Metody dělení složek směsí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Chemické prvky-nekovy č.1
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek směsí 1
Typy chemických reakcí
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Metody oddělování složek směsí
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Chemická reakce, chem. rovnice
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oddělujeme složky směsí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Směsi Opakovací otázky
Oddělování složek směsí
Acidobazické indikátory
Vlastnosti a reakce kyselin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SMĚSI HRA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

Metody dělení složek směsí ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Metody dělení složek směsí Aktivita č.5: Tajemství chemie Prezentace č. 3 Autor: Jana Horáková

Osnova Definice směsi Dělení směsí Metody užívané k oddělení složek směsí Usazování Filtrace Destilace Sublimace Hmotnostní zlomek ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Směs Směs: soustava složená z několika různých (minimálně 2) chemicky čistých látek vlastnosti směsi závisejí na složení, velikosti částic směsi a jejich vzájemném rozmístění (1) Příklady směsí: Vzduch je směs kyslíku, dusíku, oxidu uhličitého a vodní páry aj. Žula je směs křemene, živce a slídy. Ocet je směs kyseliny octové, vody a karamelu. ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Dělení směsí Stejnorodá směs = roztok Různorodá směs Směs, ve které okem ani mikroskopem jednotlivé složky rozlišit nemůžeme Příklad: vzduch, mořská voda, mosaz, ocet, roztok cukru, roztok peroxidu vodíku Směs, ve které můžeme rozlišit jednotlivé složky okem, lupou nebo mikroskopem Příklad: žula, ovocný kompot, bramborový salát, hovězí polévka s nudlemi ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)

Metody užívané k oddělení složek směsí Usazování Oddělení vzájemně nerozpustných složek směsí na základě odlišné hustoty Příklad: oddělování vody a oleje v dělící nálevce ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (3)

Oddělování pevných a kapalných(popř. plynných)složek z jejich směsí Filtrace Oddělování pevných a kapalných(popř. plynných)složek z jejich směsí Využívá se při ní rozdílné velikosti částic jednotlivých složek směsi Filtr je materiál, který zachycuje pevné složky směsi při filtraci Filtrát je složka směsi, která se při filtraci jímá po průchodu filtrem (2) ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Filtrace Postup při úpravě filtračního papíru Složení aparatury na filtraci pevných složek od kapaliny ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)

Destilace Oddělování kapalné složky ze směsí, využívá se rozdílné teploty varu složek Při zahřívání se z destilační nádoby více odpařuje ta složka, která má menší teplotu varu ( ze směsi vody a ethanolu je to ethanol) Destilát je složka oddělená ze směsi destilací, jímá se na konci chladiče Příklad: výroba alkoholických nápojů(destilátů) destilací zkvašených plodů ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Destilace ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)

Desublimace= děj opačný sublimaci Oddělování složek směsí, při zahřívání pevná látka netaje, ale mění se přímo v páru(plynné skupenství), z níž po ochlazení vzniká opět pevná látka = sublimát Desublimace= děj opačný sublimaci Příklad sublimujících látek: jod, naftalen, kyselina benzoová, chlorid amonný, chlorid rtuťnatý ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Hmotnostní zlomek Příklad: Do hrnku s 150 g čaje jsme nasypali 5 g cukru. Vypočítejte, kolik procent cukru roztok čaje obsahuje. Řešení: 𝑚(𝑠)= 5 g 𝑚= 5 g + 150 g = 155 g 𝑤(𝑠)= ? 𝑤(𝑠)= 𝑚(𝑠) 𝑚 𝑤(𝑠)= 5 155 𝑤(𝑠)=0,032258 = 3,2258% Odpověď: Roztok čaje obsahuje 3,2258% cukru. Slouží k vyjádření složení roztoků 𝑤(𝑠)= 𝑚(𝑠) 𝑚 𝒘(𝒔) – hmotnostní zlomek látky rozpuštěné v roztoku 𝒎(𝒔) – hmotnost látky rozpuštěné v roztoku 𝒎 – hmotnost roztoku (2) ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Hmotnostní zlomek v praxi označení složení výrobků: ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (4)

Zdroje Knihy: 1. Vacík, Jiří, Barthová, Jana, Pacák, Josef, Strauch, Bohuslav, Svobodová Miloslava, Zemánek, František. Přehled středoškolské chemie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1993. ISBN 80-04-26388-7. 2. Beneš, Pavel, Pumpr, Václav, Banýr, Jiří. Základy chemie 1 pro 2.stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha : FORTUNA, 1993. ISBN 80-7168-720-0. Obrázky: Obrázky nalezeny pod licencí Creativ Commons nebo Public domain. 3. www.technosklo.com. [Online] 9. 4 2013. [Citace: 4. 9 2013.] http://www.technosklo.com/cz/index.php?page=katalog/laboratorni-sklo/delici-nalevka-dle-squibba-s-pe-zatkou-a-teflonovym-kohoutem. 4. Vlastní tvorba.   ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293