Odborný tým: Ing. Milan Půček, MBA, PhD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Podpora meziobecní spolupráce
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Podpora meziobecní spolupráce
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Vlastní hodnocení školy
Podpora meziobecní spolupráce Aktuální stav realizace projektu Jaromír Jech Ředitel supervizor projektu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Ing. Stanislava Správková
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Celkový rámec projektu a organizační záležitosti Ingrid Štegmannová vedoucí projektový manažer Hradec.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Místní akční skupina Rakovnicko
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
MAP – Místní akční plán ORP RK
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
II. Setkání se starosty obcí
Klíčové aktivity projektu
I. Setkání se starosty obcí
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
V. Setkání se starosty obcí
III. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Odborný tým: Ing. Milan Půček, MBA, PhD. Příprava analytické části dokumentu: SWOT analýza, analýza rizik, analýza cílových skupin Odborný tým: Ing. Milan Půček, MBA, PhD. manažer strategického řízení meziobecní spolupráce (MOS) pucek.mos@smocr.cz Školení prosinec 2013, leden 2014

Podpora meziobecní spolupráce Obsah prezentace Úvod Vazba analýz na metodiky Představení metodiky projektového řízení a metodiky strategického řízení SWOT analýza – principy, nácvik Analýza cílových skupin – principy, nácvik Analýza rizik (registr rizik) – principy, nácvik Rekapitulace a závěr

Vazba SWOT, analýzy rizik a analýzy cílových skupin na metodiky: Podpora meziobecní spolupráce Vazba SWOT, analýzy rizik a analýzy cílových skupin na metodiky: Metodika podpory meziobecní spolupráce Rámcová metodika pro tvorbu dokumentů Metodika pro oblast předškolní výchovy a základního školství Metodika pro oblast sociálních služeb Metodika pro odpadové hospodářství Metodika strategického řízení pro MOS Metodika projektového řízení pro MOS Určuje strukturu Souhrnného dokumentu včetně těchto analýz: SWOT území ORP v bodě 2.2 Všechny 3 analýzy jsou u povinných i volitelného tématu Obsahují analýzu SWOT, analýzu rizik a analýzu cílových skupin K datu školení jsou zpřístupněny. Mimo jiné obsahují další doporučení pro tvorbu těchto analýz

Krátké představení metodik: Podpora meziobecní spolupráce Krátké představení metodik: Metodika strategického řízení pro MOS Účel metodiky (jde o školící materiál, není závazná, stanovuje doporučené postupy a vzory) Důležité vzory a postupy Metodika projektového řízení pro MOS

SWOT analýza – území, problému, projektu Podpora meziobecní spolupráce SWOT analýza – území, problému, projektu Vysvětlení analýzy Dotazy? Nácvik  SWOT problému Klady Zápory Současnost (vnitřní vlivy) Silné stránky projektu (změny): Slabé stránky projektu (změny): Budoucnost (vnější vlivy) Příležitosti projektu (změny): Rizika projektu (změny):

Analýza cílových skupin Podpora meziobecní spolupráce Analýza cílových skupin Vysvětlení analýzy Dotazy? 3. Nácvik Č Název dotčené skupiny Očekávání dotčené skupiny Rizika spojená se skupinou Způsob komunikace Opatření 1 poskytovatelé služeb - dostatek finančních prostředků, - zájem uživatelů - zvýšit podporu ze strany obcí, kraje a státu -nízká kvalita poskytované služby, - absence potřebné služby, - nedostatek kapacity - nedostatek financí - neochota spolupracovat Pravidelná společná setkání - Zajistit organizátora - Meziobecní spolupráce nebo komunitní plánování sociálních služeb 2 uživatelé služeb - vysoká kvalita služby - dostupnost služby prostorová i časová - nízká cena služby - nezájem o službu - neochota hradit služby - neadekvátní požadavky - malá informovanost   Webová prezentace, prezentace v tisku, informační letáky; osobní komunikace Prověření nabídky a informačních kanálů

