Vodič a izolant v elektrickém poli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

Elektrostatika.
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektřina.
Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektrický náboj a jeho vlastnosti
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Odkud se bere elektřina
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Siločáry elektrického pole
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI
Elektrické vlastnosti I.
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Magnetické pole.
Vodič a izolant v elektrickém poli
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrické vlastnosti látek
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Elektrické vlastnosti látek
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Transkript prezentace:

Vodič a izolant v elektrickém poli (Učebnice strana 104 – 108) Na nit zavěsíme váleček z hliníkové fólie. Váleček je elektricky neutrální. Hliník je elektrický vodič. K válečku přiblížíme kladně nabitou tyč. Ve válečku se mezi kladnými ionty neuspořádaně pohybují volné elektrony. Váleček je elektricky neutrální, má stejný počet volných elektronů jako kladných iontů. Působením elektrického pole se volné elektrony přesunou tak, že na jednom konci převládá záporný náboj a na druhém kladný. Záporně nabitá část se přitahuje k tyči. Po ukončení působení elektrického pole se elektrony opět rovnoměrně rozptýlí. Tento děj, který umožňuje přitahovat nezelektrovaná vodivá tělesa,  nazýváme elektrostatická indukce.

- + + + + Elektroskopu se dotkneme kladně nabitou tyčí. Část volných elektronů z elektroskopu přejde na tyč, po oddálení tyče zůstane elektroskop kladně nabitý. - K elektroskopu přiblížíme kladně nabitou tyč. + + Vlivem elektrostatické indukce se volné elektrony z elektroskopu přesunou na desku elektroskopu. na ručce a nehybné tyčce vzniká přebytek záporného náboje, ručka se vychýlí. + + Po oddálení tyče se elektrony rozptýlí zpět po elektroskopu, elektroskop je elektricky neutrální, ručka se vrátí do nulové polohy.

+ - - - - Elektroskopu se dotkneme záporně nabitou tyčí. Část volných elektronů z tyče přejde na elektroskopu , po oddálení tyče zůstane elektroskop záporně nabitý. + K elektroskopu přiblížíme záporně nabitou tyč. Vlivem elektrostatické indukce se volné elektrony z desky elektroskopu přesunou na ručku a nehybnou tyčku, kde vzniká přebytek záporného náboje, ručka se vychýlí. - - - - Po oddálení tyče se elektrony rozptýlí zpět po elektroskopu, elektroskop je elektricky neutrální, ručka se vrátí do nulové polohy. Vložíme-li izolovaný kovový vodič do elektrického pole, přesunou se volné elektrony ve vodiči tak, že na jednom jeho konci převládá záporný náboj a na druhém konci kladný náboj. Tento jev se nazývá elektrostatická indukce.

- - + - + K elektroskopu přiblížíme kladně nabitou tyč. Vlivem elektrostatické indukce se volné elektrony z elektroskopu přesunou na desku elektroskopu. na ručce a nehybné tyčce vzniká přebytek záporného náboje, ručka se vychýlí. - Desky elektroskopu se dotkneme rukou. Dotykem ruky elektroskop uzemníme, to je část volných elektronů přejde z našeho těla (nebo ze země) na desku, nehybnou tyčku a ručku elektroskopu. Elektroskop se stane elektricky neutrálním, ručka se vrátí do nulové polohy. - + - + Desky elektroskopu se přestaneme dotýkat. Ručka a nehybná tyčka elektroskopu jsou elektricky neutrální. Na desce elektroskopu, kde se původně přemístila část volných elektronů elektroskopu vlivem elektrostatické indukce, je záporný elektrický náboj stejně velký jako kladný náboj na tyči, elektrické síly jsou v rovnováze. Volné elektrony se rovnoměrně rozmístí po elektroskopu, deska elektroskopu, ručka i nehybná tyčka bude mít přebytek záporného náboje, ručka se opět vychýlí. Odstraníme kladně nabitou tyč.

+ + + - - K elektroskopu přiblížíme záporně nabitou tyč. Vlivem elektrostatické indukce se volné elektrony z elektroskopu přesunou z desky elektroskopu. na ručku a nehybnou tyčku, kde vzniká přebytek záporného náboje, ručka se vychýlí. + Desky elektroskopu se dotkneme rukou. Dotykem ruky elektroskop uzemníme, to je část volných elektronů přejde z desky elektroskopu, nehybné tyčku a ručky do našeho těla (nebo do země). Elektroskop se stane elektricky neutrálním, ručka se vrátí do nulové polohy. + + - - Desky elektroskopu se přestaneme dotýkat. Ručka a nehybná tyčka elektroskopu jsou elektricky neutrální. Na desce elektroskopu, odkud se původně přemístila část volných elektronů elektroskopu vlivem elektrostatické indukce, je kladný elektrický náboj stejně velký jako záporný náboj na tyči, elektrické síly jsou v rovnováze. Náboj na elektroskopu se rovnoměrně rozmístí, deska elektroskopu, ručka i nehybná tyčka bude mít přebytek kladného náboje, ručka se opět vychýlí. Odstraníme záporně nabitou tyč.

Ke kousku polystyrenu přiblížíme kladně nabitou tyč. Polystyren je elektrický izolant, nejsou v něm volné částice s elektrickým nábojem. Elektrony obíhají neuspořádaně kolem kladných jader atomů. Přiblížíme-li ke kousku elektricky neutrálního polystyrenu kladně nabitou tyč, elektrony se přesunou na své oběžné dráze co nejblíže ke kladné tyči. Tím se na jedné straně indukuje záporný náboj, na opačné straně kladný náboj. Kousek polystyrenu se přiblíží ke kladně nabité tyči. Přiblížíme-li ke kousku elektricky neutrálního polystyrenu záporně nabitou tyč, elektrony se přesunou na své oběžné dráze co nejdále od tyče. Tím se na jedné straně indukuje kladný náboj, na opačné straně záporný náboj. Kousek polystyrenu se přiblíží k záporně nabité tyči. Tento děj se nazývá polarizace izolantu v elektrickém poli.

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 113. Vložíme-li těleso z izolantu do elektrického pole, přesunou se elektricky nabité částice uvnitř atomů tak, že na jednom jeho konci tělesa se projeví kladný náboj (pól) a na protilehlém konci záporný náboj (pól). Tento jev se nazývá polarizace izolantu. Při elektrostatické indukci i při polarizaci izolantu se na straně tělesa, která je bližší k elektricky nabitému tělesu, projeví nesouhlasný náboj. V důsledku těchto jevů může elektricky nabité těleso přitahovat i elektricky nenabitá tělesa. Souhlasně nabitá tělesa (např. obě kladná) se vzájemně odpuzují, nesouhlasně nabitá (jedno kladné a druhé záporné) se navzájem přitahují. Pokud mají obě nabitá tělesa zanedbatelné rozměry (tzv. bodové náboje) určíme velikost působící síly F pomocí Coulombova zákona: kde k je konstanta charakterizující prostředí mezi oběma náboji (Nm2C-2), Q1, Q2 – velikosti bodových nábojů (C), r – vzdálenost obou nábojů (m). Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 113.