Světová finanční krize vs. situace v ČR FÓRUM HN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Hospodářská politika státu
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Nominální a reálná úroková sazba
Bankovní systém, centrální banka
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Struktura finančního trhu
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Část VI: Hypoteční úvěry
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Světová finanční krize vs. situace v ČR FÓRUM HN Eduard Janota, náměstek Ministerstvo financí Fórum HN Praha, 5.listopadu 2008

Současná globální situace Ve světě patrně nejhorší situace od roku 1929 Zamrznutí mezibankovních úvěrových trhů i zdravé firmy by mohly mít problém získat úvěrové financování Propad akciových trhů pokles na nejnižší hodnoty za poslední 4-5 let Hrozba recese (nebo drastický pokles růstu) ve většině ekonomik světa MMF snížil odhad růstu světové ekonomiky na 3,9 %. USA a Eurozónu ohrožuje recese Čína: pokles americké poptávky po čínských exportech Exportéři surovin: pokles poptávky Programy podpory finančního sektoru v Evropě již přesahují 2 bil. EUR

Hypotéční krize - vznik Kapitálové trhy USA poprvé zasáhla v polovině července 2007 Do Evropy se přelila v půlce srpna 2007. Příčiny: Nízké úrokové sazby  hypotéky pro méně bonitní klienty (tzv. sub-prime market) i díky sekuritizaci Růst sazeb  neschopnost splácet Nucené prodeje nemovitostí v zástavě  pokles cen nemovitostí  zvýšení ztrát bank

Hypoteční krize - šíření I. Sekuritizace přenesla riziko sub-prime hypoték do všech sektorů finančního trhu Neexistuje evidence, kdo a kolik vlastní cenných papírů, jejichž podkladovým aktivem jsou sub-prime hypotéky Roste nedůvěra mezi bankami  banky si přestávají půjčovat  krize likvidity na mezibankovním trhu

Hypoteční krize - šíření II. Finanční krize Krize likvidity Banky nemají hotovost potřebnou pro běžný provoz  hrozí, že i zdravé banky padnou Nehrozí jen v USA, ale celosvětově (aktiva vázaná na sub-prime hypotéky koupily i neamerické instituce)  nákaza se šíří do dalších ekonomik  Panika na finančních trzích – potřeba likvidity  prodej aktiv (vč. akcií)  propad kapitálových trhů

Hypoteční krize – šíření III. Vliv na reálnou ekonomiku Hrozí zpřísnění úvěrových podmínek  horší dostupnost úvěrů pro podniky  snížení investic Propad cen nemovitostí + růst úroků  pokles spotřeby domácností  Zpomalení ekonomického růstu Snižování sazeb Fed na přelomu roku 2008 Pokles poptávky po importech  Problémy v exportních odvětvích obchodních partnerů (států)

Vliv krize na ČR Český bankovní sektor relativně stabilní Expozice k cenným papírům navázaným na hypotéky dosahují zanedbatelný zlomek bankovních aktiv Neexistují ani výraznější expozice vůči zatím známým problémovým bankám a institucím Banky disponují dostatečnou likviditou Nehrozí „vysávání“ likvidity mateřskými bankami Zpomalení ekonomiky ČR je malá otevřená ekonomika Zprostředkovanému dopadu se nelze se zcela ubránit Poslední odhady růstu pro příští rok klesly ke 3 %. Dříve se odhadovalo až 4,5 % Zmírňující faktory mírné oslabení domácí měny (export) pokles cen komodit

Pozice Ministerstva financí MF podporuje rozumné společné kroky ČS vedoucí ke stabilizaci situace na FT. Souhlasí s myšlenkou obnovení/posílení důvěry na finančních trzích. ALE jednotlivé kroky musí být racionální a proporčně vyvážené. Zaprvé je potřeba mít na mysli, že situace není ve všech zemích stejná a podniknutí rozhodujících kroků je v kompetenci jednotlivých členských států. Dále je nutné, aby jednotlivé ČS při schvalování svých opatření braly v potaz možné dopady těchto kroků na ostatní ČS: Stabilita – kroky jednotlivých členských států nesmí ohrožovat finanční stabilitu ČS, které jsou krizí zasaženy méně (např. přelévání vkladů do bank ČS, které poskytly neomezené garance) Soutěž – instituce ve státech, kde byly vyhlášeny garance by těchto garancí neměly zneužívat k přetahování klientů nebo k navyšování tržního podílu v jiných členských státech. Respektuje konsenzus, ke kterému došlo na Ecofinu (zvýšení garancí na EUR 50 000 - vhodný nástroj k posílení důvěry). Ovšem staví se zásadně proti návrhům neomezených garancí jak v čase, tak v jejich výši.

