Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P06/4. 2. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Opakování - krev a krevní cévy
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Oběhová soustava.
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: PřírodopisTřída: VIII. Tematický okruh: Cévní soustava Téma: KREV Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro OSMÝ ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z:

KREV

Funkce krve – Transport Rozvádí v těle kyslík z plic ke tkáním a odvádí oxid uhličitý z tkání do plic Přivádí tkáním výživné látky a odvádí zplodiny látkové výměny Rozvádí po těle vitamíny a hormony – Obnova udržuje stálou tělesnou teplotu – Obrana obrana organismu proti infekci (protilátky, bílé krvinky)

Krev - vlastnosti červená,neprůhledná kapalina 6-8%celkové hmotnosti tj. asi 5l Neustále obnovuje své vlastnosti a stálost složení Umožňují to orgány :játra,plíce, slezina, kostní dřeň Skládá se z tekuté plazmy a krevních tělísek, které v ní plavou

Složení krve 1) plazma 2) destičky 3) bílé krvinky 4) červené krvinky

Krevní plazma Průhledná, nažloutlá kapalina, tvoří až 55% objemu krve Obsahuje: – 92% vody – 7,1% bílkovin, cukrů a tuků důležité jsou albuminy, imunoglobuliny a bílkoviny důl. pro srážení krve 0,9% anorganických látek

Krevní tělíska Červené krvinky (erytrocyty) Bezjaderné, koláčkovitý tvar, V 1 mm 3 4-5milionů Hlavní úkol - přenos kyslíku, obsahují barvivo hemoglobin Krev bohatá na kyslík je jasně červená, bez kyslíku je tmavší Tvoří 40-44% objemu krve Žijí 100 až 120 dní Vznikají v červené kostní dřeni Zanikají ve slezině, játrech a mízních uzlinách

Krevní tělíska Bílé krvinky (leukocyty) Dělí se na granulocyty a agranulocyty ( podle možnost barvení) čísla1,2,3 označují bílé krvinky V 1mm 3 je obsaženo 6-10tis – při onemocnění množství stoupá Životnost je několik hodin – týden až měsíc Mají schopnost fagogytózy – Pohlcují cizí částice (bakterie) – nebo vytváří protilátky Vznikají v krvetvorné kostní – dřeni nebo kostní tkáni

Krevní tělíska Krevní destičky (trombocyty) Nejmenší Bezbarvé, bezjaderné, nepravidelný tvar Vznikají v kostní dřeni jako odštěpky buněk kostní dřeně Jsou to pouze části buněk Uplatňují se při zástavě krvácení Normální počet tis v 1mm3 Životnost asi 12 dní Zvýšené množství může způsobit trombózu Nedostatek krvácivost

Srážení krve V místě poranění – krevní destičky mění fibrinogen (bílkovina v plazmě) na vláknitý fibrin (jako síť) – zachycuje krevní tělíska – vytvoří se „ucpávka“ – krevní koláč v ráně krev.destičky fibrinogen fibrinkrevní koláč

Krevní skupiny

Transfuze krve Na objevu a výzkumu krevních skupin se podílel i profesor psychiatrie LF Jan Jánský (1917) Základním požadavkem při transfuzi je shoda krevních skupin dárce i příjemce Krev se odebírá do krevních konzerv V jednom odběru je možné darovat 450ml krve Zcela zdravý člověk 4-5x do roka Skupina AB univerzální příjemce Skupina O univerzální dárce

Dědičnost krevních skupin Krevní konzerva

Další skupiny krve Kromě skupin A, B, AB, O Další dělení – nejznámější je systém Rh Podle toho se dělí osoby na Rh+ a Rh- Důležité zejména v těhotenství, kdy matka je Rh- a plod Rh+ dochází k fetální erytroblastóze, matčin imunitní systém bojuje proti plodu Může dojít k různým projevům novorozenecké žloutenky až po nervové poruchy Riziko těhotenství, podávání protilátek plodu po porodu

Doplňte

Do tabulky doplň Krevní skupinaAglutinogen V červ. krvinkách Aglutinin V krevní plazmě AAnti B BB žádný O

Obrázky Krevni_skupiny.png Krevni_skupiny.png g g