Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Andrea Dobšíková, Ph. D. Název materiálu: Sociální skupiny Označení materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
sociální psychologie Škola:
sociální skupiny Škola:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Andrea Dobšíková, Ph. D. Název materiálu: Komunikace Označení materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_773.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_97.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Romana Hlinecká Název materiálu: Vyšetření tělesné hmotnosti Označení materiálu:
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
typy sociálních skupin
Multikulturní výchova
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální skupiny a role
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Andrea Dobšíková, Ph. D. Název materiálu: Sociální skupiny Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PSY. SP Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Psychologie S3 Ročník: Sociální činnost – 3. ročník Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

Anotace Psychologie.. Učební materiál pro výuku předmětu psychologie. Prezentace k vysvětlení nových nebo opakování již probraných témat z oblasti sociální psychologie – sociální skupiny. Prezentace k vysvětlení nových nebo opakování již probraných témat z oblasti sociální psychologie – sociální skupiny.

Metodické pokyny Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, v jejíž první části je zpracována teorie k danému učivu. Text je vhodný k výkladu při probírání nové látky na téma sociální skupiny. Druhá část DUMu obsahuje otázky k procvičení. Ve výuce je možná samostatná i skupinová práce. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, v jejíž první části je zpracována teorie k danému učivu. Text je vhodný k výkladu při probírání nové látky na téma sociální skupiny. Druhá část DUMu obsahuje otázky k procvičení. Ve výuce je možná samostatná i skupinová práce. K použití DUMu ve výuce je zapotřebí PC s programem PowerPoint a dataprojektor. K použití DUMu ve výuce je zapotřebí PC s programem PowerPoint a dataprojektor.

Zdroje ČECHOVÁ, Věra, Alena MELLANOVÁ a Marie ROZSYPALOVÁ. Speciální psychologie. 3. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, ISBN NAKONEČNÝ, Milan. Sociální psychologie. 1. vyd. Praha: Academia, 1999, 287 s. ISBN ŘEZÁČ, Jaroslav. Sociální psychologie. 1. vyd. Brno: Paido, ISBN

Zdroje [online]. [cit ]. Dostupné z: lidsk%C3%A9-skupina-silueta-68145/ [online]. [cit ]. Dostupné z: po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D-kl%C3%A1vesnice- siluety po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D-kl%C3%A1vesnice- siluety [online]. [cit ]. Dostupné z: neon-green neon-green-65932

Zdroje [online]. [cit ]. Dostupné z: ochrana [online]. [cit ]. Dostupné z: twitter twitter-65930

Sociální skupiny Člověk žije obklopen lidmi, ke kterým si utváří určité vztahy. Sociální skupina je tvořena třemi a více lidmi. Sociální skupinu charakterizuje to, že její členové jsou navzájem v meziosobních vztazích (interakci), sociální vztahy jsou nějakým způsobem strukturované (organizace) a v neposlední řadě jsou vzájemně závislí.

Sociální skupiny Obr. č. 1

Význam sociálních skupin Zprostředkovávají působení makrosociálního prostředí. Mají formativní vliv, tedy podílejí se na dotváření sociálních rysů osobnosti. Ovlivňují individuální výkonnost. Posilují sociální identitu jedince – uspokojují důležité sociální potřeby: □ □sounáležitost – být s lidmi □ □být akceptován – přijímán □ □získat uznání, úctu □ □seberealizovat se

Druhy (klasifikace sociálních skupin) malé a velké malé a velké formální a neformální formální a neformální primární a sekundární primární a sekundární členské a vztažné (referenční) členské a vztažné (referenční) Obr. č. 2

Malé sociální skupiny Jedná se o skupiny: □ □kde se spolu navzájem všichni znají a komunikují tváří v tvář, jsou tedy v přímé interakci □ □mají blízké či shodné cíle a hodnoty □ □jsou vřazeni do skupinové struktury (systém pozic a rolí) □ □respektují normy skupinového života První sociální skupinou, do které se člověk rodí, je rodina, následuje okruh kamarádů, vrstevníků, zájmový kroužek, pracovní skupina atp.

