Formy denní péče o děti do 6 let ve francii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je financován z programu OPL ZZ a státního rozpočtu.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Čistá mzda a částka k výplatě
Kariérové poradenství
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Gastouderopvang Holandský boom hlídání dětí a jeho dopady na pečovatele Tijne Berg- le Clercq 30. listopadu 2010.
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Zaměstnání mladistvých
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Služba péče o děti v dětské skupině
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Správa sociálního zabezpečení
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Financování regionálního školství
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
MUDr. František Schneiberg
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Rodinná politika Sociální politika II.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Transkript prezentace:

Formy denní péče o děti do 6 let ve francii Mgr. Jana Paloncyová Ph.D. Výzkumná pracovnice ve Výzkumném ústavu práce a sociálních věcí, v.v.i.

„Formy individuální denní péče o děti ve Francii – mateřské asistentky “ CZ.1.04/5.1.01/77.00038 Jana Paloncyová

Projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Mezinárodní spolupráce: - l´Institut d´Études Politiques Sciences Po d´Aix- en-Provence - Caisse d´allocations familiales des Bouches-du- Rhône (Marseille) 4

Proč Francie? země s vysokou úrovní plodnosti a podílem rodin se třemi a více dětmi země s vysokou mírou zapojení žen-matek na trhu práce velmi rozvinutý systém nerodinné péče o děti (zejména do 3 let) v kolektivních zařízeních, ale i nerodinné individuální péče – mateřské asistentky propracovaný systém financování a kontroly služeb péče 5

6

Péče o děti do 3 let ve Francii – tzv. převážná 7

Mateřské asistentky – historický nástin I. profese poprvé zákonně definována v roce 1977: MA pečuje o cizí děti mladší 3 let ve své domácnosti povolení od departementálního úřadu (PMI) v místě bydliště na 1 rok plat od rodičů – stanoveno minimum + povinnost sociálních odvodů, daní, obecná práva dle zákoníku práce – nárok na dovolenou apod. nepovinný 60-ti hodinový kurz v průběhu prvních 5 let 1988 založena odborová organizace od 1989 zakládána tzv. střediska mateřských asistentek („les relais des assistantes maternelles“- RAM) - místo setkávání MA, rodičů i celých rodin poskytující profesionálního poradenství MA a informace rodičům 1990 – příspěvek rodičům na hlídání dětí mateřskou asistentkou (AFEAMA) Text str. 19 8

Mateřské asistentky – historický nástin II. 1992 další zákonné úpravy: licence na 5 let, udělována předsedou Generální rady departementu na základě doporučení Úřadu na ochranu matky a dítěte (PMI) mzda valorizována na 2,25 násobek minimální hodinové mzdy/den počet současně hlídaných dětí omezen na 3 povinnost 60-ti hodinového kurzu během 5 let (20 hodin v průběhu prvních 2 let) - vývoj dítěte, pedagogické základy, zásady bezpečnosti a péče o dítě, administrativní a právní předpisy vážící se k výkonu profese, zásady vztahu rodič-dítě-mateřská asistentka, zvládání krizových situací možnost rodičů odepsat až 25 % nákladů na péči z daní (s maximem) 2004 – kolektivní smlouva mezi svazem drobných zaměstnavatelů a odborovými svazy Text str. 19 9

Mateřské asistentky - současný stav (po 2005) LICENCE - obsah žádost + osobní pohovor + návštěva v domácnosti - PMI počet dětí – až 4 děti (včetně vlastních do 3 let) věk dětí rozmezí hodin 5 let – žádost o obnovení licence – znovu posouzená evidence – PMI, RAM, CAF II. LICENCE – podmínky péče musí přispívat ke zdárnému fyzickému, psychickému vývoji dítěte, obecně k jeho celkovému rozvoji a spokojenosti lékařská prohlídka byt/dům školení – 60 hodin do 6 měsíců od podání žádosti a před přijetím prvního dítěte (i první pomoc) + 60 hodin do 2 let od udělení licence Text str. 19 10

