Metody dělení složek směsí ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Metody dělení složek směsí Aktivita č.5: Tajemství chemie Prezentace č. 3 Autor: Jana Horáková
Osnova Definice směsi Dělení směsí Metody užívané k oddělení složek směsí Usazování Filtrace Destilace Sublimace Hmotnostní zlomek ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293
Směs Směs: soustava složená z několika různých (minimálně 2) chemicky čistých látek vlastnosti směsi závisejí na složení, velikosti částic směsi a jejich vzájemném rozmístění (1) Příklady směsí: Vzduch je směs kyslíku, dusíku, oxidu uhličitého a vodní páry aj. Žula je směs křemene, živce a slídy. Ocet je směs kyseliny octové, vody a karamelu. ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293
Dělení směsí Stejnorodá směs = roztok Různorodá směs Směs, ve které okem ani mikroskopem jednotlivé složky rozlišit nemůžeme Příklad: vzduch, mořská voda, mosaz, ocet, roztok cukru, roztok peroxidu vodíku Směs, ve které můžeme rozlišit jednotlivé složky okem, lupou nebo mikroskopem Příklad: žula, ovocný kompot, bramborový salát, hovězí polévka s nudlemi ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)
Metody užívané k oddělení složek směsí Usazování Oddělení vzájemně nerozpustných složek směsí na základě odlišné hustoty Příklad: oddělování vody a oleje v dělící nálevce ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (3)
Oddělování pevných a kapalných(popř. plynných)složek z jejich směsí Filtrace Oddělování pevných a kapalných(popř. plynných)složek z jejich směsí Využívá se při ní rozdílné velikosti částic jednotlivých složek směsi Filtr je materiál, který zachycuje pevné složky směsi při filtraci Filtrát je složka směsi, která se při filtraci jímá po průchodu filtrem (2) ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293
Filtrace Postup při úpravě filtračního papíru Složení aparatury na filtraci pevných složek od kapaliny ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)
Destilace Oddělování kapalné složky ze směsí, využívá se rozdílné teploty varu složek Při zahřívání se z destilační nádoby více odpařuje ta složka, která má menší teplotu varu ( ze směsi vody a ethanolu je to ethanol) Destilát je složka oddělená ze směsi destilací, jímá se na konci chladiče Příklad: výroba alkoholických nápojů(destilátů) destilací zkvašených plodů ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293
Destilace ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (2)
Desublimace= děj opačný sublimaci Oddělování složek směsí, při zahřívání pevná látka netaje, ale mění se přímo v páru(plynné skupenství), z níž po ochlazení vzniká opět pevná látka = sublimát Desublimace= děj opačný sublimaci Příklad sublimujících látek: jod, naftalen, kyselina benzoová, chlorid amonný, chlorid rtuťnatý ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293
Hmotnostní zlomek Příklad: Do hrnku s 150 g čaje jsme nasypali 5 g cukru. Vypočítejte, kolik procent cukru roztok čaje obsahuje. Řešení: 𝑚(𝑠)= 5 g 𝑚= 5 g + 150 g = 155 g 𝑤(𝑠)= ? 𝑤(𝑠)= 𝑚(𝑠) 𝑚 𝑤(𝑠)= 5 155 𝑤(𝑠)=0,032258 = 3,2258% Odpověď: Roztok čaje obsahuje 3,2258% cukru. Slouží k vyjádření složení roztoků 𝑤(𝑠)= 𝑚(𝑠) 𝑚 𝒘(𝒔) – hmotnostní zlomek látky rozpuštěné v roztoku 𝒎(𝒔) – hmotnost látky rozpuštěné v roztoku 𝒎 – hmotnost roztoku (2) ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293
Hmotnostní zlomek v praxi označení složení výrobků: ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 (4)
Zdroje Knihy: 1. Vacík, Jiří, Barthová, Jana, Pacák, Josef, Strauch, Bohuslav, Svobodová Miloslava, Zemánek, František. Přehled středoškolské chemie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1993. ISBN 80-04-26388-7. 2. Beneš, Pavel, Pumpr, Václav, Banýr, Jiří. Základy chemie 1 pro 2.stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha : FORTUNA, 1993. ISBN 80-7168-720-0. Obrázky: Obrázky nalezeny pod licencí Creativ Commons nebo Public domain. 3. www.technosklo.com. [Online] 9. 4 2013. [Citace: 4. 9 2013.] http://www.technosklo.com/cz/index.php?page=katalog/laboratorni-sklo/delici-nalevka-dle-squibba-s-pe-zatkou-a-teflonovym-kohoutem. 4. Vlastní tvorba. ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293