Analýza rizik – registr rizik Podpora meziobecní spolupráce Analýza rizik – registr rizik Vysvětlení analýzy - finanční, organizační, právní, technická a věcná rizika Dotazy? 3. Nácvik Č. Skupina rizik Název rizika Hodnocení rizika Název opatření ke snížení významnosti rizika Vlastník rizika P D V = P*D   Finanční riziko Nedostatek financí na běžný provoz a opravy 2   5 10 Zlepšit energetický management a zavést sdružené nákupy energií ke snížení výdajů Zavést motivační systémy pro ZŠ a MŠ k úsporám Stanovení standardu (prostorových a materiálově technických podmínek – např. pasportizace) Obec zřizující ZŠ, MŠ 2.  Nedostatek financí na investice a vybavení 4  3  12 Využít fondy EU pro zateplení budov a další energetické úspory

Poznámky k finančním analýzám (viz metodiky povinných témat) Podpora meziobecní spolupráce Poznámky k finančním analýzám (viz metodiky povinných témat) Odvětvové a druhové členění rozpočtu: paragrafy dle odvětvového členění, např. 311   Zařízení předškolní výchovy a základního vzdělávání 3111 Předškolní zařízení Činnost zařízení pro děti od tří let věku - mateřských škol. 3112 Speciální předškolní zařízení Mateřské školy speciálně zřízené pro děti se zdravotním postižením a mateřské školy při zdravotnických zařízeních. 3113 Základní školy 3114 Speciální základní školy Základní školy speciální, základní školy samostatně zřízené pro žáky se zdravotním postižením a základní školy zřízené při zdravotnických zařízeních. 3117 První stupeň základních škol Výdaje na první stupeň základních škol (první až pátá třída), lze-li je oddělit. Nelze-li je oddělit, patří na paragraf 3113. 3118 Druhý stupeň základních škol Výdaje na druhý stupeň základních škol (šestá až devátá třída), lze-li je oddělit. Nelze-li je oddělit, patří na paragraf 3113 3119 Ostatní záležitosti předškolní výchovy a základního vzdělávání

Poznámky k finančním analýzám - pokračování Podpora meziobecní spolupráce Poznámky k finančním analýzám - pokračování 1. Odvětvové a druhové členění rozpočtu: položka dle druhového členění (např. platy, opravy, služby, ….) 2. Data (výdaje) na úrovni ORP jsou k dispozici 3. Podrobnější data (za každou obec) lze získat v databázi MFČR - ÚFIS Dotazy? 3. Nácvik 5011 Platy zaměstnanců v pracovním poměru Včetně odměn zahrnovaných do prostředků na platy. 5031 Povinné pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti 5032 Povinné pojistné na veřejné zdravotní pojištění 5137 Drobný hmotný dlouhodobý majetek Výdaje na dodavatelské pořízení předmětů, jejichž ocenění je 40 tisíc Kč nebo nižší a doba použitelnosti v organizaci delší než jeden rok, a dále předmětů, které definuje účtová osnova jako drobný hmotný dlouhodobý majetek (pokud nepatří na jiné položky, např. 5133, 5136 apod.). Na tuto položku patří i technické zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku (a to i drobného), které nepřesahuje 40 tisíc Kč.

Možné otázky k těmto analýzám Podpora meziobecní spolupráce Možné otázky k těmto analýzám Kdo má tyto analýzy zpracovávat? → realizační tým (příprava analýzy) za účasti motivujících starostů (připomínkování) Jak je máme zpracovat? → realizační tým metodou expertního odhadu: příprava a sběr podkladů – prostudování metodik, vzorů, jiných koncepčních dokumentů, znalost území, dle možností a potřeby konzultace s odborníky; týmová práce (a brainstorming) realizačního týmu; výstupem je návrh analýzy cílových skupin, analýzy rizik, SWOT připomínkování ze strany motivujících starostů (ještě lépe projednání s nimi nebo společná tvorba za jejich účasti); je-li to možné, tak připomínkování ze strany zástupců dalších obcí a odborníků

Podpora meziobecní spolupráce Pokud si nevím u těchto analýz rady, na koho se obrátit: 1) Na metodika dané oblasti (věcné otázky v dané oblasti): Marcela Štiková, oblast předškolní výchovy a základního školství, metodik Lenka Antolová, oblast sociálních služeb, metodik Kateřina Sobková, oblast odpadového hospodářství, metodik 2) V případě, že nejasnosti přetrvávají na (nebo metodické otázky ke tvorbě analýzy): Milan Půček, manažer strategického řízení (MOS)

Rekapitulace a závěr Dotazy, připomínky Děkujeme za pozornost Podpora meziobecní spolupráce Rekapitulace a závěr Dotazy, připomínky Děkujeme za pozornost

Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR ! www.obcesobe.cz