Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
11 orgánových soustav Soustava kosterní, svalová, oběhová, dýchací, trávicí, kožní, vylučovací, pohlavní, endokrinní, nervová, smyslová.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování - centrální nervová soustava
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_12.
Obvodová nervová soustava
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_15.
Nervová soustava.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_06.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Nervová soustava- úvod
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Centrální nervová soustava
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Centrální nervový systém
Řízení organismu Filip Bordovský.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
Receptory: Olga Bürgerová.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Nervová soustava.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Reflexy.
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Škola Střední průmyslová škola Zlín
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
1. Nervová soustava: úvod.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0580 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_04 Tematická oblast: Psychologie a pedagogika Cílová skupina žáci školy Téma: Nervová soustava člověka Anotace: Autor: Mgr. Olga Koutenská Datum vytvoření: 06.08.2012

Nervová soustava člověka

Stavba nervové soustavy Neuron – dendrity, axon, synapse

Vegetativní nervová soustava Vlákna vedoucí k vnitřním orgánům Autonomní Tato soustava se uplatňuje ve vnějších projevech duševního života (zčervenání, pocení…)

Periferní nervová soustava Složena z receptorů, dostředivého a odstředivého nervstva Receptor = citlivé nervové zakončení na povrchu kůže, ve smyslových orgánech

Centrální nervová soustava Skládá se z míchy, prodloužené míchy a mozku Mícha je uložena v páteřním kanálu, jsou v ní centra některých orgánů Prodloužená mícha – spojuje míchu s mozkem, je zde centrum dýchání a srdeční akce + jiné Mozek – složení: zadní a střední mozek, mezimozek a velký mozek

C.N.S. Mozeček – koordinace pohybů, rovnováhy Mozková kůra – nositel duševního života

Funkce nervové soustavy Nervový impuls (vzruch) – je fyzikálně chemický proces, který začíná v receptorech a šíří se směrem od dendritu Po přechodu nervového impulsu se nervové vlákno vrací do původního stavu a je připraveno na další impuls

Funkce N.S. Útlum – je fyzikálně chemický proces Pravidelně se střídá se vzruchem Útlum chrání N.S. před vyčerpáním Dělení útlumů: Nepodmíněné (vrozené) – spánek Podmíněné (naučené, získané) – vyhasínání reflexů

Reflex Je základní činnost N.S. Jde o odpověď organismu na určitý podnět Dělení reflexů: Nepodmíněné = vrozené, stálé, neměnné, přítomny již u novorozence Podmíněné = získané během života

Pokud podmíněný reflex ztrácí pro jedince význam, vyhasíná (odstraní se tak přetížení mozku)

Reflexní oblouk Je složen z: Receptoru (oko, ucho) Dostředivého nervu Centra (mícha, mozek) – zde je zpracován impuls a odpověď na něj Odstředivého nervu – odvádí příkaz Efektoru – neurony ve svalech, které plní příkaz

Fylogenetický vývoj psychiky Znamená historický vývoj živých bytostí od nejjednodušších ke složitým. Historický vývoj psychiky První psychický jev vznikl zároveň se vznikem nervové soustavy

Fylogenetický vývoj psychiky Síťová = difúzní nervová soustava Uzlová nervová soustava Trubicovitá nervová soustava

Společenská podmíněnost psychiky Převážnou část činností vykonáváme ve spolupráci s druhými lidmi, nebo alespoň s využitím jejich práce Člověk je společenský tvor, styk s druhými lidmi je pro jeho rozvoj nesmírně důležitý Izolace nepříznivě ovlivňuje psychický vývoj

Společenská podmíněnost psychiky Lidská psychika se formuje od dětství působením druhých lidí a společnosti Př.: Amala a Kamala Př.: Pokus ve zvukotěsné kabině

zdroj ROZSYPALOVÁ, Phdr. Marie; ČECHOVÁ, Phdr. Věra; MELLANOVÁ CSC., Phdr. Alena.Psychologie a pedagogika 1. Praha: Informatorium Praha, 2003, ISBN 80-7333-014-8. PAULÍKOVÁ, Phdr. Lea. Psychologie pro tebe. Praha: Informatorium Praha, 1998, ISBN 80-85427-30-0.