Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Míšní nervy Olga Bürgerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Míšní nervy Olga Bürgerová."— Transkript prezentace:

1 Míšní nervy Olga Bürgerová

2 Periferní nervy můžeme dělit podle typu vláken,které nerv obsahuje:
senzitivní(cítivé)… obsahují dostředivá vlákna, která vedou informace z receptorů do CNS 2. motorické (hybné)…obsahují odstředivá vlákna, která vedou informace z CNS k výkonným orgánům rozlišujeme 2 druhy motorických nervů: motoneurony…jejich zakončení jsou na nervosvalových ploténkách kosterních svalů, zprostředkovávají vůlí ovladatelné pohyby 3. vegetativní nervy= autonomní (sympatikus a parasympatikus)…zakončení v hladké svalovině, myokardu a žlazách…vůlí neovladatelná činnost

3 Dělení podle místa odstupu:
Z tohoto hlediska rozlišujeme: 1. Nervy míšní (vycházejí z páteřní míchy) 2.Nervy hlavové (vycházejí z mozkového kmene)

4 Míšní nervy: Odstupují z páteřní míchy Je jich 31párů
Jsou to nervy smíšené (obsahují všechny typy vláken) Vznikají spojením zadních senzitivních a předních motorických míšních kořenů Vlákna předních a zadních kořenů se k sobě přikládají těsně před vstupem do meziobratlových otvorů: z otvorů jižvystupují jako nervové svazky (míšní nervy)

5 5 skupin míšních nervů Krční :8 párů
Vystupují v krčním úseku páteře mezi obratli C1 -C7 Jsou určeny pro horní končetinu, hlavu a krk Významný je brániční nerv (nervus phrenicus) -inervuje bránici Z dolních větví vzniká nervová pleteň= plexus brachialis pro horní končetinu, větví se na nerv loketní (n. ulnaris), nerv vřetenní (n. radialis) a nerv středový (n. medianus)

6 Hrudní: 12 párů vystupují v rozsahu Th1 -Th12, jsou určeny pro mezižeberní svaly, kůži hrudníku a zad

7 Bederní: 5 párů Vystupují mezi L1 -L5 Inervují svaly a kůži břicha, svaly stehna a pánve a kůži zevních pohlavních orgánů Na přední plochu stehna jde silný n. femoralis(stehenní nerv)

8 Křížové:5 párů Vystupují mezi obratli S1 -S5 Jsou určeny pro svaly a kůži dolní končetiny, hýžďové svaly a svaly hráze Ze sakrální pleteně vystupuje nejdelší a nejsilnější nerv těla = nerv sedací (n. ischiadicus) Probíhá pod velkým svalem hýžďovým na zadní stranu stehna a větví se na nerv holenní (n. tibialis) a nerv lýtkový (n.peronaeus) Kostrční: 1 pár Je funkčně bezvýznamný

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18


Stáhnout ppt "Míšní nervy Olga Bürgerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google