Jakub Nejepsa. - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Advertisements

Kroky k založení ERZ v kostce. Organizační příprava  informovat svůj odborový svaz o úmyslu založit evropskou radu zaměstnanců;  zjistit, zda podnik.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Písemný projev, inzerát
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Pracovní smlouva Jelínková C3A. Co to je? Smlouva zakládající pracovní pom ě r mezi zam ě stnancem a zam ě stnavatelem Dvoustranný právní úkon Pramen.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Jakub Lindner C3A PRACOVNÍ PRÁVO –VZNIK A ZÁNIK PRACOVNÍHO POMĚRU.
*18.července bojovník proti apartheidu (ofic. státní pol. JAR 48-90) -Apolitický politik.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství.
Participace občanů na politickém životě
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Aktuální problémy EU.
Za 1.světové války v datech
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Vzduch Vytvořili: Jakub Zeman,Adam Obrtel Vyučující: Ludvík Kašpar
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Česká republika Demokratický stát.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Sjednocení Německa.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Профессии. продавец продавщица врач водитель учитель.
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
LÉTO.
TVORBA A OCHRANA MAJETKU Mgr. Michal Oblouk. TVORBA MAJETKU  základním zdrojem pro získání majetku je cílevědomá lidská činnost = PRÁCE (výdělečná činnost.
Občanská společnost VY_INOVACE_32_OBN_920 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: leden 2013 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
PRACOVNÍ PRÁVO. Definice Pracovní právo je právní odvětví zahrnující prvky soukromého a veřejného práva Upravuje právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli,
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Právo sdružovací, kolektivní vyjednávání a sociální dialog v České republice Arnošt Blumentrit člen předsednictva OSD Subregionalní seminář MOP 16. – 17.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Peněžnictví v ČSR Místa organizací „Sdružení“ do roku 1939.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Další vnitrostátní předpisy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Transkript prezentace:

Jakub Nejepsa

- Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat s vládními představiteli nebo s jednotlivými politickými stranami. - Každý zaměstnanec má právo na založení odborové organizace. Českomoravská konfederace odborových svazů

- Jejich hlavní činností je zastupovat a obhajovat hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců. - Ve vztahu k zaměstnavatelům nevystupují odbory jako soupeř, ale jako zástupce zaměstnanců. - Zlepšují pracovní podmínky, zajišťují bezpečnost práce a snaží se o spravedlivé ohodnocení zaměstnanců. Pramen: STEM, Trendy 06/2009, 1282 respondentů

- Dne 1. května 1886 v Chicagu proběhla stávka zaměstnanců za osmihodinovou pracovní dobu. - Při tomto incidentu zemřelo několik demonstrantů a kvůli tomu se 1. květen stal svátkem práce. - První Československé odbory vznikly v Rakousku-Uhersku v roce V druhé polovině 19. století se odbory zajímaly především o: Bezpečnost práce, omezování práce mladistvých a zkracování pracovní doby. - Po komunistickém převratu v roce 1948 byla myšlenka odborových hnutí pokřivena a odborové hnutí se staly jakousi prodlouženou rukou tehdejší vlády (konkrétně ROH). Revoluční odborové hnutí

- Samotný zaměstnanec není pro zaměstnavatele stejně silný partner. V odboru je více zaměstnanců, takže se můžou „rovnat“ zaměstnavateli. - Pomůžou prosadit požadavky zaměstnanců (zvýšení platu, delší dovolená, apod.) - Poskytují bezplatné právní poradenství a právní zastupování v pracovněprávních sporech.

- Vyjednají zvýšení mzdy. - Pomohou řešit pracovní problémy. - Poskytnou mi ochranu před bezdůvodným propuštěním. - Dojednají vyšší odstupné. - Zajistí benefity jako jsou např. Stravenky nebo příspěvek na dovolenou. - Kontrolují bezpečnost práce.

- Pokud chcete založit odbory máte dvě možnost: Využít služeb a poradenství některého z existujících odborů a nebo zaslat návrh na evidenci odborové organizace na Ministerstvo vnitra ČR. - Pokud pošlete návrh na Ministerstvo vnitra a je bezchybný, Ministerstvo Váš návrh nesmí zamítnout. - Pro založení odborů jsou potřeba nejméně tři osoby starší 18 let.

KONEC PREZENTACE DEKUJI ZA POZORNOST

    all&rsautor=nic&rstema=2&rskde=vse&rsvelikost=sab&rsrazeni=datum_90 all&rsautor=nic&rstema=2&rskde=vse&rsvelikost=sab&rsrazeni=datum_90     TEXT: 