Zdroje elektrické napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Elektřina.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Technické využití elektrolýzy.
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
Tato prezentace byla vytvořena
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Co už víme o elektrickém proudu
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Olověný akumulátor Obr. 1.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CZ.1.07/1.1.10/
Redoxní děje Elektrolýza
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Galvanický článek.
Téma: ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z netu Tajenka Závěr.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
Fyzika Baterie.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
Galvanické články 2.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
9. ročník Galvanický článek
Elektrický proud.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Fyzika – Chemické zdroje napětí
30.1 ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ, ZDROJE A MĚŘENÍ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektrický proud v kapalinách
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Zdroje napětí Tipy a specifikace.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Zdroje elektrické napětí (Učebnice strana 132 – 131) Jako zdroj elektrického napětí můžeme použít monočlánek, tužkovou baterii nebo knoflíkovou baterii . Ve fyzice pro ně užíváme název elektrický článek. Plochá baterie je pod papírovým obalem tvořena třemi vzájemně propojenými elektrickými články, šestivoltová čtyřmi články a devítivoltová šesti články. Místo baterie elektrických článků se zjednodušeně říká baterie. Označení baterie se v praxi používá i u jednoduchých elektrických článků – např. tužková baterie. Pokud nepotřebujeme zdůraznit, že jsme v obvodu použili jeden elektrický článek nebo baterii z více těchto článků, budeme mluvit o zdroji elektrického napětí.

Nejstarší vyrobený elektrický článek, který funguje jako trvalý zdroj elektrického napětí, je Voltův článek, který sestavil italský fyzik Alessandro Volta v roce 1799. Voltův článek je složen z nádobky naplněné vodným roztokem kyseliny sírové (H2SO4) a dvou destiček (elektrod) – zinkové a měděné. 6 30 Po nalití elektrolytu do kádinky se elektrický obvod uzavře a začne jím díky chemickým reakcím protékat elektrický proud a na elektrodách se objeví měřitelné elektrické napětí asi 1 V. Ionty H+ z kyseliny přijímají z měděné elektrody elektrony, vzniká plynný vodík H2, který se vylučuje na elektrodě. Měděná elektroda se nabije kladně. Zinek se z elektrody rozpouští a tvoří ionty Zn+2, přičemž uvolňuje do obvodu elektrony. Zinková elektroda je proto záporně nabitá. Ionty Zn+2 se chemickou reakcí slučují s ionty SO4–2, kyselina sírová se mění na síran zinečnatý (ZnSO4), elektrické napětí Voltova článku rychle klesá. – + Cu Zn H2SO4 ZnSO4 H2 H+ H+

6 30 Do citronu zapíchneme měděný a železný (pozinkovaný) hřebík. Sestavíme elektrický obvod a připojíme voltmetr. Železo (zinek) se bude oxidovat, měď redukovat. Elektrony, které si budou kovy vyměňovat, budou přenášet kyseliny (elektrolyt) obsažené v citronové šťávě. Vlivem chemických reakcí mezi citronovou šťávou (elektrolytem) a hřebíky (elektrodami) teče obvodem elektrický proud. Tato soustava je zdrojem napětí, protože obsahuje jednak elektrolyt a jednak vodiče z různého materiálu. Jednoduchý elektrický článek můžeme sestrojit také z brambory, jablka nebo jiného ovoce.

Zdroj elektrického napětí slouží k udržování elektrického pole v elektrickém obvodu a tím i toku elektrického proudu uzavřeným obvodem. Nejběžnějšími zdroji napětí jsou elektrické články, které jsou podobné původnímu Voltovu článku. Elektrické články pracují na principu chemických reakcí mezi jednotlivými částmi článku – elektrodami z různých vodivých materiálů a elektrolytem. Elektrické napětí na svorkách jednoho elektrického článku dosahuje asi 1,5 V, časem pomalu klesá a nedá se obnovit. Nejčastěji se užívá suchý uhlíkovozinkový monočlánek. zalévací látka z izolantu Zápornou elektrodou je zinková nádoba, kladnou elektrodou je uhlíková tyčka, elektrolytem je kašovitý roztok salmiaku (chloridu amonného). Kolem uhlíkové tyčky je ještě burel (MnO2), který prodlužuje životnost článku, a práškový uhlík, který zlepšuje vodivost mezi elektrodami. kovová čepička burel a uhlík uhlíková tyčka zinková nádoba Takové tři články jsou spojeny za sebou i v ploché baterii. salmiak

V kalkulačkách, cestovních budících, náramkových hodinkách mají články jiné složení než monočlánky, jsou např. stříbrozinkové, elektrolytem je hydroxid draselný. Říká je jim knoflíkové baterie, protože mají tvar podobný knoflíkům. Mají malé rozměry. Používáním nebo dlouhodobým skladováním suchého článku elektrické napětí mezi elektrodami klesá a nedá se obnovit. Elektrický článek, jehož napětí se dá obnovovat, se nazývá akumulátor. Nejčastěji používaný akumulátor je tzv. olověný akumulátor, jehož obě elektrody jsou z olova. Elektrolytem je roztok kyseliny sírové. Elektrody se při reakci s kyselinou pokrývají vrstvou PbSO4. Ta brání průchodu elektronů. Napětí článku při zatížení postupně klesá. Akumulátor se vybíjí. Připojíme-li akumulátor ke zdroji stejnosměrného proudu stejné velikosti, ale opačného směru. To způsobí opačnou reakci – rozpuštění PbSO4. Akumulátor je opět ve stavu, v jakém byl před vybíjením.

Princip olověného akumulátoru: Elektrické napětí jednoho článku nabitého akumulátoru je asi 2,4 V . Abychom získali zdroj většího napětí, spojujeme několik článků za sebou (sériově). Tím vznikne baterie, jejíž napětí je rovno součtu napětí jednotlivých článků. Pb + SO4-2 ↓ PbSO4 2 e‒ PbO2 + 4 H+ + SO4-2 + 2 e‒ ↓ PbSO4 2 H2O Baterie olověných akumulátorů je velmi vhodný zdrojem elektrického napětí v automobilech i v jiných dopravních prostředích. Je obvykle složena ze 6 článků. Elektrody se pokrývají vrstvou PbSO4. Akumulátor se vybíjí. V malých rozměrech se vyrábějí např. akumulátory niklokadmiové nebo niklometalhydridové. Používáme je ve fotoaparátu, mobilním telefonu apod. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 136.