KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Další průmyslové kovy – měď, hliník
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
VY_32_INOVACE_G Drahé kovy.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
řada napětí kovů Řada napětí kovů – Beketovova řada kovů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Přechodné prvky, d prvky
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Transkript prezentace:

KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

za běžných podmínek v pevném skupenství (výjimkou je kapalná rtuť) vedou teplo a el.proud jsou tažné, kujné, dobře se slévají, mají kovový lesk Výskyt v lidském těle: Fe v červených krvinkách Na v tkáňových tekutinách K v buňkách Ca v kostech … 1 Hg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třídění kovů Podle hustoty: lehké (Na, Mg, Al, …) těžké (Fe, Cu, Pb, Hg, Cd, …) nebezpečné pro zdraví člověka a dalších organismů! Podle stálosti na vzduchu a ve vlhkém prostředí: ušlechtilé (Pt, Au, Ag, Cu, …) neušlechtilé (Mg, Fe, Zn, …) Podle dostupnosti a ceny: drahé (Pt, Au, Ag, …) ostatní Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

(Fe, Cu, Al, Au, Pt, Ti) Nejpoužívanější kovy na Zemi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Železo jeden z nejrozšířenějších prvků na Zemi nejdůležitější a nejpoužívanější kov v přírodě se vyskytuje v různých sloučeninách (hematit-krevel, magnetit-magnetovec, limonit-hnědel, siderit-ocelek, …) součást krevního barviva hemoglobinu 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Výroba železa: ze železných rud ve vysokých pecích 3 Výroba železa: ze železných rud ve vysokých pecích 4 Vitkovice – vysoké pece Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

- pevná, na vzduchu stála, ale křehká Surové železo – litina - pevná, na vzduchu stála, ale křehká - výroba kotlů, radiátorů, součásti těžkých strojů čisté železo je měkký, stříbřitý kov, který snadno rezne. Proto se velmi často používá ve formě slitin – mají zvýšit jeho tvrdost a odolnost proti korozi. Zkujňováním litiny (odstranění uhlíku a dalších prvků) vzniká: Ocel (nástrojová, nerezavějící, betonářská, chirurgická, …) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Koroze: pomalé změny probíhající na povrchu kovů vlivem vnějších podmínek (vzdušný kyslík, vodní pára, soli, …) - železo se vlivem koroze mění na rez 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Měď výborný vodič tepla a elektřiny Výskyt v přírodě: ryzí, nebo ve sloučeninách 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Koroze: - na vzduchu je měď nestálá, protože se za působení atmosférické vlhkosti a CO2 pasivuje, pokrývá se zelenou měděnkou, která ji účinně chrání proti další korozi 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použití: hlavně v elektronice (elektrické vodiče, součástky,…) střešní krytiny, okapy kotle, chladiče (např. v počítačích, automobilech, …) současné mince obsahují měď (10 Kč, 20 Kč) Součást krevního barviva měkkýšů, hemocyaninu 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bronz (Cu+Sn) Mosaz (Cu + Zn) Slitiny mědi: Bronz (Cu+Sn) Mosaz (Cu + Zn) 10 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hliník dobrý vodič elektrického proudu v přírodě se vyskytuje zejména ve formě sloučenin, nejznámější rudou je bauxit Al2O3 . 2 H2O 11 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

oxid hlinitý tvoří drahé kameny rubín, safír, korund 14 13 18 15 17 16 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

- záznamové médium v CD a DVD discích hliníková fólie – alobal Použití: - záznamové médium v CD a DVD discích hliníková fólie – alobal součást chladičů PC procesorů a pamětí výroba odolných a pevných slitin (např.dural – pro letecký a automobilový průmysl) 20 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zdravotní rizika Al se nevyskytuje v žádné živé tkáni riziko používání hliníkového nádobí! existuje silné podezření, že případný zvýšený výskyt hliníku v krvi může být příčinou vzniku Alzheimerovy choroby tím, že likviduje mozkové a nervové buňky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zlato těžký, měkký, žlutý kov, výborně kujné a tažné (ze zlata se dá vytepat fólie tenká 0,0001mm, z 1g zlata se dá vytepat fólie o ploše 1 m2 , vytáhnout drátek o délce 1km) 21 22 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

jeden z nejlepších vodičů tepla a elektrického proudu 23 jeden z nejlepších vodičů tepla a elektrického proudu v přírodě se nachází ryzí chemicky mimořádně odolné (nereaguje s vodou ani s běžnými kyselinami a hydroxidy) Lučavka královská! směs HNO3:HCl v poměru 1:3, rozpouští ušlechtilé kovy (např. zlato, stříbro, platinu, …) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Čistota zlata se udává v karátech. Ryzí zlato má 24 karátů. 14 karátů = 14 hmotnostních dílů zlata a 10 hmotnostních dílů dalších kovů (např.Cu nebo Ag) Využití zlata: v elektrotechnice k pokovování kontaktů výroba mikročipů výroba paměťových médií s vysokou kapacitou výroba šperků 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Platina těžký, stříbřitě bílý kov chemicky mimořádně odolný Použití: výroba automobilových katalyzátorů výroba léku proti rakovině výroba šperků (vzhledem jako stříbro, které je levnější) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Titan lehký, tvrdý kov odolný proti vnějším vlivům a vysokým teplotám, za běžné teploty nereaguje ani s kyselinami Použití: v letecké a raketové technice k výrobě tryskových motorů a lodních šroubů k výrobě kloubních implantátů stále více je používán i v body piercingu 27 26 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

lehké a pevné slitiny titanu ( s prvky Al, Mn, Zn) se používají na výrobu golfových holí, brýlí, jízdních kol, hodinek, okapů, … slitina titanu a niklu má tvarovou paměť. Je možné ji jakkoliv zdeformovat, přesto se po zahřátí vrátí do výchozího stavu. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Obr.č.1 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercury-element.jpg – volně šiřitelné Obr.č.2 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Železo.PNG – volně šiřitelné Obr.č.3 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schema_kopie.jpg – volně šiřitelné Obr.č.4 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20050124_Vitkovice_blast_furnace.jpg GNU Free Documentation License Obr.č.5 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Rust_and_dirt.jpg Obr.č.6 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Měď.PNG – volně šiřitelné Obr.č.7 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Kupfer_01.jpg Obr.č.8 – vlastní archiv autora Obr.č.9 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bronz_díszpajzs.jpg – volně šiřitelné Obr.č.10 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Museum_Hradec_Králové_244.JPG Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Obr.č.11 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Electron_shell_013_Aluminium.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č.12 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Bauxit_001.jpg Obr.č.13 – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Rubin013.JPG – volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

GNU Free Documentation License Obr.č.14 – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Several_corundum_crystals.jpg GNU Free Documentation License Obr.č.15 – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Rubin.jpg Obr.č.16 – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Rubin_Indie.jpg Obr.č.17 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/1szafir_Madagaskar.jpg Obr.č.18 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Korund_-_Leukosaphir_-_Ceylon.jpg Obr.č.19 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aluminum_Metal.jpg – volně šiřitelné Obr.č.20 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Aluminium.jpg – volně šiřitelné Obr.č.21 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kanazawa_Gold_Factory.jpg Creative Commons Attribution 2.5 Generic license. Obr.č.22 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_079_Gold.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č.23 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Native_gold_nuggets.jpg – volně šiřitelné Obr.č.24 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nancy_Johnson.jpg – volně šiřitelné Obr.č.25 - http://commons.wikimedia.org/wiki/Periodic_table Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Obr.č.26 - 28 – vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.