Pragensie - prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Světoví hudební skladatelé
Wolfgang Amadeus Mozart
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Wolfgang Amadeus Mozart
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Klasicismus v evropské hudbě
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Wolfgang Amadeus Mozart
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Wolfgang Amadeus Mozart
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh Umění a kultura, člověk a zdraví Hudební výchova - hudební nástroje Název materiáluPoznej hudební nástroj – dudy AnotaceDudy.
Světem hudby! Hra na klavír Housle
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
Otázky jsou vybrány z DUM č
Památky národního obrození
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_651 Ročník: 3.
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_04_HV_Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3421 NázevWolfgang Amadeus Mozart Téma hodinyŽivot a dílo W. A.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_20_SVO_Český.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dějiny evropské hudby KLASICISMUS Wolfgang Amadeus Mozart život dílo poslech projekt.
BRNO Matěj Pilát
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
Hudba Test Poslech POJMY
Klasicismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Wolfgang Amadeus Mozart
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Klášter Zlatá Koruna- MICE, balíčky Školní výlety, svatby a další
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Pragensie - prezentace Petra Dušáková a Lucie Pejčochová I .Ročník MCR, skup. 9:45-11:15 V Praze dne 10.3.2011

Bertramka

Osnova Umístění Bertramky Historie Bertramky Spojitost Bertramky se jménem Wolfganga Amadea Mozarta Interiér Bertramky Exteriér Bertramky Současnost Bertramky Použité zdroje

Umístění Bertramky Nejslavnější klasicistní vila spjata se jménem světoznámého hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta se nachází na území městské části Prahy 5 na Smíchově Vila ležící na původním viničním pozemku za Újezdskou branou se nazývala Kolbeovský dvůr

Historie Bertramky 16.2. 1358 Karel IV nařizuje evidenci pražských vinic Pravděpodobným stavitelem usedlosti byl J.F. Pimskorn, jenž zakoupil pozemek za účelem letního sídla roku 1699 za 600 zlatých Čtvrtým majitelem se roku 1743 stává Františka Bertramská, jejíž jméno nese tato vila V pořadí osmým majitelem se roku 1784 stává Josefina Dušková, jež pozemek koupila za 3525 zlatých

Spojitost Bertramky se jménem W. A. Mozarta Pražský pobyt W. A. Mozarta na Bertramce začal v říjnu roku 1787 písemným pozváním manželů Duškových a pokračoval v létě 1791 Přátelství předcházel kontakt s Mozartovým otcem Leopoldem V Praze vznikla rukou Mozartovou významná hudební díla, opera Don Giovanni, která měla premiéru v Nosticově divadle, dále pak overtura k La Clemenze di Tito, pěvkyni Josefině Duškové složil árii Bella mia fiamma, addio. K Mozartově radosti zazpívala Josefina árii bez chyby z listu. Následně sepsal ještě dvě kompoziční skladby

Interiér Bertramky Interiér vily je rozdělen do osmi místností Vstupní síň vítala návštěvníky Mozartovou tváří od sochaře E. Maxe Druhou místností je tzv. památník, ve kterém se nacházel Mozartův klavír, vitrína s hudebními nástroji a součástí byla i soška malého Amadea s houslemi Následující prostor byl prvním z tzv. Mozartových pokojů v rokokovém stylu Ve čtvrtém pokoji se nacházela ložnice manželů Duškových a kuriozitou byla i vitrína se svazkem Mozartových vlasů a zlatými hodinkami Pátý pokoj byl po Mozartově smrti poskytnut jeho synům Následující místnost sloužila pro úschovu literárních a výtvarných děl Předposlední pokoj byl věnován památníku manželů Duškových, což dokládá bonboniérka, divadelní kukátko a toaletní stolek Největší dominantou vily byl bezpochyby sál Salla terrena s krásnou stropní freskou „ Vzestup Apollonův “ J. F. Schora a barokní krb Dřívější expozice obsahovala dobové obrazy, dopisy, rukopisy, hudební nástroje, tisky a jiné charakteristické dokumenty

Salla terrena

Místnost číslo II

Mozartova místnost

Exteriér Bertramky Zahradu Bertramky zdobí busta Mozarta od sochaře Tomáše Seidana, kterou zhotovil ke stodvacátému výročí narození skladatele roku 1876 Součástí venkovních prostor je také „Mozartův stůl“, kde genius tvořil i odpočíval Exteriér je tvořen znějící kašnou, hledištěm a terasou

Památník Mozarta

Mozartův kamenný stůl v zahradě

Zahrada Bertramky

Současnost Bertramky V nynější době je Bertramka uzavřena pro veřejnost (od 1.11.2009) Veřejnost je ochuzena o stálou expozici, café Bertramka, hudební koncerty a festivaly, pronájem prostor pro konání svateb a jiných společenských událostí Od roku 2009 patří opět Bertramka do vlastnictví občanského sdružení Mozartovy obce, která se soudila o pozemek s městskou částí Prahy 5

Použité zdroje Knižní publikace KADEŘÁBEK, R.: V Praze byl šťastný (W.A.Mozart). 1.vydání. Praha : Akropolis, 1991. ISBN 80-85428-05-9.s.80. BUCHNER, A.: Památník W.A.Mozarta a manželů Duškových. 1. vydání. Praha : Státní tělovýchovné nakladatelství, 1956.s.31. Internetové zdroje Muzeum W.A.Mozarta a manželů Duškových. [online].Praha. [čas 11:10] [1.3.2011].Dostupný z <http://www.bertramka.com>.

DĚKUJEME ZA POZORNOST A PŘEJEME HEZKÝ DEN