Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Oběhová soustava Adam Klimeš.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Digitální učební materiál
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Digitální učební materiál
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Digitální učební materiál
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Oběhová soustava člověka
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Pohyb zaměstnanců v podniku Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Oběhová soustava a krev
Tělní tekutiny KREV.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
Přírodověda pro 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Oběhová soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Požární ochrana Tematická oblast: Zdravotnická příprava Téma: Krev Ročník: 2. Datum vytvoření: srpen 2013 Název: VY_32_INOVACE_09.1.10.ZDP Anotace: Vlastnosti a funkce krve, složení krve, krevní plazma, krevní destičky, červené krvinky, bílé krvinky. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.

KREV

VLASTNOSTI A FUNKCE KRVE červená, neprůhledná, vazká tekutina, nepostradatelná pro život člověka koluje v těle krevním oběhem (krevní cévy – tepny, žíly, vlásečnice) zásobuje tělesné tkáně množstvím nezbytných látek (živinami, kyslíkem) odvádí z těla škodlivé látky (oxid uhličitý) rozvod tepla po těle

VLASTNOSTI KRVE tekutá tkáň složená z plazmy a buněk (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky) tvoří asi 1/13 hmotnosti těla (muži 5 – 6 litrů, ženy 4,5 l) člověk snese ztrátu krve cca 550 ml náhlá ztráta krve 1500 ml je životu nebezpečná pomalý úbytek člověk snáší lépe, může přežít ztrátu až 2500 ml

SLOŽENÍ KRVE tekutá tkáň složená z plazmy a buněk (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky) bílá krvinka červená krvinka krevní destička

KREVNÍ PLAZMA tekutá, nejobjemnější složka krve žlutá vazká tekutina v těle člověka je této tekutiny 3 – 3,5 litru (5% tělesné hmotnosti) tvoří ji z 90 % voda, 10% organické (bílkoviny, hormony, vitamíny, glukóza) a anorganické látky (soli) látky v plazmě podporují srážení krve

ČERVENÉ KRVINKY krevní, bezjaderná buňka - erytrocyty obsahuje červené krevní barvivo (hemoglobin), na který se váže kyslík a oxid uhličitý vznikají v kostní dřeni nejpočetnější buněčná složka krve žijí 90 – 120 dnů staré nebo poškozené krvinky se odstraňují v játrech a slezině

BÍLÉ KRVINKY leukocyty zajišťují funkci imunitního systému zrají v kostní dřeni délka života je pouze několik hodin jsou nositeli protisrážlivé látky – heparinu slouží k obraně proti infekci (tvoří protilátky a pohlcují bakterie)

KREVNÍ DESTIČKY trombocyty životnost kolem 4 dnů vznik v kostní dřeni části buněk bez jádra nepravidelného tvaru mají vysokou schopnost shlukovat se a přilnout ovlivňují srážení krve → důležité při zástavě krvácení (vytvoření „strupu“) snížení počtu krevních destiček – špatná srážlivost krve

OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Jakou funkci v těle plní krev? Zásobuje tělesné tkáně množstvím nezbytných látek(živiny, kyslík) odvádí z těla škodlivé látky (oxid uhličitý), rozvádí teplo po těle. 2) Jakou ztrátu krve člověk snese? Ztráta cca 500 ml člověka neohrozí. 3) Z čeho se skládá krev? Z plazmy a z buněk (krevní destičky, červené a bílé krvinky). 4) K čemu slouží bílé krvinky? Slouží k obraně proti infekci (tvoří protilátky, pohlcují bakterie)

OTÁZKY K PROCVIČENÍ 5) Jak na první pohled poznáte rozdíl mezi plazmou a krví? Krev má červenou barvu a plazma je žlutá vazká tekutina. 6) Jaká složka krve podporuje srážlivost? Krevní destičky. 7) Kde se vytváří červené krvinky? V kostní dřeni. 8) Co znamená termín hemeglobin? Červené krevní barvivo.

Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000 ISBN 80 - 86297 - 05 - 5. Klipart – dostupný pod licencí Microsoft Office 2003 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/