mozková obrna
Tetanus Natálie Prokopová.
Opěrná soustava pokračování.
Vliv radiace na člověka
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
DMO (dětská mozková obrna)
Bolestivé stavy pohybového aparátu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Příznaky nemoci Andrea Ječmenová 2012.
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

BOLESTI NERVŮ NEURALGIE

Bolest je v podstatě vždy zprostředkována nervem. Do okolí nemocného ložiska se uvolňují některé substance, které vyvolají podráždění nervů. Bolest se pak přenáší do mozku a my si jí uvědomíme.

Nervový záchvat začne většinou náhle a stupňuje se rychle až k dramatické vznětlivosti. Nejčastější neuralgie je neuralgie trojklaného nervu, při které dochází k bolestem v jedné polovině obličeje. Často je omezena zraková schopnost.

Nervové bolesti mohou vzniknout drážděním nebo poškozením nervu, mohou je vyvolat infekce, chirurgický zákrok (například tzv. fantomové bolesti po amputaci končetin), výhřez meziobratlové ploténky, nebo poruchy látkové výměny. Často ale zůstává příčina nervových bolestí neznámá.

Vedle neuralgie trojklaného nervu se počítá k zánětům nervů i pásový opar. Vyvolává ho virus planých neštovic, který může dřímat desetiletí v nervových kořenech kmene mozkového a míchy, až využije imunitního oslabení a rozšíří se po nervových drahách. Způsobuje to ostré bolesti a často pásovou vyrážku na kůži podél napadených nervových drah. Pásový opar se vyskytuje nejvíce v oblasti horní poloviny těla, někdy na čele nebo nad očima

Příčiny a vznik Nejčastějšími příčinami bolestí jsou záněty, které tlumíme různými analgetiky a protizánětlivými léky. Nejnepříjemnějšími bolestmi bývají např. bolesti zubů je podmíněné zánětem dřeňové dutiny zubu.

Některé nemoci jsou však způsobeny přímo onemocněním nervů. Bolest nervového původu může být lokalizována do různých oblastí těla dle příslušného nervu, často ale ani nevíme, že je bolest „od nervů“. Bývá to například u tzv. kořenové bolesti, která se vyznačuje pálivým a ostrým charakterem. Nejčastější příčinou kořenového dráždění jsou výhřezy meziobratlových plotýnek, bolest pak vystřeluje podél nervu buď do rukou (až do prstů) nebo do nohou podle toho, která plotýnka je vyhřezlá (krční/bederní páteř).

Bolesti nervů mohou mít i charakter mravenčení – např Bolesti nervů mohou mít i charakter mravenčení – např. syndrom karpálního tunelu při útlaku nervu v zápěstí. Zvláštním druhem nervových bolestí jsou tzv. kauzalgie – bolesti vyvolané neadekvátními podněty (např. pouhý dotek může způsobit bolest) často se vyskytující po hlubších traumatech.

Nejproblematičtějšími bolestmi nervů jsou tzv Nejproblematičtějšími bolestmi nervů jsou tzv. neuralgie (neur=nervové, algie=bolesti). Mezi nejznámější patří neuralgie trigeminu (trigeminus je hlavový nerv) projevující se jednostrannými záchvaty intenzivní šlehavé bolesti v oblasti oka, tváře nebo dolní čelisti. V léčbě mohou pomoci léky na epilepsii (karbamazepin – Timonil, Biston), hydantioiny, případně clonazepam (Rivotril), v krajních případech si bolesti vyžádají neurochirurgické řešení.

Zajímavosti Neuralgie připravují pacientům silné bolesti a to vede k vyšší spotřebě prostředků, které bolest tiší. Běžně dostupné prostředky proti bolestem však působí někdy mnohem pomaleji, než je doba trvání bolesti. Třezalkový olej je bohužel dávno zapomenutý léčivý prostředek při nervových bolestech. Namažte si jím několikrát denně postižená bolestivá místa. Namazaná místa chraňte před sluncem, vzniká nebezpečí fotoreakce, tzn. mohou se objevit vyrážky či svěděni.

KONEC Vypracovala: Barbora Bartovská