Velké sociální skupiny Velké sociální skupiny mají velký počet členů, vzájemně se obvykle neznají, nekomunikují každý s každým a již vyžadují určitou formu organizace. Velké sociální skupiny mají velký počet členů, vzájemně se obvykle neznají, nekomunikují každý s každým a již vyžadují určitou formu organizace. Mají však společný cíl, názor, přesvědčení, ideologii, symboly (odznaky, vlajky, stejnokroje, obřady). Mají však společný cíl, názor, přesvědčení, ideologii, symboly (odznaky, vlajky, stejnokroje, obřady). Takovou skupinou je např. velká škola, větší závod, politická strana, velká nemocnice, vojenský pluk, národ… Takovou skupinou je např. velká škola, větší závod, politická strana, velká nemocnice, vojenský pluk, národ… Obr. č. 3

Formální a neformální skupiny Formální skupiny: Formální skupiny: □Vznikají zpravidla administrativní cestou a jsou vytvářeny za určitým účelem. □Je to např. studijní skupina (třída), vojenská jednotka, sportovní oddíl, nemocniční oddělení. Neformální skupiny: Neformální skupiny: □Jsou takové, které jsou založeny na skutečných osobních vztazích, vznikají tedy spontánně, na základě vzájemných sympatií. □Nemají zpravidla stanovený cíl, pokud ano, vytváří si jej samotná skupina, vztahy zde mohou být proměnlivé □Je to např. parta přátel na večírku, skupina dětí na hřišti.

Primární skupiny Za základní znaky primární skupiny je považován intimní kontakt tváří v tvář a kooperace (spolupráce, součinnost), dále potom relativní stálost, sympatie, malý počet členů a intenzivní vliv na člena. Za základní znaky primární skupiny je považován intimní kontakt tváří v tvář a kooperace (spolupráce, součinnost), dále potom relativní stálost, sympatie, malý počet členů a intenzivní vliv na člena. Příkladem je rodina. Příkladem je rodina. Obr. č. 4

Sekundární skupiny Sekundární (druhotná skupina) většinou následuje v čase za primární skupinou, tedy každá další skupina, do které se jedinec během života dostane. Sekundární (druhotná skupina) většinou následuje v čase za primární skupinou, tedy každá další skupina, do které se jedinec během života dostane. Má druhotný význam pro socializaci jedince. Má druhotný význam pro socializaci jedince. Jedná se například o zájmové skupiny, sportovní družstva apod. Jedná se například o zájmové skupiny, sportovní družstva apod.

Členské a referenční skupiny Členské skupiny jsou skupiny, jejichž jsem členem Členské skupiny jsou skupiny, jejichž jsem členem Referenční nebo-li vztažné, zase ty, jejichž členem bych chtěl být. Referenční nebo-li vztažné, zase ty, jejichž členem bych chtěl být. Obr. č. 5

Vliv skupiny na jednotlivce Skupina může působit na jedince jak kladně, tak i negativně. Skupina může působit na jedince jak kladně, tak i negativně. Za kladné působení považujeme: Za kladné působení považujeme: □Ovlivňuje utváření osobnosti □Uspokojuje psychosociální potřeby □Ovlivňuje výkonnost a vede k osvojení nových vědomostí a dovedností □Učí lepší spolupráci a komunikaci s druhými Nepříznivý vliv skupiny Nepříznivý vliv skupiny □Nekritické přijímání názorů skupiny □Podlehnutí tlaku skupiny (predelikventní party, náboženské sekty)

Test 1. Sociální skupina je: a.každé seskupení nejméně 3 lidí b. b.nemá formativní vliv, tedy nepodílí se na dotváření sociálních rysů osobnosti c. c.členové nejsou navzájem v meziosobních vztazích (interakci) 2. Malá sociální skupina je: a.seskupení 2–3 členů b.seskupení 30–40čelenů c.seskupení 50 a více členů

Test 3. Primární sociální skupina a.navazuje na každou prvotní skupinu b.je to sociální skupina, do níž se člověk rodí – rodina c.je stanovena na základě vzájemných sympatií 4. Vztažná neboli referenční skupiny a.skupina, které jsem členem b.skupina daná na základě formálních pravidel c.skupina, jejíž členem bych chtěl být

Test 5. Formální skupina: a.je dána administrativní cestou b.náhodné se skupení lidí – fotbalový zápas, diváci v divadle c.má malý počet členů, kteří se ale navzájem neznají

Vyhodnocení testu 1. a. 2. b. 3. b. 4. c. 5. a.