Upřesnění kritérií - 2012 upřesnění osobnostních předpokladů – zdraví dětí, komunikační dovednosti, výchovné schopnosti, schopnosti reagovat na nečekané situace, znalost profese – povinnosti, legislativa materiální podmínky - byt/dům – velikost, příslušná vybavenost, bezpečnost, možnosti přivolat pomoc, okolní prostředí, přítomnost zvířat, doprava/vycházky pojištění odpovědnosti přijetí každého dalšího dítěte do počtu dětí, který je uveden v licenci, musí být nahlášeno PMI v případě stěhování je do 1 měsíce provedeno místní šetření pokud chce MA zvýšit max. počet dětí, příp. změnit věkové kategorie dětí, musí podat písemnou žádost (doba projednání 2 měsíce) Text str. 20 11

Praxe péče mateřských asistentek Smlouva s rodiči – daný obsah, přesné předpisy pro vypovězení smlouvy Mzda - minimální hrubá mzda (2,65 €) na péči o jedno dítě za hodinu (asistentka má v péči většinou dětí více – max. však 4), maximum pro nárok rodičů na sociální dávky vážící se k nerodičovské péči o děti mladší 6 let, nejčastěji mzda mezi 3 a 4 €/ hodinu, dle lokální nabídky a poptávky Mateřská asistentka pracuje pro více rodin současně  hodinový tarif i celková měsíční mzda placená různými rodinami různá dle např.: - počtu hodin poskytované péče, - denního/týdenního rozpisu péče (večerní hodiny apod.), - specifických potřeb dítěte, - kvalifikace a zkušeností mateřské asistentky 12

Finanční podpora dávky pro rodiny s dětmi v péči mateřské asistentky – reforma 2004 : děti mladší 6 let; rodiče musí mít minimální pracovní příjem, nezaměstnaní nebo studenti; denní hrubá mzda max. 47 € výše dávky se odvíjí od příjmu rodiny a věku dětí, rodina však sama platí minimálně 15 % její mzdy; možnost současně pobírat rodičovský příspěvek 2. rodina jako zaměstnavatel neplatí sociální pojištění mateřské asistentky 3. daňové zvýhodnění pro rodiny: - dítě mladší 6 let rodiče musí oba pracovat daňový bonus – 50 % ročních nákladů, max. 1150 € ročně na jedno dítě 4. daňová zvýhodnění pro mateřské asistentky 13

Profil mateřských asistentek ženy středního a staršího věku, ale i např. mladé ženy mající vlastní malé děti sociodemografické charakteristiky MA podmíněny regionálně – lokální poptávka po nerodičovské péči, nezaměstnanost 2005: průměrný věk mateřské asistentky 45,5 let, úplná rodina, vlastní děti (starší 6 let); před udělením licence v 15 % nezaměstnané, 41 % ekonomicky neaktivní (v domácnosti apod.), 41 % jiné profese 14

Centra mateřských asistentek (MAM) centra sdružují mateřské asistentky mateřská asistentka je zaměstnancem konkrétní rodiny/rodin, ale péče o děti je fakticky vykonávána v centru, nikoli v její domácnosti - oprávnění v rámci své licence v centru max. 4 asistentky se 4 dětmi Střediska mateřských asistentek (RAM) místo setkávání mateřských asistentek, rodičů i celých rodin poskytující profesionální poradenství asistentkám a informace rodičům 15

Rodinná zařízení (MAF) rodinné jesle, neboli zařízení rodinné péče - sdružují mateřské asistentky s licencí, které mohou ve své domácnosti pečovat o 1 až 4 děti, většinou mladší 4 let jednou nebo dvakrát týdně se mateřské asistentky se svěřenými dětmi schází v prostorách jeslí socializace a celkový rozvoj dětí, formální i neformální kontrola péče asistentky mateřské asistentky odborně zastřešeny a vedeny odborníky mateřská asistentka zaměstnancem jeslí, zřizovatel často obec 16

Děkuji za pozornost! 10.10.2013 konference „Rozmanitost forem předškolní péče ve Francii – inspirace pro Českou republiku“ http://www.vupsv.cz/index.php?p=care_for_children&site=default