Odpověď na krizi Monetární politika v rukou nezávislé ČNB Zajištění důvěry střadatelů – revize systému pojištění vkladů (zvýšení garance na 50 tis. EUR, zrušení spoluúčasti) Fiskální politika dřívější reformní kroky se ukazují jako prozřetelné posílením stability veřejných financí nehrozí situace, kterou prožívají některé okolní státy Aktivní přispívání k diskuzi a tvorbě politiky na úrovni EU (hlas rozumu)

Odpověď na krizi: aspekt EU a CZ PRES Základní kontury „odpovědi“ EU na krizi ECOFINy Evropská rada Krizová buňka (neformální mechanismus varování) Revize právních textů Globální koordinace změny mezinárodní finanční architektury Summity (G 20 - globální summit k finanční krizi 15.11.2008)

Role a vize CZ PRES CZ PRES 1. pololetí 2009 Finanční služby – v současnosti projednáváno na úrovni EU množství legislativních návrhů - CRD - UCITS (kolektivní investování) - CRA (ratingové agentury) - DGS (depozitní garanční schémata) - Solventnost II - E-money a další Návrhy v různém stádiu legislativního procesu – role CZ PRES se odvine od dalšího postupu/úspěchu FR PRES

Priority ČR v agendě finančních služeb Bankovnictví: revize směrnice o kapitálové přiměřenosti bank (CRD) Pojišťovnictví: směrnice Solventnost II = významné návrhy – posílení finanční stability = otázka uspořádání dohledu – cílem nalézt rovnováhu mezi pravomocemi a odpovědností domovského a hostitelského orgánu dohledu

Bankovní sektor ČR v detailu „Pozitivní“ aspekty krize Důslednější posuzování bonity žadatelů o úvěr Financování úvěrové aktivity z vkladů od klientů, a proto nižší závislost na mezibankovním trhu Problémy Zamrznutí dluhopisového trhu ČNB zavedla nový typ repo-operace – poskytuje bankám likviditu výměnou za kolaterál v podobě státních dluhopisů Banky však doposud nový nástroj příliš nevyužívají, preferují držet likvidní prostředky Růst sazeb PRIBOR na českém mezibankovním trhu Omezení financování aktivit v reálné ekonomice Problémy zahraničních mateřských bank KBC, matka ČSOB, očekává ztrátu za Q3 ve výši skoro 1 mld. euro v důsledku účetního přecenění investic do CP. Potíže sníží očekávaný čistý zisk ČSOB o 6,2 mld. korun, a banka tak vydělá asi 2,7 mld. Kč. Belgická vláda provedla („preventivní“) doplnění kapitálu KBC, když podobně pomohla již dříve jejím hlavním konkurentům. Erste Bank oznámila expozici 300 mil. EUR vůči islandským dluhopisům.

Poměr bankovních klientských depozit ke klientským úvěrům ke konci 1 Poměr bankovních klientských depozit ke klientským úvěrům ke konci 1. pol. 2008 Více než 100% financování úvěrů přijatými vklady je výhodné při poklesu dostupné likvidity na mezibankovních trzích.

Srovnání zadlužení domácností v EU Nízká úroveň zadlužení domácností např. snižuje náklady obsluhy dluhu a následně zmírňuje tlaky na pokles spotřeby.

Vývoj indexu PX Ztráta od počátku roku do 30.10.2008: -56,4 %

Další segmenty českého FT Kolektivní investování AKAT: čisté výběry z fondů v říjnu 10,2 mld. Nárůst nervozity mezi retailovými investory. Částečný odliv likvidity v době jejího obecného poklesu. Penzijní fondy Pokles likvidity a tržní ceny dluhopisů. Nicméně aktiva jsou držena v dlouhém horizontu (často do splatnosti), výkyv ceny se proto nemusí projevit. Vliv kolísání akciových trhů nízký: Rozhodující část prostředků je i nadále uložena v dluhových cenných papírech. Pojišťovny Předepsané pojistné – pokles dynamiky růstu